URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2020, 22:37

Noile restricții anti-Covid intră în vigoare în această noapte. Nu uitați de adeverințe și de declarațiile pe propria răspundere!

În noaptea de duminică spre luni intră în vigoare noile restricții impuse de Guvern pentru prevenirea Covid-19. Cea mai importantă se referă la circulaţia pe timp de noapte, care nu va mai fi permisă între orele 23.00 şi 5.00 decât din motive întemeiate, notate într-o declaraţie pe proprie răspundere, sau pe baza unei adeverințe de emise de angajator.

Masca de protecție devine obligatorie peste tot, inclusiv în aer liber, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, indiferent de incidența de cazuri Covid la mia de locuitori, iar toate școlile din țară trec online, excepție făcând doar creșele și after-school-urile.

Restricțiile intră în vigoare în această noapte la ora 00.00.

Potrivit autorităților, noile măsuri sunt valabile timp de o lună, după care va avea loc o analiză pentru a vedea dacă au avut efect.

Digi24 notează că cea mai contestată și controversată dintre noile măsuri este cea privind interzicerea piețelor acoperite, în sistem "hală", care urmează să fie închise, iar programul magazinelor se încheie la ora 21. Excepţie fac farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, care îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. 

În ce privește Oradea, primarul Florin Birta a anunțat, sâmbătă, o soluție pentru a lăsa în funcțiune piețele agroalimentare închise în municipiu. Angajații Administrației Domeniului Public vor demonta până luni ușile și pereții piețelor Rogerius, Decebal și Nufărul, pentru a le transforma în spații deschise. Începând de luni, doar bazarurile și Piața 100 își suspendă activitatea.

De asemenea, terasele care au pereți pentru "izolare termică" se închid, iar restaurantele rămân închise în continuare. Poliţiştii pregătesc amenzi cuprinse între 3.000 şi 15.000 de lei pentru cei care nu se conformează restricţiilor, mai scrie Digi24.

În această perioadă sunt, de asemenea, interzise petrecerile, mai precis "desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private", inclusiv târgurile de Crăciun.

Autorităţile încurajează, de asemenea, munca de acasă, atât în companiile publice, cât şi în cele private, pentru evitarea aglomerării transportului public. Acolo unde specificul activităţii nu permite acest lucru, programul de lucru trebuie decalat, astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin 2 ore.


Circulaţia în intervalul orar 23:00 - 5:00 este permisă doar pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere;

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON