URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iunie 2014, 16:31

Noi măsuri de economii la Universitate: niciun post în plus faţă de anul trecut şi este interzisă depăşirea deficitului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Universitatea din Oradea a fost adoptat în această săptămână un nou set de măsuri pentru echilibrarea financiară. În şedinţa Senatului universitar de luni, la propunerea conducerii executive, s-au aprobat mai multe propuneri menite să mai adune bani în vistieria instituţiei.

Astfel, este obligatoriu ca, la întocmirea statelor de funcţii pentru anul universitar 2014-2015, facultăţile să respecte numărul de posturi didactice pe care le au în prezent. Altfel spus, nu au voie să aibă anul viitor nici măcar cu un post în plus faţă de acest an.

Obligatoriu pentru facultăţi este şi să se străduiască să-şi reducă deficitul financiar. Conform deciziei conducerii Universităţii, "nu se admite deficit mai mare decât cel realizat la data de 30 septembrie 2013". Ce se va întâmpla dacă această cerinţă nu se respectă, decizia nu mai spune însă.

Tot o măsură de eficientizare economică a fost şi hotărârea de a creştere a numărului de studenţi dintr-o grupă. Astfel, la programele de studii de licenţă unice dintr-un domeniu se pot înfiinţa grupe doar cu minim 20 de studenţi, în timp ce la cele care nu sunt singulare, numărul minim de studenţi este de 25. La studii de licenţă, la programele unice de domeniu grupele pot avea minim 15 studenţi, iar în cazul în care există mai multe programe în domeniu, numărul este minim 20.

În aceeaşi şedinţă de luni, conducerea executivă a Universităţii le-a prezentat senatorilor situaţia financiară a instituţiei, la data de 31 martie 2014. Astfel, conform raportului, la această dată Universitatea avea, la activitatea de bază (adică finanţarea de la Minister şi banii din taxele studenţilor), un deficit de 1,4 milioane lei, şi avea împrumutată în proiecte europene suma de 16,2 milioane lei. La aceeaşi dată, Universitatea datora furnizorilor 593.000 de lei, iar salariile neplătite din proiecte erau în sumă de 30.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu
Trandafir: nu acopera! Proiectele sunt facute pentru salarii! Tu vezi ceva in urma proiectelor? Hai sa zicem cladirea PractiPass, dar cam atat! Cica fac proiecte pentru practica, investii si nu se vede nimic in urma proiectelor decat sume importante in declaratii de avere si cateva mese de protocol! Universitatea are blocate in proiecte 18 milioane, pe care nici nu le va recupera pentru ca e partea de finatarea a beneficarului!
Postat 02 Iunie 2014, 08:40 de barney
interesant
Nu scrie aici cat are de PRIMIT din proiectele alea europene? Se acopera macar imprumutul plus dobanda?
Postat 01 Iunie 2014, 18:36 de domnul Trandafir
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON