URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2016, 20:22

Noul manager al Cetăţii Oradea, bucureşteanca Gabriela Arghiroiu: "Am misiunea de a da viaţă Cetăţii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De aproape două luni, manager al celui mai important obiectiv turistic al Oradiei, Cetatea, este o orădeancă prin adopţie. Bucureşteanca Gabriela Arghiroiu are de un an "buletin de Oradea", unde s-a mutat cu familie cu tot, pentru a scăpa de stresul şi dezordinea din Capitală.

Dintre toate oraşele ţării l-a ales pe cel de pe Crişul Repede, chit că nu avea rude sau prieteni aici. În schimb, ca turist l-a vizitat în mai multe rânduri. "Am văzut cât de mult s-a dezvoltat şi de aceea am decis să ne mutăm aici", explică femeia.

Absolventă de Management la Academia de Ştiinţe Economice, specializată în comunicare şi fostă angajată a Ministerului Transporturilor, unde a lucrat în proiecte europene, Gabriela Arghiroiu este din 1 iunie şef al Serviciului Management al Cetăţii, având ca misiune să aducă viaţa în fortăreaţă. Şi, implicit, turişti...

"Cât timp îmi fac treaba..."

- Ce v-a determinat să participaţi la concursul pentru conducerea Cetăţii?

- Am visat să ajung în Primărie, ca să fac parte din echipa de profesionişti care a implementat proiectele europene ce fac diferenţa între Oradea de acum şase ani, când am venit prima oară ca turist, şi cea de azi. Aşa că am căutat printre concursurile anunţate pe site-ul Primăriei...

Pe ce perioadă veţi ocupa această funcţie şi care sunt obiectivele dvs.?

- În urma concursului, am fost numită pe perioadă nedeterminată. Voi rămâne cât timp se va considera că îmi fac treaba. Am misiunea de a da viaţă Cetăţii. În primul rând, să organizez activităţile, apoi să alocăm agenţilor economici spaţiile de cafenele, bistrouri, restaurante. De asemenea, ne preocupăm de acreditarea Muzeului Cetăţii şi de reabilitarea zidurilor Cetăţii. Îmi doresc ca Cetatea să devină un brand al oraşului şi să-i învăţăm pe orădeni să vină aici în timpul liber.

Cunoşteaţi Cetatea înainte de concurs?

Am venit ca turist, în urmă cu 5-6 ani. Era o ruină şi nu mi-a făcut o impresie bună. M-am reîntors în iarnă, la Târgul de Crăciun, şi am fost fascinată de transformare!

Evenimente da, cafenele ba

Ce poate face astăzi un turist în Cetate?

Poate descoperi istoria ei. De asemenea, în Muzeu sunt deschise câteva expoziţii: lapidariumul, "Urme pe Hârtie - Sigilii din localităţile bihorene", "Rezistenţă şi Represiune în Bihor", o expoziţie fotografică de debut, şi totodată funcţionează ca secţie Muzeul Pâinii. În august vom deschide şi "Istoria fotografiei orădene" şi vor veni meşteşugarii pe Aleea Breslelor.

Câte spaţii comerciale deservesc acum clienţi?

La hostel, firma Pod Serv Com trebuie să mai obţină avize. Licitaţia pentru bistro-bar a fost adjudecată, dar s-a depus o contestaţie. Alte licitaţii nu au fost atribuite. Lucrez la modificarea caietelor de sarcini, să le fac mai atractive.

Câţi vizitatori vin în medie, într-o săptămână?

În iunie am avut în medie 350 de vizitatori pe săptămână. În iulie am ajuns la 1.281. Nu am inclus participanţii la Das Fest, Zilele Sfântului Ladislau şi Zilele Cetăţii, la care estimăm că au fost cam 30.000 de participanţi pe eveniment.

Ce fel de evenimente pregătiţi în curtea fortăreţei?

Săptămâna aceasta are loc Festivalul Internaţional de Folclor, în august vom organiza festivalurile de film TIFF şi NexT, iar în weekend-uri vor fi proiecţii în Şanţul Cetăţii, în parteneriat cu Digi. Între 9 şi 11 septembrie pregătim Festivalul Recoltei, cu vin, pălincă, slănină, cârnaţi din Bihor. Tot în septembrie vom avea un concert de operă în aer liber. De asemenea, Asociaţia pentru protejarea monumentelor şi a locurilor comemorative din Partium şi Banat va organiza o serie de comunicări ştiinţifice, prima în 14 octombrie pe tema "Metamorfoza Pieţei Unirii de la 1714 până în prezent". Asociaţia culturală Experiment.Teatru.Clandestin are luna aceasta alte proiecţii de film, în septembrie va organiza un spectacol pentru adulţi, unul pentru copii şi o expoziţie, iar în octombrie Gala Traficantului de Cultură Internaţional.

"Cel mai frumos oraş"

- Ce părere v-aţi făcut despre Oradea, de când v-aţi mutat aici?

Este cel mai frumos oraş din România! Oamenii sunt frumoşi, la propriu şi la figurat. Toată lumea din Bucureşti mă întreabă de ce am ales Oradea şi le spun că, dacă vor să înţeleagă, trebuie să vină aici.

- Care sunt plusurile şi minusurile urbei, din perspectiva dvs.?

- Clădirile sunt bijuterii arhitecturale, când am venit prima dată am crezut că am ajuns la Viena. Oraşul este verde şi curat, dealul Ciuperca este un parc cum n-am mai văzut în România. Centrul este foarte frumos, la Aquapark abia aştept să merg. Ce mă deranjează: nu avem infrastructură de transport spre Oradea. Este un calvar să mergi şi până la Beiuş, drumul de Cluj este foarte aglomerat, Aeroportului îi lipsesc curse externe...

Cum vă propuneţi să promovaţi Cetatea în alte oraşe? Ce o va deosebi de alte fortăreţe?

Este deosebită prin istoria ei: aici a fost înmormântat regele Ladislau, a fost primul Meridian zero şi este singura cetate în stil bastionar italian târziu, care datează cu cel puţin un secol înaintea stilului vauban din Alba Iulia. Acum ne ocupăm de crearea identităţii vizuale şi de materiale de promovare, apoi ne vom promova şi în afara judeţului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Fairy-tale
Stimata Doamna Manager, pina la urma ati vizitat Viena sau nu ? De ex la Targul de Craciun din Viena ati fost vreodata ? Ca oradenii au cam fost,in mare parte.
Postat 02 August 2016, 16:52 de Iness
Rade ciob de oala sparta
Dle Ciucas, cititi ce scrieti sau mai corect cat timp reusiti sa pastrati in memorie ce ati scris? In raspunsul dat lui @TDS o numiti pe bucuresteanca femeie, desi mai elegant, cel putin din partea unuia care se pretinde ziarist era formularea doamna. O ora mai tarziu, apeland la o ironie cu tenta de bascalie de crasma, il dojeniti pe @pinonel ca s a referit la aceeasi persoana numind-o femeie. Acum ca tot nu ne aude nimeni, cate ciucas au fost?! Intr o ora si jumatate, pe o asa caldura, as zice ca vreo 5-6. Dupa rezultat, cam multe!
Postat 02 August 2016, 10:21 de ili3
:-)
... In administratie, management, proiecte oricine a lucrat stie ca se cer in primul rand 2 lucruri, cunostinte de legislatie si de finante...pt rest poate sa aiba consilieri. In rest toata dezbaterea asta subliniaza ce altceva decat PROVINCIALISMUL (gen gura satului) de care sufera orasul nostru. Nu cred ca in Bucuresti sau Cluj cineva ar sta sa despice firul in patru de ce a venit cineva din alt oras in orasul lor...cine e? ce cauta domle?...de ce a venit?
Postat 02 August 2016, 09:22 de Cleopard
vai si-amar...
...de asemenea "specialisti" ! Concurs cu dedicatie, cu clauza clara sa fie absolvent de drept, de parca la Cetate ne intereseaza Codul Penal ! Pila aluia de la apele romane, Claudiu Oros ! In rest, nici o treaba n-are cu cetatea !
Postat 02 August 2016, 00:24 de AgentulTermic
DAAA
@neica: Unii spun că este chiar dragoste! Evident în sensul că se apreciază unul pe altul din punct de vedere profesional!
Postat 01 August 2016, 15:14 de TDS
acuma sa vina KISS
Sa puna el pe roate afacerea!!!!!cu CETATEA!!!!SA DEMONSTREZE CA INCA MAI POATE!!!!!!!
Postat 01 August 2016, 15:00 de ADINA
@TDS
Ai dreptate, nu zic nu! Dar recunosc ca n-am stiut nimic de acesta apropiere(!?)
Postat 01 August 2016, 14:52 de User anonimizat
SRI?
@neica: Ai dreptate, nu zic nu! ( si eu l-am pomenit pe parintele cu probleme de integritate / moralitate! ). Dar trebuie sa fie mai mult de-atat! Sa fie si Hellvig in ecuatie? Ca si este apropiat / as zice exagerat de apropiat / de parinte?!
Postat 01 August 2016, 13:48 de TDS
Ce nu-i clar?
Faceti conexiunile. De unde vine? De la Ministerul Transporturilor. Adica de unde este Marcel Bolos scretar de stat. Voila:fonduri europene, cetatea, Marcel, primarul ... Ce nu-i clar? Chiar suntem luati toti de prosti? Vreti si conexiunile lui stanel necula?
Postat 01 August 2016, 13:18 de User anonimizat
SIGUR
...consortul Ovidiu...( nu Bogdan ). @pinonel: Ei, il analizam si pe Necula...mai incolo! In rest cred ca sunt persoane cu mai multe conturi; treaba lor! Stiu ca aloc prea mult tmp acestor comentarii ceea ce poate conduce si la uzura! Deocamdata nu pot altfel!
Postat 01 August 2016, 12:47 de TDS
@tsd
L-ai uitat pe grasul ala, specialist in falimentat cet-uri! Acus e iarna aci si vei vedea cati il vor pomeni... de bine, desigur! Permite-mi un sfat: multi au doua sau mai multe conturi, aici incluzandu-i si pe cei de la ebihoreanul, asa ca discutiile nu se desfasoara fair play. Nu raspunde tuturor sau fa o selectie riguroasa. Altminteri te ,,uzezi" inutil!
Postat 01 August 2016, 12:41 de pinonel
ZAU...
@Cleopard: Sa fi ramas la propria-i PFA! Acoli sa-si demonstrat ultra competentele! Alaturi de consortul Bogdan! Hai, las-o ca se vede de pe luna despre ce e vorba! Numai cine nu vrea nu vede...
Postat 01 August 2016, 12:39 de TDS
TDS
...Normal ca prefera la stat...unde sa lucreziin privat in Oradea?...la numarat pantofi la vre-un italian evazionist, la numarat cabluri si suruburi la Celestica cu biciul pe tine?...nu e mai bine sa pui la cale programe de turism cultural?, cate un proiect...In rest orice as accepta comentarii referitoare la pile doar de la cineva care a avut interesul si coitzele de a participa. Pentru vizitatorul de sf de saptamana Oradea poate sa para un oras unic in Romania (poate singurul al carui centru este mare si cu o arhitectura unitara)...sub pres se ascunde insa un oras cvasi mort economic si cultural. Degeaba se paveaza strazi si se refac posuri daca pe Corso 1/3 din magazine sunt farmacii, 1/3 vand zdrente second hand/ si 1/3 sunt inchise. Marii artisti plastiti ai urbei urla ca nu au unde sa expuna...si totusi Galeria de Arta atat cat e e cvasi goala sau expune niste kich-uri jenante. S-a incercat deschiderea unei Cinemateci in fostul cinema Transilvania...nu a venit nimeni...pt ca studentul oradean e pe masura universitatii (asta pt cei care viseaza la un TIFF oradean).
Postat 01 August 2016, 12:19 de Cleopard
CE VA RECOMANDA? VOCEA SI TALENTUL!
@Cleopard: Undeva sigur s-a anuntat! Important este ca D-na Gabi a aflat de el! Sigur, a vrut casa la curte si a ales Oradea! Dar de ce n-a ramas in privat? Toti prefera la stat! Arghiroiu, Palladi, Birta, Sere..TOTI! In privinta concursului puteam avea sclipiri de geniu ( ceea ce nu e cazul! ), concursul s-a tinut joia iar postul era ocupat de marti! Vorba lui Toma Caragiu!
Postat 01 August 2016, 11:53 de TDS
Frustrare
TDS...cine stie..daca erai sclipitor poate luai dumneata concursul :-) ...si pe mine m-ar fi interesat sa particip...nu am stiut de concurs...ce-i drept e vina mea nu am stat sa urmaresc pagina de profil a Primariei sau a CJ...e imposibil sa nu se fi publicat anuntul cu minim 30 de zile inainte. Ce-mi place e ca toata lumea urla despre dominatia nepotimului si a pilelor dar sunt rari cei care a curajul (unii i-ar spune naivitate) de baga dosarul la un concurs cu dedicatie (la UO, Primaie...sau oriunde). Atunci cand acest curaj exista...uneori vedem rezultate interesante :-) incusiv neprezentarea la concurs a pilei.
Postat 01 August 2016, 11:22 de Cleopard
Chiar ca e ,,ciorba reincalzita"...
... articolul! Aceasta femeie ne-a fost prezentata de ebihoreanul in 21 iunie a.c. intr-un articol purtand titlul : ,,O bucureşteancă a devenit managerul cetăţii Oradea ". S-a spus atunci tot ce ne interesa (daca ne interesa!) despre ea. Altceva ar fi cu adevarat interesant: pila cui e? Ca vorba lui @tsd: concursul pica!
Postat 01 August 2016, 11:08 de pinonel
RE: Chiar ca e ,,ciorba reincalzita"...
Te pomeneşti că ai vrea să ne şi faci lista cu subiectele! Nu e nici o ciorbă reîncălzită. Întâi am dat ştirea, iar apoi am luat un mic interviul "femeii", să vedem cine e şi ce vrea. Dacă nu te interesează, schimbă site-ul. Ţi-am mai propus de câteva ori soluţia asta, dar tot degeaba...
Postat 01 August 2016, 16:50 de Florin Ciucas
PICTURA...NAIVA
@Cleopard: Ciudat, nu stii ca am trait in Bucuresti? Apoi, si eu am diploma ASE! Deci aceeasi calificare ca a Doamnei! Poate ma interesa sa ma prezint la concurs ( nu ma interesa dar ada, de dragul scenariului!). Habar n-am avut de concurs! Bine, sa zicem ca stiam si ma prezentam, oare cine ar fi castigat?
Postat 01 August 2016, 11:05 de TDS
OH,DA
...Se pare ca nu ai trait in Bucuresti...ca sa intelegi de ce unii oameni ar prefera postului de furnicuta intr-un minister langa Gara de Nord...un birou de bastan in Cetatea Oradea. Pt casa la curte in Bucuresti (la minim 30 min de mers cu masina)ar trebui sa scoata din punga in jur de 300 K euro...aceeasi casa o gaseste in Oradea pe deal, la 10 min mers cu masina la 75-100K.
Postat 01 August 2016, 10:47 de Cleopard
Mult succes!
Vad cateva comentarii negative/neincrezatoare... eu sper sa vedem rezultate (bune) cat mai curand. Da, un eveniment de mare amploare ar fi binevenit... am incredere ca veti avea idei si veti gasi solutii pentru un "boom" al cetatii. Bine ati venit si mult succes!
Postat 01 August 2016, 10:43 de Tinna
OH, DA
@Cleopard: Diploma ASE + SNSP! Asta e "cheia", nu ASE-ul ! Habar nu am cand a fost concursul si nici cati au concurat! Ceva nu se leaga! Nu vine o bucuresteanca pentru casa la curte ( putea sa o aiba si in Bucuresti ). Si "barbosu" cu se ocupa? Cu PFA-ul mai mult decat...modest?! Hai, slabeste-ma!
Postat 01 August 2016, 10:35 de TDS
Patrioti locali....nu fiti rai!
...diploma de ASE + experienta in management de proiect poate sa fie utila. Daca mai adaug[ si oleaca de cursuri de valorizare a patrimoniului, nu vad de ce nu ar reusi sa faca treaba buna. ATENTIE pt patriotii locali!...Oradea poate sa iasa din cercul vicios al provincialismului doar importand in administratia publica respectiv la universitate, oameni noi din Bucuresti, Cluj, Iasi, Budapesta etc. Altminteri in cele mai titrate institutii gasesti atmosfera de Osorhei. De ce o fi venit de la Bucuresti?...Oradea e un oras foarte bun sa ti o familie. Infrastructura relativ buna (parcuri, terenuri de sport, piscine) la preturi modice comparativ cu Bucurestiul...daca mai are un apartament de vandut acolo, aici ia casa frumoasa cu curte. In rest...intradevar e un nume necunoscut in bransa (prin bransa inteleg experti in turism cultural, valorizarea patrimoniului istoric etc) ceea ce nu inseamna ca nu trebuie ajutata sa obtina rezultate....ca de nuuuuu...DEMISIA.
Postat 01 August 2016, 10:26 de Cleopard
CINE ESTI TU?
De unde ai aparut? Cine te-a parasutat la Oradea? De ce? SRI-ul? PNL-ul? Las-o p-asta cu concursul ca nu te crede nimeni! Ai facut Stefan Gheorghiu-varianta capitalista! Ce mama naibii te recomanda? Te pricepi la transporturi? Stai naibii langa Bolos, alt priceput! Tu ai un PFA cu rezultate modeste! Ti s-a pus pata de vila pe Doja! Cum? De ce? CINE ESTIFA? Si care este misiunea ta?
Postat 01 August 2016, 10:12 de TDS
RE: CINE ESTI TU?
TDS-ule, mai uşor cu "mama naibii" şi cu spam-ul ăsta! Cum poţi să te adresezi în halul ăsta unei femei, pe care nici măcar nu o cunoşti? Plus că repeţi la nesfârşit aceeaşi idee, ca o moară stricată. Îţi dau eu o sugestie, ca să nu mai ratezi asemenea concursuri: intră mai des pe oradea.ro şi mai rar pe ebihoreanul.ro. Pepetua ta agitaţie nu ne ajută la nimic!
Postat 01 August 2016, 15:22 de Florin Ciucas
O securista
Eu sunt gata sa pariez ca asta e o securista din Ministerul Transporturilor care a fost impusa aici pe linie de partid. Va face rahatu praf la Cetatea Oradea.
Postat 01 August 2016, 09:52 de Groparu
@Cleopard
Corect punctul tau de vedere. Daca tot pozeaza in managerul salvator, ar trebuie sa nu ne serveasca "ciorba" reincalzita. "E bune" si festivalurile astea a palincii si carnatilor, dar daca vrea sa puna cetatea pe harta turistica, trebuie sa vina cu ceva de anvergura, daca o fi in stare, zic!
Postat 01 August 2016, 09:30 de User anonimizat
Succes
...Festival de folclor...festival al carnatilor, al tuicii...bune si alea dar nu asa se scoate din amorteala un oras si un obiectiv turistic. Acest gen evenimente cu iz provincial (tipic oradean din pacate) pot sa atraga cel mult localnicii. Evenimente de calibrul TIFF sau Untold...ar trebui sa fie standardul de referinta. Sa speram ca dna Totorean va fi un bun expert in valorizarea patrimoniului.
Postat 31 Iulie 2016, 22:53 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON