URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2022, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Cutremurătoarea poveste a unei supraviețuitoare din lagărul de la Cighid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 10 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit cu un conținut variat și interesant! Dintre subiectele noii ediții: 

Viața după Cighid 

O supraviețuitoare a lagărului de la Cighid, unde micuți bolnavi și nedoriți au fost trimiși să moară, se zbate acum să-și crească singură propriii copii. BIHOREANUL vă prezintă povestea emoționantă a Sîrmancăi, unul dintre copiii care, până în 1990, au fost ținuți în mizerie, foame, întuneric și frig în căminul de la Cighid și care, după ce ani la rând a visat să fie mamă, riscă acum să ajungă pe străzi împreună cu cei doi copii ai săi. 

Ghici ciupercă ce-i?

În timp ce spitalele din Bihor înregistrează un record de intoxicări cu ciuperci, comercianţii neautorizaţi îşi vând marfa la vedere, pe internet şi în pieţe. BIHOREANUL a descoperit că în judeţ nu există specialişti atestaţi care să poată identifica produsele vândute de comercianţii ambulanţi, iar laboratoare care ar trebui să le analizeze toxicitatea le testează doar... radioactivitatea!

Facturi de groază

Oamenii se iau cu mâinile de cap. După câteva luni în care contoarele de curent nu le-au fost citite și nu le-au fost trimise facturi, acum au de plată mii de lei. Unii cred că sunt puși intenționat în situația de a achita, la prețurile de azi, curentul consumat cu luni în urmă, când era mai ieftin. Dacă cer explicații în scris, firmele le trimit răspunsuri „pe lângă”, iar când sună la relații cu publicul așteaptă cu orele, uneori degeaba, ca să fie preluați de operatori. 

Cu o reacție sfidătoare s-a confruntat și BIHOREANUL, chiar în sediul unuia dintre marii furnizori, săptămâna trecută. După ce mai mulți cititori s-au plâns că au primit facturi întârziate cu lunile și piperate, reporterul, în loc să primească lămuriri pentru aceștia, a fost „informat” de un șefuț că „degeaba întrebați, că nu vă ascult!”.

Şpăgi pentru gunoaie

Cinci poliţişti de frontieră din PTF Borş, acuzaţi că luau mită de la şoferii de TIR care intrau sau ieşeau din ţară au fost trimişi în judecată luna trecută de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Este vorba despre frontieriştii dovediţi cu un ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) care, având atestat de şofer profesionist, a fost autorizat ca investigator sub acoperire şi a observat din „interior” corupția colegilor din Poliția de Frontieră.

Rechizitoriul, făcut public de procurori la solicitarea BIHOREANULUI, dezvăluie că frontieriștii aveau tarife pentru orice neregulă descoperită și metode ca să mascheze când încasau mita, lăcomia lor ducând însă şi la incidente revoltătoare...

Raport de nevoie

Managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, și-a prezentat prima „dare de seamă” după preluarea mandatului, abia după insistențele BIHOREANULUI. De la unificarea cu fostul spital Municipal, mega-Județeanul a devenit mai eficient, câștigând bani în plus prin diversificarea și creșterea calității serviciilor și cheltuind mai puțini prin reducerea numărului de angajați, dar continuă să sufere la transparență și la conduita angajaților. 

TIMP LIBER
E sărbătoare-n Oradea!

La prima ediție post-pandemie, Oradea FestiFall va aduce în centrul urbei concerte susținute de Inna, Carla’s Dreams şi Șuie Paparude, alături de personaje fantastice și un festin culinar. În paralel cu festivalul de toamnă al Oradiei, vor fi sărbătorite și Ziua Orașului, precum și centenarul încoronării Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, cu ceremonii specifice de schimb de gardă militară, proiecții de tip video mapping pe Palatul Vulturul Negru și focuri de artificii.

Artistul navelor

Un tânăr din Bihor a devenit mecanic de ambarcațiuni și restaurează fostul vapor „Snagov 1” al lui Nicolae Ceaușescu. Orădeanul Călin Ștef, în vârstă de 35 de ani, a fost multă vreme mecanic la propriul service auto, dar a renunțat pentru a-și urma adevărata pasiune, aceea de a da viață navelor uitate de vreme ori stricate. 

Povestea fiului 

Cea dintâi premieră a trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria în stagiunea 2022-2023 este spectacolul „Fiul”, de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, despre un adolescent care trece printr-o fază extrem de dificilă după divorțul părinților săi. Tatăl este jucat de Richard Balint, iar adolescentul, chiar de fiul actorului, Robert Balint, care își face debutul pe scenă. Cu premiera „Fiul” va fi inaugurată Sala Transilvania, pe vremuri cinematograf, iar de acum sală multifuncțională... 

OPINII 

Nu vă montați repartitoare!

de Mircea Chirilă 

Oradea are peste 70.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire. E al doilea oraș ca număr de consumatori după București, iar acum a apărut o lege care cere ca, până în iarnă, toți locatarii să-și monteze repartitoare pe calorifere.
Dacă în Capitală nu e niciun impact, pentru că oricum la mulți nici nu va ajunge agentul termic din cauza găurilor din magistralele de transport, noi, orădenii vom fi mult mai afectați.

Sistemul acesta a mai fost pus în practică, cu rezultate catastrofale, și nu degeaba s-a renunțat la el. Dar acum ne trezim că lepădăturile din Parlament bagă o lege pe sub masă, spre desfătarea băieților deștepți din energie...

13 dispăruți

de Adrian Criș 

Cu doi ani în urmă, pe vremea asta, aleșii locali se pregăteau să-și preia mandatele, iar pretendenții la Senat și Deputăție să-și înceapă campaniile. La scrutinul din decembrie 2020, bihorenii aveau să trimită în Parlament 13 „reprezentanți”: 4 senatori (Florian Bodog - PSD; Gheorghe Carp și Adrian Hatos - PNL; Cseke Attila - UDMR) și 9 deputați (Ioan Mang și Steluța Cătăniciu - PSD; Aurel Căuș, Ioan Cupșa și Kiss Janos - PNL, Biro Rozalia și Szabo Odon - UDMR, Silviu Dehelean - USR, Mihai Lasca - AUR). 

Pe atunci încă existau speranțe, încă se vorbea despre reformă - modernizarea instituțiilor, corectarea legilor justiției masacrate sub Dragnea, revizuirea Constituției, chiar, reorganizare administrativă... Dar pe cât de mari au fost așteptările, pe tot atât au urmat deziluziile.

PREMIILE LUI BIHOREL

Primarul e din nou tătic: Edilul șef al Oradiei, Florin Birta, are și o fetiță; Cu straița furată: Cum a reușit CJ Bihor să dea rateu cu un festival pe care l-a „pictat” și cu o denumire plagiată; Cat fight la hotel: Bătaie între o ospătăriță și administratoarea Hotelului Ceres din Băile 1 Mai; Mang la pensie: Soția liderului PSD Bihor pleacă de la Universitate; Directori de 7: Note jenante obținute noii șefi de școli și grădinițe din Bihor; Scumpe mașinuțe: Criterii aberante, impuse de Primăria Oradea pentru mașinuțele pentru copii din parcuri. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON