În data de 19 iulie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern prin care se reglementează atât modul în care se vor realiza analizele la Medicina Legală pentru stabilirea existenței drogurilor sau a alcoolului la persoanele testate ca urmare a opririi în trafic, cât și modalitatea în care acestora li se restituie sau li se ridică din nou permisul de conducere.
Reamintesc faptul că, printr-o ordonanță de urgență de la finalul lunii iunie, Guvernul a stabilit că celor care nu vor sau nu pot să se supună testării în trafic pentru droguri li se va retrage permisul de conducere până la sosirea rezultatelor la testele efectuate la Medicina Legală.
În urma presiunii publice, Guvernul a emis în iulie o nouă ordonanță de urgență prin care a stabilit că permisul retras va fi restituit conducătorului auto dacă rezultatele de la testele de droguri sau alcool nu sosesc în 72 de ore.
Prin hotărârea de guvern la care am făcut referire mai sus, se reglementează procedura de restituire a permisului și cea cu privire la predarea acestuia dacă testele sosite cu întârziere confirmă existența în organism a drogurilor sau a alcoolului la momentul testării.
Astfel, mostrele prelevate trebuie predate la Medicina Legală în maximum 6 ore de la momentul recoltării, iar medicii legiști au obligația să le prelucreze în cel mai scurt timp posibil.
Rezultatele se transmit de urgență la Poliție, care are obligația să le implementeze de urgență în baza de date, în curând urmând a fi realizată o platformă specială pentru realizarea acestor comunicări.
De asemenea, și foarte important, Poliția rutieră are și obligația de a încunoștiința și conducătorul auto despre rezultatul testului. Dacă testul e pozitiv, încunoștiințarea se face în cel mult două ore de la primirea rezultatelor, iar dacă rezultatul este negativ, termenul este de 12 ore.
Conducătorul auto va fi încunoștiințat despre rezultatul pozitiv prin mail sau SMS la adresa/numărul de telefon indicat într-un proces-verbal ce se încheie la momentul prelevării probelor. În termen de 5 zile de la primirea acestuia, șoferul respectiv are obligația de a preda, personal sau prin curier, permisul de conducere. Noua reglementare nu ne lămurește însă care este sancțiunea pentru neconformare și nici dacă acel conducător auto poate conduce sau nu în cele 5 zile acordate pentru predarea permisului. Dacă șoferul nu a indicat un mail sau telefon, Poliția are obligația să îl caute acasă în termen de 8 ore pentru a-i „sălta” permisul. Dacă nu e acasă, Poliția afișează un proces-verbal, procedura fiind filmată. Din acel moment, omul nu mai are drept să conducă. Am mari rezerve însă față de legalitatea și constituționalitatea acestei proceduri.
Dacă rezultatul este negativ, comunicarea nu va fi făcută prin mail sau SMS, ci prin servicii de curierat, fără a exista vreo logică pentru această „discriminare”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.