URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2021, 19:00

Noutăţi de la ministrul Educaţiei: de luni merg la şcoală toţi elevii din localităţile cu incidenţa sub 3 la mie, iar testările rapide vor putea fi făcute acasă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, noutăţi în ce priveşte prezenţa elevilor în clase. În esenţă, începând de luni, vor putea merge la şcoală fizic toţi elevii din localităţile în care rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului. De asemenea, testările rapide ale elevilor vor putea fi făcute de părinţi acasă.

După cum se ştie, în prezent, normativele prevăd că funcţionează cu prezenţă fizică doar şcolile şi grădiniţele în care procentul angajaţilor vaccinaţi anti-Covid este de minimum 60%.

În declaraţiile de joi, Cîmpeanu a nuanțat lucrurile, anunțând că este "în curs de pregătire" o hotărâre a Comitetului Naţional al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, aşa încât "să fie permisă prezenţa fizică acolo unde rata de infectare este sub 3 la mie fără a depinde în vreun fel de rata de vaccinare a personalului".

HotNews.ro mai notează că ministrul Educaţiei propusese modificarea anunţată și în urmă cu o săptămână, însă aceasta a fost respinsă atunci de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, în cursul zilei de joi, în total 1724 de localităţi au rată de infectare sub 3 la mie, iar în 18 judeţe rata de infectare este de sub 3 la mie.

Cum e cu testarea elevilor

Ministrul Educaţiei a făcut referiri şi la una dintre temele care au născut dezbateri aprinse în rândul părinţilor şi a sindicatelor: testarea rapidă a elevilor, care, după cum a arătat într-o primă etapă Ministerul Sănătăţii, ar fi trebuit să fie făcută în şcoli.

"La decizia scolii testele vor putea fi administrate acasă, de către părinţi, sau în şcoală. Acolo unde există dorinţa la şcoală este nevoie şi de acordul părinţilor, formularul va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii", a spus Cîmpianu, potrivit HotNews.ro, adăugând că "este posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie 2 teste pentru săptămâna care urmează".

Ministrul a mai precizat că testele vor ajunge în şcoli la începutul săptămânii viitoare.

"Dacă testul de salivă este pozitiv şi se face test PCR şi este negativ, elevul va aduce testul negativ şi poate continua cu prezenţă fizică. Dacă nu se face testul PCR sau dacă testul PCR este pozitiv, rămâne la domiciliu 14 zile", a mai spus Cîmpianu.

Ministrul a mai adăugat că testarea elevilor nu este obligatorie, "dar îmi place să cred că testarea pe bază de salivă este o modalitate prin care putem contribui la siguranţa în şcoli". "Nemafiind obligatoriu de făcut de către cadrele didactice, probabil va exista o repoziţionare (a sindicatelor care au ameninţat inclusiv cu protestele la anunțul inițial al Ministerului Sănătății - n.r.)", a mai spus Cîmpianu.

Ministrul a mai arătat că nu vede "de ce un părinte nu ar vrea să îşi testeze copilul" şi a precizat că "pentru acele şcoli care vor decide că au disponibilitate la testare, fac apel la voluntariat la cei din mediul universitar medical pentru efectuarea unui instructaj minim".

Vezi mai jos declaraţia integrală!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON