URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2020, 08:40

Noi reguli de intrare în Ungaria, începând de AZI: Teste PCR pe propria cheltuială sau carantină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noi reguli pentru cei care călătoresc în Ungaria, începând de sâmbătă. Călătorii din ţări clasate în categoria "galbenă" sau "roşie" sub aspectul nivelului de risc de propagare a coronavirusului trebuie să plătească efectuarea de teste PCR sau trebuie să rămână în carantină la domiciliu timp de două săptămâni, a anunțat vineri "medicul-şef" al Ungariei, Cecilia Muller, arată Agerpres.

Cetăţenii străini proveniţi din ţări "roşii" nu au voie să intre în Ungaria, ci numai cei din ţări din categoriile "galbenă" sau "verde", cei din categoria "galbenă" urmând să se supună aceleiaşi proceduri, a subliniat Muller.

România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor.

Agerpres mai notează, citând-o pe Muller, că, la graniţă, călătorii sunt verificaţi şi primesc un certificat roşu care atestă necesitatea carantinei şi pe care trebuie să-l afişeze la intrarea în locuinţă. 

„Cei care nu vor să rămână în carantina de 14 zile trebuie să depună o solicitare în acest sens la administraţia locală, contra unui cost de 3000 de forinţi (8,5 euro), şi primesc o adeverinţă în baza căreia pot părăsi carantina pentru a merge la un centru de screening, lista acestor centre fiind disponibilă pe site-ul agenţiei naţionale ungare pentru sănătate publică, cu costul testului specificat de fiecare furnizor în parte”, a menţionat ea.

Și transportul se face în condiții stricte. Deplasarea la centrul ales nu se poate face cu transportul public şi purtarea măştii este obligatorie în timpul vizitei, făcute doar pe bază de programare.

Rezultatele testelor sunt trimise pe e-mail sau încărcate de laboratoare în sistemul Serviciului de sănătate electronic (EESZT).

2 teste obligatoriu

Conform sursei citate, persoanele care vin din ţări "galbene", cum este și România, pot părăsi carantina după primul test PCR negativ, dar tot au obligaţia de a face şi al doilea test. Cei care revin din ţări "roşii" trebuie să rămână în carantină acasă până la al doilea test PCR negativ, a precizat Muller.

Sunt "scutiţi" de carantină călătorii care prezintă la graniţă două teste PCR cu rezultat "negativ", realizate cu cel mult cinci zile înainte de intrarea în Ungaria şi la un interval de minim 48 de ore între ele, precum şi cei care prezintă un certificat care arată că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele şase luni.

Ce spune MAE

În altă ordine de idei, Ministerul Afacerilor Externe reamintește pe site-ul propriu noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei au intrat în vigoare pe 15 iulie. 

Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor (indiferent de cetățenie) care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricții de intrare, zona galbenă – cu restricții de intrare şi zona roșie -  nu este permisă intrarea.

Lista statelor europene clasate în categoria roșie cuprinde în acest moment Albania, Bosnia Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar și restul statelor din Asia, Africa și America Latină care nu sunt enumerate mai jos în lista galbenă).

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada).

În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – DAR NU PENTRU SCOP DE TRANZIT - le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

- la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;

- în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

TRAFIC DE PASAGERI:

Cu privire la tranzit, potrivit MAE, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:

- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19

-  să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Menționăm că dacă cetățenii non-ungari intră în Ungaria dintr-o țară clasificată în zona verde condițiile de tranzit nu se aplică, arată MAE.

TRANSPORTUL DE MARFĂ:

Noile prevederi ungare nu afectează transportul de marfă.

Condițiile actuale de trafic pot fi verificate pe site-ul www.utinform.hu/webkamerak/

Vezi și alte reglementări dacă vrei să vizitezi Ungaria pe site-ul MAE!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Viermi galbeni de pusta
Nenorociti plini de ura si invidie.
Postat 02 August 2020, 19:11 de Sunlight
Nu tac!
Să tacă și să asculte cine nu știe! Dacă știi ce înseamnă un lucru, pe baza asta te poate duce și capul când și unde se utilizează. Dacă nu știi, vei aștepta ca alții să te ducă de nas. Intenția nu mai contează. Că tot vorbim de ironie, de ce suntem țară de categorie "galbenă"? Ne-a lovit icterul pe toți, iar ăștia ne caută de COVID?
Postat 02 August 2020, 15:59 de User anonimizat
ghilimele nejustificate2
Rolul si utilizarea ghilimelelor nu se cauta in DEX, ci in Dictionarul ortografic ortoepic si morfologic al limbii romane. Deoarece important este sa aflam NU ce inseamna, CI unde, cand, cum, in ce imrejurari se poate si chiar este obligatoriu de folosit ghilimele. Observatia am facut-o cu cea mai buna intentie, nu era cazul sa te gasesti tu, FaBULA, sa ataci. Mai bine taci.
Postat 02 August 2020, 13:27 de Lalala
@Lalala, victima nejustificată
Nu te mai victimiza, citește Dex-ul! GHILIMELE=sfp [At: CAMIL PETRESCU, T. II 30 / V: (înv) ~lem~, ~ete / E: fr guillemets] Semn de punctuație în formă de două mici unghiuri sau de două mici virgule dispuse paralel, care închid între ele citate, o vorbire directă, titluri de opere ori nume de instituții, cuvinte cărora li se dă un sens (stilistic) special sau asupra cărora vorbitorul vrea să insiste, traducerea ori sensul unui cuvânt
Postat 02 August 2020, 00:18 de User anonimizat
ghilimele nejustificate
Nu imi este clar de ce folositi ghilimele acolo unde nu se justifica. Functia de medic-sef vi se pare ceva ironic? La fel, scutirea de carantina si testul negativ nu este "scutire" si nu este "negativ". Cel putin in limba dvs., cea romana - nu.
Postat 01 August 2020, 10:24 de Lalala
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON