Începând de vineri, orădenii pot consulta pe site-ul Primăriei strategia de salubritate urbană pe care municipalitatea o propune pentru anii 2015-2025. Primarul Ilie Bolojan a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că această strategie este necesară pentru că oraşul îşi încheie etapa informării şi educării cetăţenilor pe teme de salubritate şi are nevoie de măsuri ferme pentru un sistem de salubritate eficient şi durabil.
Ţarcuri cu cartele
Strategia propusă urmăreşte problemele cu care se confruntă azi oraşul, cum este cea a cantităţilor reduse de deşeuri reciclabile adunate în oraş, în sistemul de colectare selectivă. "Suntem obligaţi să creştem cantităţile de deşeuri colectate selectiv. Nerespectarea acestei obligaţii europene înseamnă penalizări foarte mari, care în mod indirect vor fi plătite de orădeni", a declarat Bolojan.
O altă problemă este mizeria din jurul containerelor de deşeuri. "Avem scotocitorii prin gunoaie, pe care nu-i mai dorim, şi avem unele depozite ilegale de gunoi, pentru că oamenii n-au contracte de salubritate sau efectiv din indolenţă aruncă deşeurile pe unde apucă", a spus primarul.
În acest context, Primăria propune nişte soluţii. Prima este închiderea tuturor containerelor din oraş în incinte metalice, pe care locatarii să le deschidă cu cartelele cu care intră şi în scările de bloc. În prezent, în Oradea sunt 489 de incinte şi mai sunt necesare circa 300.
Totodată, aceste incinte trebuie să treacă în administrarea şi grija asociaţiilor de proprietari, asemenea spaţiilor verzi din jurul blocurilor. "Ele sunt curăţate doar de angajaţii RER, când ridică deşeurile. Asociaţiile vor trebui să răspundă regulat de curăţenia lor", a spus Bolojan.
Plăteşti cât arunci!
Ca oraşul să îşi crească cantităţile de deşeuri reciclabile colectate selectiv, Primăria propune două măsuri. "În primul rând, tarifarea în funcţie de volum sau de cantitatea deşeurilor colectate. După regula ce se colectează selectiv nu se plăteşte, va trebui ca ce se colectează la volum să se plătească. Acum nu există o miză financiară de a face asta", a declarat primarul. În acest sens, edilul a prezentat modelul elveţian, unde cetăţenii cumpără un sac pentru colectarea deşeurilor, iar în preţul sacului este cuprins şi tariful de colectarea a deşeurilor.
Cea de-a doua măsură propusă este amenajarea în oraş a două platforme betonate, unde orădenii să poată să-şi ducă oricând deşeurile voluminoase ori rezultate în urma renovărilor. "Intri cu maşina pe platformă, ţi se cântăreşte maşina la intrare şi la ieşire şi plăteşti sau nu, în funcţie de ce ai depozitat", a precizat Bolojan.
În fine, o ultimă măsură pe care o urmăreşte municipalitatea este amendarea celor care nu colectează selectiv, care aruncă deşeuri în locuri neamenajate sau nu au contracte de salubritate încheiate cu operatorul licenţiat. "Astfel încât să avem un oraş curat, să îţi placă să locuieşti aici", a spus primarul.
Bolojan a mai spus că aplicarea amenzilor pentru necolectarea selectivă se va introduce odată cu tarifarea pe volum a colectării deşeurilor şi doar după ce Primăria va crea condiţiile necesare, inclusiv realizarea incintelor şi închiderea lor. Totodată, pentru a putea tarifa colectarea deşeurilor pe volum sau cantitate, Primăria trebuie să obţină o modificare a unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, care în prezent în salubritate permite doar tarifele pe persoană.
Strategia va fi dezbătută public în jurul datei de 25 noiembrie. Până atunci, orădenii sunt îndemnaţi să trimită sugestiile municipalităţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.