URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2017, 20:11

Noutate legislativă importantă: Funcţionarii care cer ştampilarea documentelor riscă să fie sancţionaţi!

Noutate legislativă importantă: Funcţionarii care cer ştampilarea documentelor riscă să fie sancţionaţi! foto codfiscal.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bugetarii care cer de-acum firmelor şi persoanelor fizice autorizate (PFA) ştampilarea actelor depuse, emise sau încheiate în relaţia cu autorităţile riscă sancţionarea disciplinară, din moment ce această faptă va fi considerată abatere. Măsura este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă apărută în Monitorul Oficial şi care se aplică deja de duminică, după cum anunţă site-ul avocat.net.

"Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, precum şi entităţilor fără personalitate juridică aplicarea ştampilei pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale", se punctează în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49/2017, act care a extins, practic, categoriile de documente pe care firmele şi PFA-urile nu mai trebuie să le ştampileze.

"Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice ori emise sau încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice", mai prevede ordonanţa.

Avocat.net mai notează că până la intrarea în vigoare a noii măsuri, dispoziţiile referitoare la eliminarea obligativităţii ştampilei nu făceau nicio referire expresă la contracte sau la înscrisuri, în relaţia firmelor şi PFA-urilor cu entităţile statului. În acelaşi timp, erau indicate doar declaraţiile, cererile şi celelalte documente depuse, nu şi cele emise sau încheiate în relaţia cu entităţile statului.

De precizat că, potrivit Codului muncii, angajatorii au dreptul să aplice sancţiuni disciplinare salariaţilor atunci când aceştia săvârşesc abateri disciplinare, însă numai după o cercetare disciplinară prealabilă. Sancţiunile ce pot fi aplicate angajaţilor merg de la avertisment scris, până la reducerea salariului, retrogradarea pe durată limitată sau chiar desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E veche
În M.O. 540/20.07.2015 a fost publicată O.G. 17/15.07.2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative. In ordonanță este prevazută eliminarea obligativității folosirii ștampilei pentru documentele emise de către persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și de către entitățile fără personalitate juridică, în sensul că acestea: – nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la instituțiile sau autoritățile publice; – nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea. Interesant este ca "de la data intrarii in Uniunea Europeana, obligativitatea stampilarii facturilor emise de societati a fost eliminata"!!!! Dupa 10(zece) ani de la intrarea in UE ne aliniem si noi…
Postat 02 August 2017, 18:05 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON