URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 August 2024, 16:31

Noutăți cu privire la predarea permisului de conducere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 19 iulie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern prin care se reglementează atât modul în care se vor realiza analizele la Medicina Legală pentru stabilirea existenței drogurilor sau a alcoolului la persoanele testate ca urmare a opririi în trafic, cât și modalitatea în care acestora li se restituie sau li se ridică din nou permisul de conducere.

Reamintesc faptul că, printr-o ordonanță de urgență de la finalul lunii iunie, Guvernul a stabilit că celor care nu vor sau nu pot să se supună testării în trafic pentru droguri li se va retrage permisul de conducere până la sosirea rezultatelor la testele efectuate la Medicina Legală.

În urma presiunii publice, Guvernul a emis în iulie o nouă ordonanță de urgență prin care a stabilit că permisul retras va fi restituit conducătorului auto dacă rezultatele de la testele de droguri sau alcool nu sosesc în 72 de ore.

Prin hotărârea de guvern la care am făcut referire mai sus, se reglementează procedura de restituire a permisului și cea cu privire la predarea acestuia dacă testele sosite cu întârziere confirmă existența în organism a drogurilor sau a alcoolului la momentul testării.

Astfel, mostrele prelevate trebuie predate la Medicina Legală în maximum 6 ore de la momentul recoltării, iar medicii legiști au obligația să le prelucreze în cel mai scurt timp posibil.

Rezultatele se transmit de urgență la Poliție, care are obligația să le implementeze de urgență în baza de date, în curând urmând a fi realizată o platformă specială pentru realizarea acestor comunicări.

De asemenea, și foarte important, Poliția rutieră are și obligația de a încunoștiința și conducătorul auto despre rezultatul testului. Dacă testul e pozitiv, încunoștiințarea se face în cel mult două ore de la primirea rezultatelor, iar dacă rezultatul este negativ, termenul este de 12 ore.

Conducătorul auto va fi încunoștiințat despre rezultatul pozitiv prin mail sau SMS la adresa/numărul de telefon indicat într-un proces-verbal ce se încheie la momentul prelevării probelor. În termen de 5 zile de la primirea acestuia, șoferul respectiv are obligația de a preda, personal sau prin curier, permisul de conducere. Noua reglementare nu ne lămurește însă care este sancțiunea pentru neconformare și nici dacă acel conducător auto poate conduce sau nu în cele 5 zile acordate pentru predarea permisului. Dacă șoferul nu a indicat un mail sau telefon, Poliția are obligația să îl caute acasă în termen de 8 ore pentru a-i „sălta” permisul. Dacă nu e acasă, Poliția afișează un proces-verbal, procedura fiind filmată. Din acel moment, omul nu mai are drept să conducă. Am mari rezerve însă față de legalitatea și constituționalitatea  acestei proceduri.

Dacă rezultatul este negativ, comunicarea nu va fi făcută prin mail sau SMS, ci prin servicii de curierat, fără a exista vreo logică pentru această „discriminare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mari diferențe în comunicare dacă ești vinovat sau nu.
Ca de obicei statul trebuie să te umilească în orice fel poate.
Postat 07 August 2024, 09:06 de Vio_427
Ordonanța asta e făcută ...
... după chipul și asemănarea guvernanților. Habarnism prin definiție și lic de abuzuri cât cuprinde, având în vedere calitatea profesională și intelectuală a magistraților de la instanțele de fond.
Postat 07 August 2024, 07:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON