URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Popa hoţul

Pentru prima dată în istoria Episcopiei Ortodoxe, un preot a fost arestat şi dezbrăcat de sutană pentru că a furat... statul.

Preotul Ovidiu Pop, slujitor la cea mai mare catedrală din Oradea, Biserica cu Lună, a fost prins cu afaceri necurate care au păgubit bugetul cu peste 1,8 milioane de euro, poliţiştii sechestrându-i întreaga avere pentru recuperarea prejudiciului.

L-au tocat pe Ciobanu'!

Atacul asupra interlopului Marius Lazăr, zis Ciobanu', s-a lăsat cu un dosar penal pentru tentativă de omor pentru membrii clanului Neguş.

Poliţiştii au ridicat două dintre bâtele de baseball cu care a fost bătut interlopul şi hainele folosite de agresori, de pe care au prelevat amprente şi probe ADN, suspecţii fiind membri ai clanului ţigănesc Neguş.

Se rade tot!

După un an de întârziere, firma Marconst va sparge săptămâna viitoare, pentru a-l înlocui, mozaicul montat aiurea în Pasajul Vulturul Negru.

De teamă că ar trebui să returneze banii UE, municipalitatea şterge penalităţi de 1,9 milioane euro datorate de constructor şi e dispusă să se lucreze după un proiect prost făcut, numai să vadă terminate măcar la toamnă lucrările începute în 2012.

EU în UE

Duminică, România îşi votează reprezentanţii în Parlamentul European pentru a doua oară de la aderarea la Uniunea Europeană.

Deşi disputele interne au transformat scrutinul într-o avanpremieră a alegerilor prezidenţiale şi au încercat să-i îndepărteze pe cetăţeni de politică, românii sunt aşteptaţi să se prezinte la urne şi să-şi aleagă eurodeputaţii în cunoştinţă de cauză.

Părinţi de împrumut

S-au transformat în părinţi de ocazie pentru copiii "uitaţi" în spitale şi orfelinate.

Înfiinţată de orădenii Alina şi Radu Crainic, Fundaţia Amia Suflet de Copil îngrijeşte de doi ani copiii abandonaţi, voluntarii comportându-se ca nişte mame şi taţi autentici, care le cumpără micuţilor cele necesare, îi educă şi le demonstrează că merită să fie iubiţi.

TIME OUT
Vioara vedetă revine!

Sunetele viorii Stradivarius Elder-Voicu vor răsuna din nou la Oradea pe 29 mai, într-un concert dat de Alexandru Tomescu alături de pianistul rus Eduard Kunz.

ORADEA NOASTRĂ
Puntea Cetăţii

Distrusă şi refăcută de trei ori, Cetatea Oradiei se reclădeşte acum, poate pentru totdeauna. După ce în ultimele decenii a rămas la coada priorităţilor oraşului, fortificaţia reîncepe să fie preţuită. Cu bani europeni, este reconsolidată şi renovată, astfel încât să îşi poată deschide porţile în faţa vizitatorilor.

În plus, Cetatea este acum "legată" printr-un pod de oraşul care s-a format în jurul ei. Un pod trainic, pe care nicio apă să nu-l ia şi pe care curioşii să-l păşească nerăbdători să dea faţă cu istoria locului...

Renovări pe datorie

Lansat încă din 2012, programul prin care Primăria încurajează reabilitarea faţadelor din centrul istoric prinde tot mai mult contur. După ce în ultimii doi ani proprietarii şi-au renovat imobilele exclusiv din fonduri proprii, Administraţia Imobiliară Oradea va licita executarea lucrărilor la Casa Poynar, prima pentru care municipalitatea a încheiat un contract în cadrul programului-pilot ce permite deţinătorilor de clădiri monumente istorice să plătească doar o parte din lucrări, şi aceasta cu împrumut fără dobândă acordat chiar de municipalitate.

30 de ani pe şine

Munca de vatman i-a lăsat Aureliei Mureşan destule "cicatrici". A fost nevoită să stea mereu cu ochii larg deschişi la trafic pentru a evita o nenorocire, a îndurat, pe vremuri, frig cumplit în vechile tramvaie şi a avut de-a face chiar şi cu câte 1.000 de călători pe zi.

Chiar dacă a ieşit recent la pensie, Aurelia îşi iubeşte şi acum meseria, căci timp de trei decenii i-a oferit una dintre cele mai interesante perspective asupra Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vasilescu
Carp III,ESTI PROST DE BEHAI.atat ai inteles tu ??????
Postat 19 Mai 2014, 22:59 de ion
Se rade tot!
Multumim de informatie, de aici preluam noi consecintele daunelor produse bugetului public european.
Postat 19 Mai 2014, 20:01 de OLAF1002
L-au tocat pe Ciobanu'!
Bravo miliţieni, v-aţi făcut datoria patriotică de bugetari, confiscând de la clanul Neguş două bâte de basball !?!
Postat 19 Mai 2014, 19:56 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON