URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2015, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Elthes se retrage!

Medicul orădean care a descoperit cel mai bun leac contra bolilor hepatice şi biliare cronice va înceta consultarea pacienţilor, dar şi producţia faimosului Elcohep. Doctorul Elthes Ladislau anunţă că renunţă la activitate cu dezamăgirea că industria farmaceutică nu i-a pus în valoare descoperirea pentru a o oferi pe scară largă bolnavilor, cu toate că este cel mai recunoscut aport românesc la medicina ultimelor decenii, brevetat din Elveţia şi Germania, până în Japonia şi Statele Unite ale Americii.

Super-Bolo al III-lea

Sondajele îl creditează pe Ilie Bolojan cu aproape 70% din intenţiile de vot ale orădenilor. Deşi actualul edil ar fi vrut să-i lase locul secundului Mircea Mălan, atât cercetările liberalilor, cât şi ale pesediştilor îl plasează pe locul II pe prefectul Claudiu Pop, înaintea viceprimarului liberal.

Blat de milioane

Edilii municipiului Beiuş căpuşează bugetul local printr-un club de fotbal privat care în ultimii 8 ani a înghiţit 6 milioane de lei din banii publici. În timp ce suporterii cred că Asociaţia CF Bihorul Beiuş ar fi un club al Consiliului Local, BIHOREANUL a descoperit că echipa aparţine de fapt unor actuali şi foşti aleşi, funcţionari şi afacerişti, care şi-au tras din finanţarea publică propria parte.

Gaz pe foc!

Cheltuielile cu întreţinerea noii termocentrale pe gaz îi vor costa pe orădeni de nouă ori mai mult decât a plătit Primăria pentru achiziţionarea acesteia. BIHOREANUL a descoperit că pe lângă cele 54 milioane euro plătite cu cofinanţare UE pentru noul CET, oraşul va trebui să cheltuiască în următorii 12 ani circa 24 milioane euro pentru întreţinere, ca să nu piardă garanţia producătorului General Electric.

Oradea fără evrei

Odinioară cea mai activă comunitate locală, care a ridicat cele mai frumoase palate, evreii orădeni au comemorat Holocaustul în care a dispărut o treime din populaţia oraşului. În 1944, administraţia maghiară a ridicat toate drepturile evreilor şi i-a adunat într-un ghetou amenajat în centrul Oradiei, de unde i-a trimis la moarte, în lagărele naziste.

TIME OUT

Varietăţi pentru toţi

Festivalurile de toamnă în aer liber s-au încheiat, aşa că Şcoala de Arte Francisc Hubic îi îmbie pe orădeni cu un concert programat la Casa de Cultură a Sindicatelor. Nu va fi un spectacol obişnuit, promit organizatorii, care au pus la cale pentru sfârşitul acestei săptămâni un show de varietăţi ce va dura nu mai puţin de trei ore şi va reuni invitaţi precum Proconsul, Corala Armonia, Horia Moculescu, Nicolae Furdui Iancu şi Laura Lavric.

ORADEA NOASTRĂ

Parcuri din gunoaie

Din 15 iulie până pe 15 octombrie, clujenii şi-au adus deşeurile menajere şi reciclabile la Oradea. În urma unei înţelegeri între cele două primării, criticată de unii orădeni, societăţile de salubritate clujene au transportat la halda ecologică din Episcopia Bihor peste 30.000 tone de deşeuri. Oradea a fost singurul oraş care a acceptat să le primească, motiv pentru care clujenii n-au comentat când au aflat că, pe lângă tariful de depozitare, trebuie să plătească şi o taxă suplimentară de 2,5 euro pe fiecare tonă. Din profitul înregistrat, Eco Bihor întoarce acum o parte orădenilor, investind 100.000 euro în amenajarea şi dotarea unor parcuri.

I love Bihor!

Un an petrecut în Bihor i-a fost destul americancei Clela Reed pentru a se îndrăgosti iremediabil de aceste locuri. "Simt că aici este a doua mea casă", spune fosta profesoară care s-a dedicat de o vreme scrisului. Trimisă de Corpul Păcii să-i înveţe engleza pe bihoreni, Clela a rămas impresionată de ospitalitatea localnicilor şi de frumuseţea Oradiei. Tot aici şi-a găsit inspiraţia pentru o carte de memorii şi poezii pe care anul trecut a lansat-o în America, iar săptămâna trecută în locul în care i-a scris multe din pagini...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON