URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2022, 10:20

Nu pavaţi Corso-ul orădean doar cu bune intenţii!

Nu pavaţi Corso-ul orădean doar cu bune intenţii! sursa foto: Facebook / Grupul Oradea / Raul Englezu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este izbitor contrastul între frumoasele palate renovate de pe strada Republicii din Oradea şi starea jalnică a pavajului, care de curând a mai primit o lovitură după introducerea noilor reţele de termoficare.

Adevărul este că acest pavaj arăta mizerabil încă de când a fost aşternut. Nu exista niciun motiv să schimbi vechiul pavaj, cel cu spiralele sale albe, foarte reuşit, ba chiar şi premiat, decât prin dorinţa de a mai sifona nişte bani publici.

Era perioada montării de borduri peste borduri la Bucureşti, iar PD-ul, care conducea pe vremea aceea Oradea, a încercat să transplanteze metoda şi în Ardeal. S-a apelat la o firmă furnizoare de piatră din Maramureş, venită pe filieră de partid.

Pentru ca materialul să fie cât mai ieftin, a fost adus din China, după care edilii aflaţi la putere s-au apucat să violeze geometria. Aşa au aflat orădenii că un cub nu are laturi egale. Pentru ca profitul să fie cât mai mănos cu putinţă, cuburile s-au tăiat în două, aşa că la montaj au trebuit fixate în ciment.

Las la o parte proiectul, cel puţin modest, al arhitectului şef al oraşului, cu nişte becuri amplasate haotic şi de o calitate îndoielnică. Dar cuburile erau cenuşii şi montate cu aproximaţie.

Norocul celor care au făcut această sulfuroasă investiţie a fost că pe vremea aceea lumea nu se uita în pământ, ci în văzduh, ca nu cumva să îi pice în cap bucăţi din tencuiala palatelor lăsate în paragină.

Dar ce a fost a fost, acum trebuie să privim în viitor şi să avem grijă de gleznele doamnelor care riscă să-şi rupă tocurile în acest veritabil drum al oaselor.

E clar că pavajul merită o soartă mai bună şi, pentru a fi în ton cu marile pieţe pietruite din centrul urbei, e nevoie de acelaşi material şi de aceeaşi calitate a montajului.

Poate cu ocazia asta se vor scoate din peisaj şi obositele şi sinistrele sarcofage de lemn care funcţionau concomitent şi ca jardiniere şi ca lăzi de gunoi.

Iar un iluminat unitar şi abundent ar da ştaif zonei principale de promenadă a orădenilor şi turiştilor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Pompierul piroman
Se poate adauga corso la siragul de perle: turbogiratie,piata unirii, palat episcopal, hala cetate, chiar si bulevardul nufaru-cantemir. Solutia e simpla: porfir, 200€/mp. Gavella Com SRL & Porfido Ed Arte Consorzio Stabile. Finantare este: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bagati-in-datorii-oradea-ia-cel-mai-mare-imprumut-de-dupa-revolutie-de-40-milioane-euro-continuand-dezvoltarea-pe-credite-168010.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/taxele-si-impozitele-oradenilor-se-vor-majora-de-anul-viitor-cu-51-vezi-cat-va-ajunge-impozitul-pentru-o-locuinta-170820.html ]. Asteptati sa calculeze inflatia pe 2022...
Postat 01 Mai 2022, 10:22 de excalibur
Niste observatii.
Turbogiratia a trecut prin numeroase adaptari pana ce a devenit functionala. Nu poate fi considerata un succes, eventual o cauza a actualei necesitati, de a construi pasajul. Aici conceptul e gresit, si atunci si acum se stimuleaza traficul. Unele curti interioare s-au refacut, altele nu, totul tine de devizul lucrarilor, daca oamenii nu isi permit, ramane doar fatada. Si aici conceptul e gresit, trebuia un sistem complex de reabilitari, de structura, cu implicarea directa a primariei. In incheiere, piatra cubica nu se potriveste cu arhitectura orasului, merge pana la perioada barocului. Designul precedent, ahitect Arnold Szabo, era inaintea vremii si prin utilizarea dalelor, de marmura in cazul respectiv. Da, e necesara refacerea pietonalului, sper totusi intr-un proiect modern, integrat stilistic. Nu e simplu.
Postat 01 Mai 2022, 08:32 de CalinWn
Neutryno are dreptate, se poate lucra si pe portiuni fara inchiderea strazii
De-acord cu opinia ziaristului. Turbogiratia care e de o calitate buna si care a ajutat mult traficul in oras, de 2mil euro si de pe vremea lui Bolojan, si-a trait traiul si e inlocuita cu nivelul urmator, ceva mai bun, un set de pavaje. Un pavaj nereusit, cu un proiect contestat si anost, in buricul targului, pe atunci singura pietonala din oras, din care sar dalele ca di dansatorii in cluburi, care a fost si afectat de lucrari de termoficare, care e si mai nereusit, si cu belele la sistemul de iluminat inca de la lansare, si mai vechi, si-a trait ciclul de viata si merita dus la nivelul urmator. Ar fi fain de reintrodus si ideea de semicercuri albe de marmura, in contrast cu altceva, idei contemporane si moderne, pe un concurs de proiecte.
Postat 01 Mai 2022, 05:34 de unu
Trebuie schimbat, dar nu cu un proiect gigant
Pe Republicii pietonal trebuie refacut acest pavaj oribil, eu as sugera sa se continue cu modelul usor colorat din fata teatrului, care de fapt e cel mai folosit prin zonele recent refacute. Dar sa nu inchida iar strada! Sa se lucreze pe portiuni mici, cu deranj minim, sigur in cateva luni va fi gata. Se scoate cel vechi, se pune cel nou; am vazut procedandu-se asa in multe orase din vestul Europei. Si inca o observatie: palatele amintite ca"renovate" au doar fatadele renovate majoritatea. Daca intri in curti te sperii de ceea ce vezi. Nu era treaba PMO sa faca reparatii si inauntru dar cred ca ar trebui mentionat faptul ca aceste curti nu merita vizitate nefiind renovate.
Postat 30 Aprilie 2022, 16:56 de Neutryno
bine punctat, cu o exceptie
sa nu nu ne facem ca nu vedem si pavajul din piata unirii care deja e crapat si care desi arata mai bine decat execrabilul pavaj din palatul vulturul negru e departe de ceea ce ne dorim pe republicii.
Postat 30 Aprilie 2022, 10:35 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON