URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banii noştri în palatul lor

Mutaţi în Palatul de Justiţie renovat cu 26,5 milioane euro, judecătorii orădeni şi-au tras dotări ultimul răcnet, dar au uitat complet de justiţiabili.

Într-o totală lipsă de respect faţă de cetăţenii cărora le judecă dosarele, magistraţii îi îngrămădesc ore în şir la subsolul clădirii, unde lipsesc semnalul de telefonie şi internet, lumina naturală, aerul de respirat şi chiar apa de băut, iar birourile de relaţii publice sunt la mansardă, unde accesul este... restricţionat.

Închis pentru... deschidere!

Deşi aproape finalizat şi cu probele făcute, Aquapark-ul Nymphaea va fi deschis abia în august.

Administraţia Domeniului Public amână inaugurarea pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate, dar la preţuri de acces între 25 lei şi 50 lei şi cu interdicţia ca muşteriii să-şi aducă de acasă mâncarea şi băutura.

"Da" pentru referendum!

Primarul Ilie Bolojan a obţinut in extremis Ordonanţa de Guvern necesară organizării referendumului pentru unificarea dintre Oradea şi Sînmartin.

Cel de-al treilea referendum se va desfăşura simultan cu alegerile locale din 5 iunie, în aceleaşi secţii, cu acelaşi personal şi după acelaşi orar, cu cheltuieli de maximum 3.000 euro pentru tipărirea buletinelor de vot.

Ajutat forţat

La 5 ani după accidentarea care l-a lăsat paralizat, campionii Stelei au organizat prima strângere de fonduri pentru Mihai Neşu, în pofida voinţei sale.

Întrucât banii din asigurarea făcută de FC Utrecht s-au cam dus, o parte cheltuind-o pentru copii cu handicap, "Bichonul" a acceptat sprijinul foştilor colegi abia după lungi insistenţe, şi nu cu speranţa unui miracol, ci doar pentru a-şi opri declinul.

ORADEA NOASTRĂ

Analiză pe pubele 

Câte deşeuri aruncă românii şi, mai ales, cât reciclează? Aceasta este întrebarea la care a încercat să afle răspuns Asociaţia InfoCons din Bucureşti, care vrea să înveţe cetăţenii ce drepturi şi obligaţii au.

ONG-ul a realizat o analiză naţională a gunoaielor aruncate de români, arătând care sunt oraşele unde se aruncă cele mai multe deşeuri şi unde se reciclează mai cu spor. Deşi clasamentul nu e foarte relevant, dat fiind că oraşele analizate diferă ca dimensiuni şi populaţie, concluzia este, totuşi, că Oradea stă bine în ce priveşte reciclarea, numărându-se printre puţinele localităţi unde normele europene sunt respectate integral.

Relaxare în mişcare

Zona Salca din Nufărul, cuprinsă între malul Peţei şi complexul Lotus Center, îşi schimbă complet înfăţişarea. În continuarea parcului deja amenajat, se lucrează la Salca II, pentru ca tot mai mulţi locuitori din zonă să aibă unde se relaxa.

Peste drum, Primăria pregăteşte terenul pentru un al treilea sector, unde va funcţiona primul parc pentru sport al oraşului, aici urmând să fie amenajate 9 terenuri pentru diferite discipline sportive.

Luptătoarea de aur

Orădeanca Larisa Florian străluceşte într-o lume aspră, a loviturilor şi a durerii, dar şi a tăriei de caracter. Una dintre cele mai bune judoka ale României, multiplă campioană naţională şi europeană, premiată la mai multe gale locale, tânăra are ambiţia supremă a fiecărui sportiv: o medalie olimpică.

Deşi nu s-a calificat la ediţia din acest an, Larisa se antrenează din greu pentru ca în 2020 să intre pe tatami la următoarea, programată la Tokyo. Chiar în patria acestui sport...

TIME OUT

Parte de carte

Parcul 1 Decembrie va fi plin, din nou, în această săptămână, cu mii de cărţi. Oradea va primi pentru a treia oară vizita Caravanei Gaudeamus, care aduce apariţiile cele mai importante a peste 40 de edituri din ţară.

Orădenii sunt invitaţi nu doar să cumpere cărţi, ci şi să întâlnească autori, să participe la tombole, precum şi la momente speciale precum cel dedicat împlinirii a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în Revista Familia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON