URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2022, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit: O primărie din județ a organizat o licitație în care se „concurează” doar firmele familiei primarului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 24 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică „Oradea noastră”, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Licitație în familie

Primăria din Hidișelu de Sus a organizat o licitație în care se „concurează” între ele doar firmele familiei edilului Adrian Petroi: una a soției, cealaltă a fiului.

La un an după ce a devenit major și a fost înzestrat cu firmă de TIR-uri, fiul vitreg al primarului liberal este gata să devină, pentru următorii 49 de ani, pe bani de nimic, stăpânul magaziei și curții fostei cooperative agricole din comună, în care timp de un an tatăl său a investit fonduri publice și apoi a botezat-o „autobază”, blocând astfel amatorii nepoftiți.

Muntele vrăjit

Centru al spiritualității ortodoxe, Sfântul Munte Athos atrage zilnic zeci de pelerini din România, impresionați de eleganța mănăstirilor grecești, dar și de modestia chiliilor călugărilor români.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, care a limitat libertatea de mișcare a credincioșilor ruși, majoritatea pelerinilor care urcă pe Athos sunt români care primesc gratuit găzduire și masă, împărtășind viața aspră a monahilor. BIHOREANUL vă arată cum e viața pe Muntele Athos și cu ce gânduri merg pelerinii acolo...

Preţul unei vieţi

Tribunalul Bihor a acordat daune morale de 250.000 euro unei tinere mame rămase invalidă după ce taxiul în care era pasageră a lovit o căprioară.

Deşi procurorii au stabilit că şoferul a fost nevinovat, instanţa a decis că acest lucru nu exclude răspunderea asiguratorului RCA, care trebuie să plătească pentru „suferinţele mari” ale femeii. Toate detaliile acestei povești le citiți în BIHOREANUL tipărit.

Ne scuzați, am închis!

După pandemie, altă nebunie! Prețul energiei pune pe butuci industria ospitalității din Bihor, obligată să își reducă activitatea la intrarea în iarnă.

Cel mai mare operator de turism din județ, SCT Felix, închide luna viitoare hotelurile Internațional, Nufărul, Poienița și Mureșul, trimițând angajații în concedii, complexul President majorează tarifele, iar proprietarii de pensiuni din Vârtop se gândesc dacă mai primesc oaspeți.

Greu de integrat

Peste noapte, patria lor a devenit o zonă periculoasă, unde se dau lupte crâncene între armata ucraineană și rușii cotropitori. Sunt traumatizați și nevoiți să se integreze într-o altă cultură, ca refugiați, alături de părinții sau rudele cu care au fugit.

Deși în România autoritățile le-au oferit posibilitatea de a se integra în sistemul educațional ca elevi audienți, copiii ucraineni preferă să participe la cursurile online organizate de autoritățile din țara natală.

BIHOREANUL a stat de vorbă cu o elevă care a „testat” școala românească, dar apoi a renunțat, precum și cu părinți și ONG-iști care susțin că acest sistem nu e benefic pentru generația afectată de război.


ORADEA NOASTRĂ

Ieșiți la plictiseală!

Toți părinții își doresc ca, măcar în zilele însorite, copiii lor să uite de tablete și să se joace în aer liber. Din păcate, însă, parcurile din Oradea nu sunt destul de atractive pentru copiii mai măricei, având aceleași tobogane și leagăne îndrăgite doar de cei mai mici dintre ei.

Primăria ar putea să se inspire dintr-o mulțime de parcuri din străinătate și promite că, de anul viitor, chiar o va face.

Florin Stoican, unul dintre fondatorii Parcului Natural Văcărești: „Dacă omorâm biodiversitatea, murim și noi”

Delta dintre blocuri, cum mai este cunoscut parcul Văcărești, o zonă sălbatică aflată la două stații de metrou de centrul Bucureștiului, poate fi o inspirație pentru toată țara. Asociația Parcul Natural Văcărești a inițiat o rețea de 10 orașe, printre care și Oradea, unde pot fi înființate arii naturale urbane, adică locuri în care biodiversitatea să fie ocrotită, chiar dacă sunt în inima urbei.

Malurile Crișului Repede, de la intrare până la ieșirea din Oradea, reprezintă o zonă care trebuie ocrotită, este convins Florin Stoican, președintele Asociației Văcărești. O avuție naturală a orașului, a cărei valoare s-ar resimți mai tare, dacă am pierde-o...

Vin sacii galbeni!

În primele săptămâni din noiembrie, orădenii care stau la case s-ar putea să constate că, după ce utilajele RER Vest au trecut pe strada lor, recipientele nu sunt goale.

Nu pentru că vor rămâne cu gunoaie pe cap, ci pentru că reprezentații firmei de salubritate le vor lăsa în pubele sacii galbeni necesari colectării separate a deșeurilor reciclabile. Din acest motiv, toți orădenii sunt îndemnați să scoată pubela neagră la limita proprietății, măcar o dată în prima jumătate a lunii noiembrie.


TIMP LIBER

Totu-i lux!

Orădenii sunt chemați la un spectacol de teatru atipic și actual, inspirat din temerile și anxietățile declanșate de pandemie și de război.

Textul a fost anume creat pentru scena orădeană în cadrul proiectului „aLIVE”, dramaturgul și regizorul Gabriel Sandu inspirându-se din povești reale și punând accent pe „acea doză de echilibru” necesară „pentru a putea merge mai departe”.


OPINII

Un parc cât toate parcurile din Oradea
de Mircea Chirilă

Dacă-l vei întreba pe președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, care e parcul lui preferat, pun pariu că va spune că e Parcul Industrial 1, unde pe 110 hectare sunt puhoi de fabrici. În ton cu el, primarul Florin Birta probabil că preferă parcul auto reînnoit de la OTL.

Orădenii preferă, totuși, spațiile verzi și se mândresc cu parcurile Brătianu, Petőfi, 1 Decembrie sau Libertății, chit că toate necesită reabilitări serioase. Dar cea mai mare zonă verde, practic necunoscută orădenilor, cu o suprafață de 290 hectare, este o alta, pe malul Crișului.

Festi-fail la Parcări
de Adrian Criș

Ultimele două zile ale FestiFall, cele de sâmbătă și duminică, au readus în actualitate o problemă a Primăriei noastre: modul greoi, anacronic și incomplet în care orădenii comozi și imprudenți, care au preferat să meargă în centrul orașului cu ele, și-au putut lăsa mașinile în parcările din Independenței, George Barițiu și Tribunalului.


PREMIILE LUI BIHOREL

Fiat lux! Cine ar putea fi următorul viceprimar al Oradiei?; Proful MMA: Scandal cu plângeri penale și jigniri pe Facebook la Săcueni, după ce profesorul de sport a atacat un elev; Construcție cu demolare: Lucrările la piațeta Independenței din Oradea au început cu... spargeri de ziduri; Dorel la apă: Motivul pentru care au rămas fără apă caldă zile în șir orădenii din Nufărul; Trenurile răbdării: Ore în șir de întârzieri pentru călătorii trenului Cluj-Oradea; Mai moale cu politica: De ce a fost scoasă sigla UDMR Bihor de pe site-ul revistei Várad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
Asta nu-i de-al birtinezului? Precis e!
Postat 24 Octombrie 2022, 17:40 de pinonel
Primarul Mincinos
Tot același primar a furat peste 300 de hectare de pășune din domeniul statului, pentru prietenii politici bine poziționați. De asemenea cetățenii din Hidișelu de Jos sunt amenințați și nu au avut dreptul la pasunat pentru că el să "aducă" pe pasunea satului "satul Bratu și centrul medical Eva ", pentru care și-a  primit partea.
Postat 24 Octombrie 2022, 09:41 de viorel17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON