URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
22 Martie 2022, 09:45

Nicio amendă aplicată pentru necompletarea PLF nu mai trebuie plătită

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 15 decembrie 2021, Guvernul României a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 129/2021 prin care a instituit un formular ce trebuia să fie completat de toate persoanele care intrau în România, formular denumit popular "PLF", denumirea legală fiind de formular digital de intrare în România.

Sancţiunile prevăzute în această ordonanţă de urgenţă au intrat în vigoare în 10 zile de la data publicării, respectiv din data de 24 decembrie.

În cele două luni şi jumătate de aplicare au fost emise zeci de mii de procese-verbale prin care au fost sancţionaţi cetăţeni care fie nu au completat acest formular, fie nu l-au completat integral. În multe situaţii, din cauza unor erori ale sistemului au fost sancţionaţi cetăţeni care completaseră complet şi corect formularul.

Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, respectiv OUG nr. 5/2022, amenda minimă a fost redusă de la 2.000 lei la 500 lei.

La data de 9 martie, când a încetat starea de alertă şi au fost "ridicate" toate restricţiile, am avut parte de o surpriză: Guvernul a "uitat" pur şi simplu să abroge OUG 129/2021 privind "PLF".

Greşeala a fost corectată în prima şedinţă de Guvern, astfel că în data de 11 martie s-a publicat în Monitorul Oficial o altă ordonanţă de urgenţă, OUG 22/2022, prin care s-au abrogat toate dispoziţiile cu privire la formularul digital de intrare în România. Ca atare, începând cu acea dată, nu mai există nicio obligaţie de completare a unui astfel de formular şi, implicit, nicio sancţiune.

Interesant este, însă, că abrogarea OUG 129/2021 "şterge" imediat toate amenzile aplicate, indiferent dacă acestea au fost contestate sau nu. Potrivit chiar Constituţiei, legea contravenţională mai favorabilă retroactivează, iar faptele comise se consideră că nu au existat niciodată, aspectele fiind detaliate în legislaţie şi în decizii obligatorii ale Curţii Constituţionale. Drept urmare, toate plângerile deja formulate în instanţă vor fi admise, iar procesele verbale respective vor fi anulate.

În cazul celor care nu au contestat procesele-verbale de sancţionare, amenzile nu vor mai putea fi puse în executare. Dacă, totuşi, statul va încerca executarea silită a acestora, cetăţenii vor putea contesta executarea invocând decontravenţionalizarea, respectiv abrogarea dispoziţiilor legale în baza cărora au fost sancţionaţi, abrogare care produce efecte retroactive.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi aka KP
Ai văzut CrisDumi aka KP, era clar de la bun început ca asa va fi. Dar trebuie sa fi prost sa nu respecți, pt ca nu te respecți pe tine. MU13SOSOCUL
Postat 22 Martie 2022, 19:34 de Sandu2100
A se vedea Decizia CCR nr. 228/2007
DECIZIA nr. 228 din 13 martie 2007 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/81521
Postat 22 Martie 2022, 18:18 de I
Toate mizeriile inventate de către "guvernul meu" ...
... se dovedesc a fi fost nelegale și doar îndreptate împotriva oamenilor. Nesimțiți până la ticăloși, toți acești "arahați" puși pe hăituirea cetățeanului, de la miniștri la polițiști și de la vlădică la opincă.
Postat 22 Martie 2022, 17:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON