URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2020, 07:57

Nu ne mai trageţi pe dreapta! Sunt șoferi care rămân fără permis fiindcă au mâncat o ciocolată cu rom. Un avocat orădean forțează schimbarea legii

Nu ne mai trageţi pe dreapta! Sunt șoferi care rămân fără permis fiindcă au mâncat o ciocolată cu rom. Un avocat orădean forțează schimbarea legii foto: arhivă generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă plac bomboanele de ciocolată umplute cu lichior ori rom? Evitaţi-le când şofaţi: dacă vă opresc poliţiştii, riscaţi să rămâneţi fără permis!

A păţit-o un bihorean care a încasat şi o amendă, anulată după ce a dovedit în instanţă, cu analize de sânge, că nu băuse înainte de a urca la volan. Legea trebuie schimbată, concluzionează avocatul acestuia, Ionuţ Iştoc, care a sesizat problema Curţii Constituţionale.

Legea-i lege

Dacă în unele ţări poţi conduce după ce ai băut o bere sau un pahar cu vin, în România nu e permis niciun strop de alcool. Şoferii prinşi cu alcoolemie de până la 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sunt sancţionaţi cu amendă între 9-20 puncte (1 punct este 145 lei) şi suspendarea permisului pentru 3 luni.

O alcoolemie egală sau peste 0,4 mg/litru alcool pur în aerul expirat (minimum 0,8 grame/litru alcool pur în sânge) devine infracţiune, pedepsită cu închisoare între 1-5 ani sau amendă penală. Spre deosebire de contravenţii, unde poliţistul îţi "saltă" permisul pe loc, în aceste cazuri şoferul e condus obligatoriu la un spital, unde i se prelevează două probe de sânge, la o distanţă de o oră, doar rezultatul acestor analize constituind probă în instanţă.

Pentru infracţiuni, contravaloarea testelor o suportă statul, în timp ce contravenienţii le plătesc şi le pot face doar la Serviciul de Medicină Legală. Indiferent de rezultat, sancţiunea poate fi anulată numai de instanţă. Iar procesele curg gârlă...

Legea e lege

Alin Gherman, şeful Biroului Rutier OradeaSunt şoferi rămaşi fără permis pentru alcoolemii de 0,003 sau chiar 0,001 în aerul expirat! "Legea spune zero alcool. Nu există nicio toleranţă. Alcoolul afectează reacţiile, încetineşte reflexele şi îl face pe şofer să subestimeze pericolele", explică şeful Biroului Rutier Oradea, comisarul şef Alin Gherman (foto). În opinia sa, reglementarea e clară şi necesară pentru a-i disciplina pe şoferi.

Doar în acest an, zic statisticile Poliţiei Bihor, 414 conducători auto au fost prinşi băuţi la volan, dintre care 184 s-au ales cu dosare penale. Nu există date care să arate câţi din ceilalţi 230, contravenienţi, au consumat alcool. Până şi poliţiştii recunosc, însă, că sunt cazuri în care cifra indicată de etilotest are alte motive.

Un orădean a fost amendat pentru că aparatul a indicat o alcoolemie de 0,05 în aer, deşi mâncase doar câteva bomboane cu lichior, alţii au rămas fără permis după ce au consumat sirop medicinal, castraveţi muraţi sau cornuri cu ciocolată. Un şofer care s-a clătit cu apă de gură era cât pe ce să se aleagă cu dosar penal, etilotestul indicând o alcoolemie peste limita de 0,4. L-a salvat analiza de sânge, după cum spun chiar poliţiştii care l-au dus la Medicină Legală pentru prelevarea probelor biologice.

La proces

avocatul Ionuţ Iştoc"Legea nu face nicio diferenţă. Spune alcoolemie zero şi punct. Nu există o marjă, ca în alte ţări europene", spune avocatul Ionuţ Iştoc (foto). Clientul său a rămas fără permis pe 22 mai 2019. Băuse un pahar de vin înainte cu o seară, după cină, iar dimineaţa la ora 7, când îşi ducea soţia la muncă, a fost tras pe dreapta. Rezultatul etilotestării l-a şocat, arătând o alcoolemie de 0,03 în aer, motiv pentru care s-a şi ales cu amendă şi cu permisul suspendat 3 luni.

Orădeanul a decis să conteste sancţiunea, aşa că s-a dus imediat la analize de sânge. Primul rezultat a indicat o alcoolemie de 0,04 g/mie, iar al doilea, după o oră, de 0 g/mie, ceea ce dovedea că nu băuse înainte de a urca la volan. Totuşi, instanţa nu i-a anulat complet sancţiunea.

"Petentul a recunoscut că a consumat alcool cu aproximativ 10 ore înaintea săvârşirii faptei, afirmaţie verosimilă ţinând cont de valoarea înregistrată", a admis Judecătoria Oradea, care a înlocuit amenda cu avertisment, menţinând totuşi suspendarea permisului pentru 90 de zile. Motivul? Aşa impune Codul Rutier.

Să se schimbe legea

Avocatul a atacat hotărârea la Tribunalul Bihor, cerând instanţei să sesizeze CCR pentru a declara neconstituţionale dispoziţiile din Cod potrivit cărora toţi cei găsiţi pozitiv la etilotest sunt sub influenţa alcoolului. "Din cauza modului defectuos de redactare a normelor juridice, orice persoană testată cu un aparat etilotest, pozitiv, se află sub influenţa băuturilor alcoolice. Se deschide calea unor abuzuri", argumentează Iştoc.

Oamenii rămân fără permis, iar dacă vor să-şi demonstreze dreptatea, cheltuie bani pe analize şi avocaţi. "Chiar şi aşa, instanţele nu totdeauna le dau dreptate", zice avocatul, susţinând că legea trebuie să diferenţieze între o persoană care a băut înainte de a şofa şi una care a băut înainte cu o zi, dar al cărei organism n-a eliminat complet alcoolul, ori care a mâncat doar o ciocolată cu rom.

Cert e că Tribunalul a acceptat demersul său, o premieră naţională, iar până când CCR va da un verdict, procesul clientului a fost suspendat. Rămâne de văzut cum va fi, în final, cu permisul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Altu praf...
Avocatii din ziua de azi, unii, parca stabilesc un nou standard de...mediocritate. Unul mult inferior. Pai domnule, daca beau pana la 2 noaptea, 15 beri, e normal ca organismul meu nu filtreaza atata alcool in timp asa scurt iar la 7 dimineata cand ma duc la serviciu, sunt inca beat lemn. Ce e asa greu? Adica daca am baut seara, dimineata nu sunt considerat beat, chiar daca abia urc la volan? Cu ce e mai periculos unu care a baut acum 2 beri decat unul care a baut 1 litru de palinca in urma cu 6 ore? Mai beat e ala cu palinca d'le avocat. Iar legat de ciocolata cu rom si bomboane cu lichior...hai sa fim seriosi, doar un tampit ar crede ca sunt fara alcool. Si in alte tari din Europa e la fel si acolo nu se mananca bomboane cu lichior inainte de a conduce pt ca oamenii sunt constienti. Pe apa de gura, scrie special ca contine alcool...tocmai de asta. Dar sunt si ape de gura fara alcool! Probabil nu prea folositi. Siropurile de tuse sau ce or fi, la fel...scrie pe ele 'contine alcool'. Ca altfel ne-am imbata cu siropuri si-am zice ca nu am baut alcool (alcoolul fiind in conceptia dvs doar berea si vinul). Diferentiati dvs un om care a baut acum sau aseara cand ambilor le iese alcool in sange si in aparat. Zic ca mai bine le lasati pt cei care se pricep. Ce-am zis mai sus tine doar de logica...dvs mai si lucrati in domeniu si tot nu le intelegeti.
Postat 25 Iunie 2020, 17:13 de DanD
mda..
Concluzia: nu mai beti cornuri cu ciocolata si castraveti murati. Serios, vreau sa vad cum diferentiati omul care a baut si cel al carui organism nu a eliminat inca urmele betiei de asta-noapte, de parca ar fi vreo diferenta. Cand faceti demersurile astea pro-infractori, nu va inchipuiti o situatie in care cineva din familie e lovit de un dement betiv, care se da jos de la volan si zice Dom'le, am mancat doar niste castraveti cu ciocolata...?
Postat 25 Iunie 2020, 16:44 de seth
Hhahaha
Doamne fereste....asa cevaaa...cum poate crede cineva..auzi ciocolata cu rom!!! nu le-ar fi rusine...
Postat 25 Iunie 2020, 15:14 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON