URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sunt situații în viață în care pur și simplu simți că nu ai soluții de a ieși din criză. Priviți ce se întâmplă la Școala Oltea Doamna! Șoferii se enervează că traficul se blochează atunci când părinții vin să-și scoată copiii de la ore. Pe lângă nenorocirea asta cu traficul, mai sunt și lucruri care țin de lipsa noastră de organizare. Mergeți la amiază la orice școală și veți vedea puhoi de părinți, înghesuiți unul în altul ca-n noaptea nunții, în așteptarea odraslelor. Adică îi chinuim pe micuți cu distanțare fizică, cu măști, băști și dezinfectanți, dar marele pericol planează asupra părinților și bunicilor care socializează fără să vrea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
01 August 2020, 08:40

Noi reguli de intrare în Ungaria, începând de AZI: Teste PCR pe propria cheltuială sau carantină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noi reguli pentru cei care călătoresc în Ungaria, începând de sâmbătă. Călătorii din ţări clasate în categoria "galbenă" sau "roşie" sub aspectul nivelului de risc de propagare a coronavirusului trebuie să plătească efectuarea de teste PCR sau trebuie să rămână în carantină la domiciliu timp de două săptămâni, a anunțat vineri "medicul-şef" al Ungariei, Cecilia Muller, arată Agerpres.

Cetăţenii străini proveniţi din ţări "roşii" nu au voie să intre în Ungaria, ci numai cei din ţări din categoriile "galbenă" sau "verde", cei din categoria "galbenă" urmând să se supună aceleiaşi proceduri, a subliniat Muller.

România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor.

Agerpres mai notează, citând-o pe Muller, că, la graniţă, călătorii sunt verificaţi şi primesc un certificat roşu care atestă necesitatea carantinei şi pe care trebuie să-l afişeze la intrarea în locuinţă. 

„Cei care nu vor să rămână în carantina de 14 zile trebuie să depună o solicitare în acest sens la administraţia locală, contra unui cost de 3000 de forinţi (8,5 euro), şi primesc o adeverinţă în baza căreia pot părăsi carantina pentru a merge la un centru de screening, lista acestor centre fiind disponibilă pe site-ul agenţiei naţionale ungare pentru sănătate publică, cu costul testului specificat de fiecare furnizor în parte”, a menţionat ea.

Și transportul se face în condiții stricte. Deplasarea la centrul ales nu se poate face cu transportul public şi purtarea măştii este obligatorie în timpul vizitei, făcute doar pe bază de programare.

Rezultatele testelor sunt trimise pe e-mail sau încărcate de laboratoare în sistemul Serviciului de sănătate electronic (EESZT).

2 teste obligatoriu

Conform sursei citate, persoanele care vin din ţări "galbene", cum este și România, pot părăsi carantina după primul test PCR negativ, dar tot au obligaţia de a face şi al doilea test. Cei care revin din ţări "roşii" trebuie să rămână în carantină acasă până la al doilea test PCR negativ, a precizat Muller.

Sunt "scutiţi" de carantină călătorii care prezintă la graniţă două teste PCR cu rezultat "negativ", realizate cu cel mult cinci zile înainte de intrarea în Ungaria şi la un interval de minim 48 de ore între ele, precum şi cei care prezintă un certificat care arată că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele şase luni.

Ce spune MAE

În altă ordine de idei, Ministerul Afacerilor Externe reamintește pe site-ul propriu noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei au intrat în vigoare pe 15 iulie. 

Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor (indiferent de cetățenie) care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricții de intrare, zona galbenă – cu restricții de intrare şi zona roșie -  nu este permisă intrarea.

Lista statelor europene clasate în categoria roșie cuprinde în acest moment Albania, Bosnia Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar și restul statelor din Asia, Africa și America Latină care nu sunt enumerate mai jos în lista galbenă).

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada).

În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – DAR NU PENTRU SCOP DE TRANZIT - le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

- la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;

- în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

TRAFIC DE PASAGERI:

Cu privire la tranzit, potrivit MAE, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:

- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19

-  să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Menționăm că dacă cetățenii non-ungari intră în Ungaria dintr-o țară clasificată în zona verde condițiile de tranzit nu se aplică, arată MAE.

TRANSPORTUL DE MARFĂ:

Noile prevederi ungare nu afectează transportul de marfă.

Condițiile actuale de trafic pot fi verificate pe site-ul www.utinform.hu/webkamerak/

Vezi și alte reglementări dacă vrei să vizitezi Ungaria pe site-ul MAE!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Viermi galbeni de pusta
Nenorociti plini de ura si invidie.
Postat 02 August 2020, 19:11 de Sunlight
Nu tac!
Să tacă și să asculte cine nu știe! Dacă știi ce înseamnă un lucru, pe baza asta te poate duce și capul când și unde se utilizează. Dacă nu știi, vei aștepta ca alții să te ducă de nas. Intenția nu mai contează. Că tot vorbim de ironie, de ce suntem țară de categorie "galbenă"? Ne-a lovit icterul pe toți, iar ăștia ne caută de COVID?
Postat 02 August 2020, 15:59 de FaBULA
ghilimele nejustificate2
Rolul si utilizarea ghilimelelor nu se cauta in DEX, ci in Dictionarul ortografic ortoepic si morfologic al limbii romane. Deoarece important este sa aflam NU ce inseamna, CI unde, cand, cum, in ce imrejurari se poate si chiar este obligatoriu de folosit ghilimele. Observatia am facut-o cu cea mai buna intentie, nu era cazul sa te gasesti tu, FaBULA, sa ataci. Mai bine taci.
Postat 02 August 2020, 13:27 de Lalala
@Lalala, victima nejustificată
Nu te mai victimiza, citește Dex-ul! GHILIMELE=sfp [At: CAMIL PETRESCU, T. II 30 / V: (înv) ~lem~, ~ete / E: fr guillemets] Semn de punctuație în formă de două mici unghiuri sau de două mici virgule dispuse paralel, care închid între ele citate, o vorbire directă, titluri de opere ori nume de instituții, cuvinte cărora li se dă un sens (stilistic) special sau asupra cărora vorbitorul vrea să insiste, traducerea ori sensul unui cuvânt
Postat 02 August 2020, 00:18 de FaBULA
ghilimele nejustificate
Nu imi este clar de ce folositi ghilimele acolo unde nu se justifica. Functia de medic-sef vi se pare ceva ironic? La fel, scutirea de carantina si testul negativ nu este "scutire" si nu este "negativ". Cel putin in limba dvs., cea romana - nu.
Postat 01 August 2020, 10:24 de Lalala
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON