URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2020, 17:40

Noi reguli în ce privește bolnavii asimptomatici de Covid. Anunțul ministrului Sănătății

Noi reguli în ce privește bolnavii asimptomatici de Covid. Anunțul ministrului Sănătății foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice vor rămâne la domiciliu, în acest sens fiind în pregătire o ordonanţă de urgenţă, după cum a anunţat ministrul Sănătăţii. Astfel, doar atunci când apar semnele evidente ale virusului, bolnavii vor fi duşi la spital, anunţă DigiFM.ro.

"Avem o ordonanţă de urgenţă în pregătire, astfel încât cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice să rămână la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la DSU să îi ia programat pentru investigaţii suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologie, ei sunt duşi în unităţile spitaliceşti", a declarat Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, OUG va fi aprobată în cursul săptămânii care vine. Astfel, bolnavii de Covid nu ar mai ajunge în unităţile sanitare pentru analize atunci când află că sunt pozitivi, iar unităţile de primiri urgenţe ar fi degrevate.

"Medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare cu casele de asigurări, pot face o monitorizare, o telemedicină sau pot presta servicii medicale pentru anchete epidemiologice sau recoltări", a mai spus Tătaru.

Ce spun medicii de familie

Anunţul a generat numeroase discuţii în spaţiul public, în contextul în care, astfel, responsabilitatea bolnavilor de Covid-19 ar cădea în grija medicilor de familie care şi aşa monitorizează - neremunerat - pacienţii aflaţi în izolare de la începutul pandemiei.

"În prezent monitorizăm prin telefon pacienţii aflaţi în izolare. Nu suntem plătiţi în plus pentru această monitorizare, prin Casa de asigurări suntem plătiţi doar pentru trei consultaţii. Nu ştim când vom fi plătiţi, nu am avut negocieri reale cu Casa. Dacă este vorba doar de monitorizare telefonică, aşa cum se întâmplă acum, dar să fie plătită, am transmis Ministerului Sănătăţii la ce onorarii ne-am gândit. MS menţionase 100 de lei, noi am spus 200 pentru monitorizarea timp de două săptămâni. Dar nu e vorba de bani. Medicii de familie fac deja asta pro-bono din martie. Evaluarea la domiciliu, adică să meargă medicii de familie la domiciliu, să vadă pacienţii, asta este exclus. Nu sunt echipamente, sunt şi foarte scumpe. Mergem cu tramvaiul, cu maşina personală? Infectăm persoanele cu care ne întâlnim în tramvai, autobuz? Apoi există riscul de infectare a medicului care nu va mai putea vedea restul pacienţilor care nu sunt infectaţi cu Covid, adică 90% din pacienţi", a declarat Raluca Zoiţanu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, conform Digi24.ro.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România susţin că nu pot fi emise ordine către medicii de familie pentru a face, în afara negocierilor contractului cu CNAS, alte acte medicale. Astfel, medicul de familie poate monitoriza de la distanţă pacienţii COVID-19, dar nu vor intra în focar.

Cazurile de Covid vor crește progresiv

În altă ordine de idei, ministrul Sănătății a declarat, vineri după amiază, că se aşteaptă la o creştere progresivă a numărului de infectări cu COVID-19 şi în următoarele zile și spune că măsurile actuale impuse de autorități își vor face efectul peste două-trei săptămâni.

„Vom avea o creştere progresivă şi în următoarele zile, în măsura în care măsurile impuse de acum două zile, şi începând de luni cu evenimentele private, ar trebui să îşi facă efectul în următoarele două-trei săptămâni, dar ţine foarte mult de fiecare dintre noi", a declarat Nelu Tătaru, potrivit Digi24.ro.

Nelu Tătaru face apel la populație să respecte regulile sanitare, pentru că sistemul medical, deși se extinde, duce lipsă de personal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Oligo-asimpto-frenicul Tătar mai are măști pe stoc în farmacia consoartei !?!
Fondul de sănătate e golit. Masca nu te apără de infectare. Izolarea duce la scăderea imunității. Restricțiile sunt inutile pe termen mediu și lung. Covid-Sars-2 a fost descoperit încă din anul 2015. Covidul nu se transmite la animale și nu provine de la liliac ori șobolan. Coronavirusul numit generic Covid-19 este sintetic. "Guvernul meu" este slab, laș, hoț, mincinos și habarnist. România este deja o colonie a economiei euro-atlantice. Etc, etc, etc. Toate afirmațiile de mai sus deranjează "neamul de slugă" căruia i se adresează Gauleiterul României, KWJ pe numele lui ... în numele "conizatorilor". Toate aceste afirmații s-au dovedit deja a fi adevărate.
Postat 17 Octombrie 2020, 09:35 de CrisDumi
Zsizsi
Garanția ți-o faci tu, poartă mască, și întreține-ti igiena.
Postat 16 Octombrie 2020, 21:29 de Sandu2100
Până acum nu s-a putut?
Se tem, că se supra-aglomerează spitalele și brusc se schimbă regulile. Ce garanție avem noi în privința siguranței noastre, că ei nu vor ieși să infecteze. Ar trebui puse brățări cu GPS (dar știm bine că nu sunt destule, trăim în Ro). Cei care rămân la domiciliu vor fi verificați de organele de control?
Postat 16 Octombrie 2020, 21:07 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON