URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2011, 17:30

Nici o lucrare nouă în acest an la Autostrada Transilvania

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) au iniţiat negocieri cu Bechtel pentru a decide un nou grafic al lucrărilor la Autostrada Transilvania, cu noi termene ce vor depăşi luna decembrie 2012, data limită luată în calcul până în prezent pentru finalizarea proiectului. Noul termen va fi stabilit la finalul negocierilor dintre părţi, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"În prezent, din cauza constrângerilor bugetare şi întârzierilor înregistrate în plata lucrărilor efectuate în anul 2010, antreprenorul Bechtel a redus ritmul lucrărilor şi efectivele desfăşurate pe şantier. Ministerul Transporturilor şi CNADNR au demarat negocieri pentru eşalonarea plăţii datoriilor, încadrarea în standardele de cost şi refacerea programului de lucrări. În măsura în care acestea vor fi rezolvate, se va putea stabili un nou grafic de lucrări şi noi termene de finalizare", au arătat sursele.

Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii a fost prelungit cu un an, până în decembrie 2012.

Autostrada Transilvania este proiectată pe o lungime totală de 415 kilometri, dar porţiunea construită până în prezent cu finanţarea statului, la aproape şapte ani de la lansarea proiectului, a depăşit cu puţin 10% din traseul total.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat recent, într-un interviu pentru Ziarul Financiar în legătură cu Autostrada Transilvania, că nu există niciun ban pentru Bechtel, constructorul proiectului, cel puţin până în vară, la rectificarea bugetară, astfel că lucrările pentru tronsonul Suplacu de Barcău - Borş nu pot fi demarate.

Fişa proiectului de investiţie includă în bugetul pe acest an al ministerului de resort indică, pentru 31 decembrie 2010, o valoare rămasă de finanţat aferentă lucrării de 8,5 miliarde lei, dintr-o valoare totală aprobată la deschiderea finanţării de 12,7 miliarde lei. Pe parcursul anului trecut a fost plătită companiei Bechtel o sumă totală de 965,1 milioane lei, din care datorii aferente anului 2009 de 867,8 milioane lei.

Un document oficial redactat recent de conducerea Ministerului Transporturilor relevă totodată că pentru lucrările la Autostrada Transilvania au fost alocate prin bugetul pe acest an 148 milioane lei, în condiţiile în care valoarea datoriilor înregistrate la finele anului trecut depăşea 600 milioane lei.

"Având în vedere această alocare, nu se pune problema acordării de sume pentru începerea altor secţiuni în afara celor aflate în lucru. De asemenea, defalcarea pe sectoare a acestei sume nu poate fi efectuată până la plata datoriilor înregistrate, în condiţiile în care achitarea acestora este prioritară", se arată în document.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Titlu de ra.h.at!
... nu asta, al vostru!
Postat 01 Mai 2011, 19:17 de shadow
niste incompetenti
probabil ca un singur chinez batran, cu sapa de lemn si o roaba termina inclusiv de pictat panourile in 7 ani! bravo PDL!!!
Postat 01 Mai 2011, 19:15 de leaf
niste incompetenti
autostrada cu bani de la stat: mai trebuie adaugat ceva la o asemenea ineptie? cand exista bani de la UE, pentru ce sa faci autostrada de la bugetul de stat?
Postat 01 Mai 2011, 19:14 de leaf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON