URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2014, 17:44

Noua strategie a Oradiei pentru salubritate: Plata gunoiului în funcţie de volum şi amenzi pentru cei care nu colectează selectiv

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de vineri, orădenii pot consulta pe site-ul Primăriei strategia de salubritate urbană pe care municipalitatea o propune pentru anii 2015-2025. Primarul Ilie Bolojan a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că această strategie este necesară pentru că oraşul îşi încheie etapa informării şi educării cetăţenilor pe teme de salubritate şi are nevoie de măsuri ferme pentru un sistem de salubritate eficient şi durabil.

Ţarcuri cu cartele

Strategia propusă urmăreşte problemele cu care se confruntă azi oraşul, cum este cea a cantităţilor reduse de deşeuri reciclabile adunate în oraş, în sistemul de colectare selectivă. "Suntem obligaţi să creştem cantităţile de deşeuri colectate selectiv. Nerespectarea acestei obligaţii europene înseamnă penalizări foarte mari, care în mod indirect vor fi plătite de orădeni", a declarat Bolojan.

O altă problemă este mizeria din jurul containerelor de deşeuri. "Avem scotocitorii prin gunoaie, pe care nu-i mai dorim, şi avem unele depozite ilegale de gunoi, pentru că oamenii n-au contracte de salubritate sau efectiv din indolenţă aruncă deşeurile pe unde apucă", a spus primarul.

În acest context, Primăria propune nişte soluţii. Prima este închiderea tuturor containerelor din oraş în incinte metalice, pe care locatarii să le deschidă cu cartelele cu care intră şi în scările de bloc. În prezent, în Oradea sunt 489 de incinte şi mai sunt necesare circa 300.

Totodată, aceste incinte trebuie să treacă în administrarea şi grija asociaţiilor de proprietari, asemenea spaţiilor verzi din jurul blocurilor. "Ele sunt curăţate doar de angajaţii RER, când ridică deşeurile. Asociaţiile vor trebui să răspundă regulat de curăţenia lor", a spus Bolojan.

Plăteşti cât arunci!

Ca oraşul să îşi crească cantităţile de deşeuri reciclabile colectate selectiv, Primăria propune două măsuri. "În primul rând, tarifarea în funcţie de volum sau de cantitatea deşeurilor colectate. După regula ce se colectează selectiv nu se plăteşte, va trebui ca ce se colectează la volum să se plătească. Acum nu există o miză financiară de a face asta", a declarat primarul. În acest sens, edilul a prezentat modelul elveţian, unde cetăţenii cumpără un sac pentru colectarea deşeurilor, iar în preţul sacului este cuprins şi tariful de colectarea a deşeurilor.

Cea de-a doua măsură propusă este amenajarea în oraş a două platforme betonate, unde orădenii să poată să-şi ducă oricând deşeurile voluminoase ori rezultate în urma renovărilor. "Intri cu maşina pe platformă, ţi se cântăreşte maşina la intrare şi la ieşire şi plăteşti sau nu, în funcţie de ce ai depozitat", a precizat Bolojan.

În fine, o ultimă măsură pe care o urmăreşte municipalitatea este amendarea celor care nu colectează selectiv, care aruncă deşeuri în locuri neamenajate sau nu au contracte de salubritate încheiate cu operatorul licenţiat. "Astfel încât să avem un oraş curat, să îţi placă să locuieşti aici", a spus primarul.

Bolojan a mai spus că aplicarea amenzilor pentru necolectarea selectivă se va introduce odată cu tarifarea pe volum a colectării deşeurilor şi doar după ce Primăria va crea condiţiile necesare, inclusiv realizarea incintelor şi închiderea lor. Totodată, pentru a putea tarifa colectarea deşeurilor pe volum sau cantitate, Primăria trebuie să obţină o modificare a unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, care în prezent în salubritate permite doar tarifele pe persoană.

Strategia va fi dezbătută public în jurul datei de 25 noiembrie. Până atunci, orădenii sunt îndemnaţi să trimită sugestiile municipalităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
ELVETIA vs. Romania
@Claudiu si @Politia Locala -Daca RER-ul pune in aceeasi remorca de-a valma si hartia si sticla si plasticul pt. ce mai trebuie sa le selectam noi? In Elvetia sigur sigur nu amesteca reciclabilele!! Domnilor P. locali daca tot va plimbati sa vanati parcari ilegale (daca s-ar face o statistica sigur ar reiesi ca 90% va ocupati de ridicari, 5% de botnitele si urmele cainilor si 5% stati -macar atat aveti si dvs.dreptul) de ce nu ii puneti pe cetatenii ce scotocesc tomberoanele sa faca curat in jurul lor? E mai usor sa pui asociatiile de proprietari sa curete (RER-ul va curata doar cand ridica gunoiul!?) apoi sa le amendezi...dar pe colocatarii nostri scotocitori sa nu-i vezi si sa nu-i deranjezi... In Elvetia SIGUR SIGUR nu se intampla asa ceva!!! Si SIGUR SIGUR autoritatile locale si PL nu se gandesc sa procedeze asa.
Postat 07 Noiembrie 2014, 22:12 de Adi Oradeanul
Primaria lui Bolo...
Primaria Oradea nici sponsorizarea nu vrea in acest domeniu!
Postat 07 Noiembrie 2014, 16:36 de Dragos
Ordine in primarie si curatenie in oras.
In primarie nu e ordine iar in oras, dupa doua mandate, tot nu s-a rezolvat cu curatenia.
Postat 07 Noiembrie 2014, 13:37 de Fuel
Strategie integrată şi la salubritate şi la acces în Primăria Oradea !?!
Domn' Primar, nu vrei să faci tu bine să ne recomanzi o firmă "de casă" care se ocupă de cartele din astea geniale, ca să ne facă şi nouă o "cartelă unică" pe toată Oradea, şi pentru aruncatul controlat al gunoiului şi pentru intrarea în clădirea în care generezi asemenea strategii? Nu de alta dar ai putea să te uiţi toată ziua pe laptop şi să ne vezi unde aruncăm ce ne prisoseşte sau unde circulăm înainte de a ne achita taxele şi impozitele locale pentru a te menţine în formă !?!
Postat 07 Noiembrie 2014, 13:34 de Ca®p III
Incinte cu cartele "inteligente" ???
N-am cartela, hop cu sacul cu mizerie langa incinta !!! Daca asta e strategia atunci mai bine se baga singuri in tomberon, dupa modelul DD !!!
Postat 07 Noiembrie 2014, 13:25 de WinDos
si cei ce stau la case???
toata lumea vorbeste despre locuitorii de la bloc...da cu cei care stau la case ce facem?!! va vorbesc din experienta personala..eram printre putinii de pe strada noastra care colectam selectiv ... vorbesc la trecut pt ca m-a dezgustat faptul ca angajatii RER care ar trebui sa promoveze acest lucru de fapt il ingreuneaza...de fiecare data in schimbul sacului bun folosit pt colectarea selectiva am primiti saci galbeni ...jegosi...de ti se face scarba sa pui mana pe ei...asa ca am renuntat...sunt adeptul taxarii diferentiate pt stimularea comportamentului civilizat dar sa se asigure conditii egale intre locuitorii de la bloc si cei de la case...sa ni se distribuie saci noi iar lucratorii RER sa fie instruiti sa nu pastreze sacii buni pt ei ci sa-i returneze...
Postat 07 Noiembrie 2014, 11:28 de abcd
@unu
.nickul tau trebuia sa fie un prost nu unu.Schimbarile intr-o societate pornesc de jos,de la oamenii de rand,de la faptele marunte catre marile schimbari.Iar daca esti unul dintre aceia pe care nu ii deranjeaza rahatul de animal,chistoacele si cojile de seminte atunci vei trai mai departe intr-un oras inecat in gunoaie.elvetienii au ajuns acolo inclusiv pt ca au selectat gunoiul.ezti un bou.
Postat 07 Noiembrie 2014, 10:23 de claudiu
Referitor la plata gunoiului
DOMNU PRIMA!!!!!!!!!R IN FOARTE MULTE LOCURI DEGEABA SE SELECTEAZA DESEURILE RECICLABILE PT.CA VIN ANGAJATII RER ORADEA SI PUN LA GRAMADA CE AM SELECTAT NOI IN CONTAINERELE SPECIALE SI CAM ATAT. ADICA SA MAI SI PLATIM O GRAMADA DE BANI CU TOATE CA SELECTAM DESEURILE RECICLABILE,INTAI SA INSTRUITI SI ANGAJATII RER SA FIE SEPARAT COLECTATE SI APOI SA TE IEIE DE RESTUL LUMII.
Postat 07 Noiembrie 2014, 09:40 de Dana
Corect
Cu o "mica" obiectie dom' primar. Noi carele stam la bloc, o sa avem create conditiile pentru plata la volum si colectarea selectiva. pentru ca in prezent in containerele blocului nostru poate oricine sa arunce gunoiul (si de asemenea sa-l si scoata, dupa cum se poate observa cu ochiul liber privind in jurul tarcului, iar de selectare nu incape discutie. Eu personal colectez selectiv in casa, dar cand ajung la desertare constat ca m-am chinuit degeaba, pentru ca cel destinat fractiei uscate este intotdeauna blocat. Am facut 2-3 demersurti in scris, ca primaria sa modifice tarcurile astfel incat sa se intre doar cu cartela de intrare in scara si sa se sudeze orificiile existente, dar n-am primit nici un raspuns. Ideea este ca sa asiguri cadrul respectarii legii si abia dupa sa vii sa sanctionezi.
Postat 06 Noiembrie 2014, 21:16 de anticomunistul
Foarte simplu.
Foarte simplu. TOT gunoiul mi-l bag in saci,in portbagajul masinii PERSONALE, si frumos il transport pana la prima pubela (container) de la un bloc. Asta va fii STRATEGIA mea,domnule primar.
Postat 06 Noiembrie 2014, 20:39 de Citizen
absurzilorrrr ...
mai bolovane, nu vrei sa mergen noi la groapa de gunoi cu resturile si sa platim la RER. Da oricum la noi este cel mai scump din tara, ei ce dracu mai fac pentru banii incasati ? Tarane blovan si la @alex poate daca am vaea nivel de trai pe jumate nu cat elvetienii am avea timp si de selectie de care eu oricum am timp pentru ca tine de cultura. Singura problema a orasului este chiar primarul care nu vede si nu se vede cu nimeni la primarie adica nu cu pulimea ca si noi, ca ar auzi cate ceva, ce mai vrem si noi. Pana la cartele, bolovane ce zici de niste preturi mai mici si curatenie din partea celor platiti pentru asta cu toate ca sta nu se va realiza atata timp cat sunteti actionari.
Postat 06 Noiembrie 2014, 18:32 de unu
La rromani doar cu forta se poate!
Foarte bine! La romani doar cu forta merge. Asta ne-am lamurit cu totii de-alungul timpului.
Postat 06 Noiembrie 2014, 18:15 de Alex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON