URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 12 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
01 August 2020, 08:40

Noi reguli de intrare în Ungaria, începând de AZI: Teste PCR pe propria cheltuială sau carantină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noi reguli pentru cei care călătoresc în Ungaria, începând de sâmbătă. Călătorii din ţări clasate în categoria "galbenă" sau "roşie" sub aspectul nivelului de risc de propagare a coronavirusului trebuie să plătească efectuarea de teste PCR sau trebuie să rămână în carantină la domiciliu timp de două săptămâni, a anunțat vineri "medicul-şef" al Ungariei, Cecilia Muller, arată Agerpres.

Cetăţenii străini proveniţi din ţări "roşii" nu au voie să intre în Ungaria, ci numai cei din ţări din categoriile "galbenă" sau "verde", cei din categoria "galbenă" urmând să se supună aceleiaşi proceduri, a subliniat Muller.

România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor.

Agerpres mai notează, citând-o pe Muller, că, la graniţă, călătorii sunt verificaţi şi primesc un certificat roşu care atestă necesitatea carantinei şi pe care trebuie să-l afişeze la intrarea în locuinţă. 

„Cei care nu vor să rămână în carantina de 14 zile trebuie să depună o solicitare în acest sens la administraţia locală, contra unui cost de 3000 de forinţi (8,5 euro), şi primesc o adeverinţă în baza căreia pot părăsi carantina pentru a merge la un centru de screening, lista acestor centre fiind disponibilă pe site-ul agenţiei naţionale ungare pentru sănătate publică, cu costul testului specificat de fiecare furnizor în parte”, a menţionat ea.

Și transportul se face în condiții stricte. Deplasarea la centrul ales nu se poate face cu transportul public şi purtarea măştii este obligatorie în timpul vizitei, făcute doar pe bază de programare.

Rezultatele testelor sunt trimise pe e-mail sau încărcate de laboratoare în sistemul Serviciului de sănătate electronic (EESZT).

2 teste obligatoriu

Conform sursei citate, persoanele care vin din ţări "galbene", cum este și România, pot părăsi carantina după primul test PCR negativ, dar tot au obligaţia de a face şi al doilea test. Cei care revin din ţări "roşii" trebuie să rămână în carantină acasă până la al doilea test PCR negativ, a precizat Muller.

Sunt "scutiţi" de carantină călătorii care prezintă la graniţă două teste PCR cu rezultat "negativ", realizate cu cel mult cinci zile înainte de intrarea în Ungaria şi la un interval de minim 48 de ore între ele, precum şi cei care prezintă un certificat care arată că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele şase luni.

Ce spune MAE

În altă ordine de idei, Ministerul Afacerilor Externe reamintește pe site-ul propriu noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei au intrat în vigoare pe 15 iulie. 

Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor (indiferent de cetățenie) care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricții de intrare, zona galbenă – cu restricții de intrare şi zona roșie -  nu este permisă intrarea.

Lista statelor europene clasate în categoria roșie cuprinde în acest moment Albania, Bosnia Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar și restul statelor din Asia, Africa și America Latină care nu sunt enumerate mai jos în lista galbenă).

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada).

În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – DAR NU PENTRU SCOP DE TRANZIT - le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

- la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;

- în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

TRAFIC DE PASAGERI:

Cu privire la tranzit, potrivit MAE, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:

- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19

-  să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Menționăm că dacă cetățenii non-ungari intră în Ungaria dintr-o țară clasificată în zona verde condițiile de tranzit nu se aplică, arată MAE.

TRANSPORTUL DE MARFĂ:

Noile prevederi ungare nu afectează transportul de marfă.

Condițiile actuale de trafic pot fi verificate pe site-ul www.utinform.hu/webkamerak/

Vezi și alte reglementări dacă vrei să vizitezi Ungaria pe site-ul MAE!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Viermi galbeni de pusta
Nenorociti plini de ura si invidie.
Postat 02 August 2020, 19:11 de Sunlight
Nu tac!
Să tacă și să asculte cine nu știe! Dacă știi ce înseamnă un lucru, pe baza asta te poate duce și capul când și unde se utilizează. Dacă nu știi, vei aștepta ca alții să te ducă de nas. Intenția nu mai contează. Că tot vorbim de ironie, de ce suntem țară de categorie "galbenă"? Ne-a lovit icterul pe toți, iar ăștia ne caută de COVID?
Postat 02 August 2020, 15:59 de FaBULA
ghilimele nejustificate2
Rolul si utilizarea ghilimelelor nu se cauta in DEX, ci in Dictionarul ortografic ortoepic si morfologic al limbii romane. Deoarece important este sa aflam NU ce inseamna, CI unde, cand, cum, in ce imrejurari se poate si chiar este obligatoriu de folosit ghilimele. Observatia am facut-o cu cea mai buna intentie, nu era cazul sa te gasesti tu, FaBULA, sa ataci. Mai bine taci.
Postat 02 August 2020, 13:27 de Lalala
@Lalala, victima nejustificată
Nu te mai victimiza, citește Dex-ul! GHILIMELE=sfp [At: CAMIL PETRESCU, T. II 30 / V: (înv) ~lem~, ~ete / E: fr guillemets] Semn de punctuație în formă de două mici unghiuri sau de două mici virgule dispuse paralel, care închid între ele citate, o vorbire directă, titluri de opere ori nume de instituții, cuvinte cărora li se dă un sens (stilistic) special sau asupra cărora vorbitorul vrea să insiste, traducerea ori sensul unui cuvânt
Postat 02 August 2020, 00:18 de FaBULA
ghilimele nejustificate
Nu imi este clar de ce folositi ghilimele acolo unde nu se justifica. Functia de medic-sef vi se pare ceva ironic? La fel, scutirea de carantina si testul negativ nu este "scutire" si nu este "negativ". Cel putin in limba dvs., cea romana - nu.
Postat 01 August 2020, 10:24 de Lalala
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1033 RON
  • 1 EUR = 4.8347 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON