URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2012, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Parchetul, pe urmele BIHOREANULUI

Procurorii au interceptat convorbirile dintre un reporter al BIHOREANULUI şi traficanţii de droguri.

În urma unei ample investigaţii, anchetatorii au descoperit că cel puţin 350 de adolescenţi din Oradea au devenit dependenţi de etnobotanicele furnizate de gruparea fraţilor Ciprian şi Ovidiu Iova, patronii "Euphoria Shop", pe care BIHOREANUL i-a dovedit că-şi continuau afacerea chiar şi după ce magazinul le fusese închis de autorităţi.

Ţîrle "aerianul"

Noua conducere a CJ Bihor s-a trezit cu facturi neplătite de Radu Ţîrle pentru tot soiul de deplasări.

Notele de plată trimise Consiliului Judeţean de către agenţia de ticketing şi turism Aerotravel, căreia Ţîrle recunoaşte că îi este client fidel, au fost emise pentru cheltuieli "cu cântec", pe care politicianul le-a făcut chiar şi după ce şi-a pierdut funcţia.

"Cartierul" Sorbonica

Ani la rând, şefii Universităţii au împărţit locuinţele de serviciu pe şest şi cui au vrut, astfel că unii angajaţi şi le-au şi cumpărat, iar cei fără pile nici măcar n-au aflat că ele există.

Până în 2005, Primăria a repartizat Universităţii 19 locuinţe de serviciu, din care instituţia mai are doar două, restul fiind date "pe persoană fizică" către diferiţi angajaţi, pe criterii numai de fostul rector Teodor Maghiar ştiute.

Bihorenii Regelui

BIHOREANUL vă restituie încă o pagină de istorie: povestea pentru care în anii interbelici comuna Vadu Crişului a fost rebotezată Vadul lui Carol al II-lea.

La revenirea din exil pentru a ocupa tronul României, în 1930, aventurosul Prinţ Carol a aterizat în localitatea bihoreană, popasul său schimbând soarta aşezării, dar şi destinele unor localnici, care au strâns bani, onoruri şi legende.

Zoo "pe furate"

Modificările repetate aduse proiectului Zoo au întârziat cu două luni termenul de predare.

Construită cu poticneli, prin îmbinarea unor idei luate din Ungaria, grădina zoologică orădeană este prea săracă pentru a face faţă măcar concurenţei din Debreţin, aşa că şi-a fixat ca public ţintă bihorenii şi locuitorii judeţelor învecinate.

Primari contra premier

În premieră naţională, primăriile PDL-iste din Bihor cărora MRU le-a dat bani din fondul de rezervă, luaţi apoi de Guvernul Ponta, au început să câştige procesele pentru păstrarea sumelor.

Curtea de Apel Oradea a dat dreptate primelor trei localităţi care ceruseră anularea Ordonanţei prin care, în luna mai, au fost obligate să înapoieze banii primiţi în aprilie pentru plata datoriilor şi cofinanţarea unor proiecte.

Iaht pentru evadare

Singurul bihorean care a construit cu mâna lui o ambarcaţiune motorizată a fost un dentist din Valea lui Mihai.

BIHOREANUL a descoperit povestea incredibilă a unui dizident anticomunist care, scăpat din temniţă, plănuia să evadeze din România navigând pe Marea Neagră la timona unui iaht pe care l-a făurit artizanal, timp de 12 ani, în propria curte.

INTERVIU
Florian Bodog, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii: "Nu-i ruşine să munceşti"

Conferenţiar universitar, decan, secretar de stat, specialist în chirurgie reparatorie şi estetică, politician PSD, mai nou candidat pentru Senat în colegiul 3 Oradea Sud - Salonta. La nici 41 de ani, Florian Bodog este plin de funcţii, activităţi şi, implicit, de probleme.

Mai tot timpul pe drumuri, între Oradea şi Bucureşti, telefoanele îi sună non-stop, iar când este acasă, în anticamera biroului de la Facultatea de Medicină îl aşteaptă puhoi de lume. Când şi când, mai ajunge şi erou în BIHOREANUL, care se încăpăţânează să-l întrebe de ce stă în atâtea funcţii. Iar doctorul o ţine pe-a lui: zice că le poate duce pe toate, căci se simte în putere. Ba chiar că nici n-am văzut tot ce poate...

Poftiţi la aquapark!

Primul aquapark din vestul ţării s-a deschis în Băile Felix, printr-o investiţie privată. În vreme ce autorităţile trâmbiţează de ani buni ideea fără să concretizeze nimic, Hotel President a deschis un aquapark comparabil cu cele din Ungaria.

TIME OUT
Petreceri "de speriat"

Pentru a scăpa de spiritele rele care, cum spune o veche tradiţie celtică adoptată de americani şi răspândită în toată lumea, bântuie pe pământ în noaptea de Halloween, orădenii sunt provocaţi din nou să-şi pună imaginaţia la treabă şi să intre în pielea unor personaje pe care să le "joace" la petrecerile pregătite pentru această săptămână.

Dacă centrele comerciale s-au axat mai mult pe pretenţiile celor mici, cluburile au plănuit promoţii şi decoruri pentru a se asigura că petrecăreţii vor avea parte de distracţie "horror".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CARP III
, NU MAI OPINEZI ????? AI DISPARUT??????/
Postat 01 Noiembrie 2012, 22:56 de CARLA
Bihorenii regelui ...
Dacă ar fi ştiut că acolo se va naşte Bolojan Ilie Gavril şi că tot acolo se va muta familia de "emigranţi" Voloşeniuc, precis că "regretatul" Carol al II-lea ar fi oprit un pic mai încolo, la izvor spre exemplu, ca să-şi potolească setea de curve.
Postat 29 Octombrie 2012, 10:51 de Carp III
Cartierul Sorbonica
Aşa se explică faptul că fostul primar Filip a ajuns profesor universitar iar pupilul său, fostul director AIO, numit şi popa Boloş, a ajuns conferenţiar universitar. Iar dacă săpaţi uşor-uşor, precis că veţi descoperi şi cum Filip, Boloş, Kraus (alt conferenţiar), fostul secretar Dacin, etc, etc, s-au îmbogăţit din tranzacţionarea de terenuri, nu numai de case şi apartamente ale municipalităţii. Întrebaţi şi pe actualul primar, unde este apartamentul de vis-a-vis de primărie, ţinut de cuplul Filip-Boloş ca un cuibuşor de nebunii, pus la punct şi mobilat la marea artă !?! Iar dacă Tarzan nu ştie ... înseamnă că de la Filip încoace nu mai avem primar ci doar administrator de primărie.
Postat 29 Octombrie 2012, 10:42 de Carp III
Ce ascund ziariştii !?!
Păi, e clar atunci cum e cu ascultarea unor telefoane. Dacă procurorii îi ascultă pe jurnaliştii de la Bihoreanul, precis vor afla multe şi vor putea face dosare stufoase, cu infracţiunii tipice locului. Nu de alta, dar infracţionalitatea e la grămadă în judeţul nostru, doar că e mai departe de ochii naţiei.
Postat 29 Octombrie 2012, 10:35 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON