URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2022, 15:35

Nepregătiți la volan sau exigențe prea mari? Doar unul din trei elevi ai şcolilor de şoferi din Bihor promovează din prima proba practică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor, e mai greu să-ți iei permisul de conducere decât examenul de Bacalaureat. Cel puțin astfel indică datele făcute publice marți de Prefectura Bihor, care arată că rata de promovare la examenele pentru obţinerea permisului de conducere în judeţ este aproape la jumătate faţă de cea de la examenul de bacalaureat, care anul trecut a fost de 75%.

"Promovează cam o treime"

Potrivit prefectului Dumitru Ţiplea, doar unul din trei candidaţi reuşește să promoveze din prima încercare proba practică de condus pe traseu şi doar unul din doi este admis în urma probei teoretice pe bază de chestionar.

"La proba practică promovează cam o treime dintre candidaţi, undeva la 35%, iar la proba teoretică - undeva între 46% şi 47% dintre cursanţii şcolilor de şoferi", a declarat prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Procentele se referă la toate categoriile de permise şi sunt calculate la zi aferent anului în curs.

Potrivit unor date parţiale pe anul 2022, cea mai mare rată de promovare, de peste 90%, se înregistrează în cazul conducătorilor de motociclete, urmat - cu procente de peste 70% - de candidaţii care aspiră la permisul de conducere profesionist pentru autovehicule de mare tonaj.

În schimb, cea mai mică rată de promovare se înregistrează în cazul autovehiculelor la categoria B, aferentă autoturismelor, unde procentele sunt de circa 40%, în cazul probei scrise, şi 30% - în cazul probei de traseu.

"Sunt destul de stricţi"

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, raportat la alte judeţe din ţară, examinatorii din cadrul Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări Bihor, subordonat Prefecturii, sunt mai exigenţi.

"Colegii noştri sunt destul de stricţi. Media promovării este undeva sub media pe ţară. Din acest motiv am înţeles că sunt candidaţi care, după câteva încercări eşuate, merg să îşi susţină examenul în alte judeţe", a declarat prefectul pentru BIHOREANUL.

Spre exemplu, în anul 2020, potrivit datelor oficiale furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) publicaţiei Europa Liberă, dintre cei 330.000 de candidaţi, care au susţinut la nivelul întregii ţări examenul pentru obţinerea permisului auto, doar 34,79% au reuşit să îl şi obţină. Potrivit presei centrale, în cazul permisului pentru categoria B, care este cel mai cerut, rata de promovare a fost de 50%, cu mult peste cea din Bihor. Date mai recente nu au fost deocamdată făcute publice.

Cel mai scurt timp de aşteptare...

Cert este că în medie, în judeţul Bihor, susţin proba teoretică aproximativ 100 de persoane, cele mai aglomerate zile sunt luni şi vineri, când numărul lor poate urca la 130 de candidaţi. În ceea ce priveşte proba practică, zilnic sunt examinaţi circa 120 - 130 de candidaţi.

"Serviciul de eliberare a permiselor de conducere şi examinări din Bihor este unul dintre cele mai performante din ţară. Avem programări pentru proba teoretică la un interval de maximum trei zile, iar pentru proba practică de şapte zile în cazul categoriilor de conducere C, E şi D şi de circa 21 de zile pentru categoria B", a precizat prefectul Dumitru Ţiplea.

Timpul de aşteptare de circa trei săptămâni pentru categoria B se datorează faptului că persoanele care nu au promovat proba teoretică sunt obligate să aştepte cel puțin 15 zile, interval în care se pot pregăti, pentru a putea solicita reexaminarea.

La nivel naţional, timpul de aşteptare variază de la un judeţ la altul, dar este, de cele mai multe ori, de la o lună în sus.

Tot mai mulţi examinaţi...

În anul 2019, în Bihor au fost eliberate 30.854 de permise dintre care 9.125 prin examen. Datele aferente anului 2020 sunt nerelevante având în vedere că examinările au fost suspendate pentru o perioadă de 70 de zile pe fondul pandemiei de Covid-19. În schimb, anul trecut au fost eliberate 29.440 de permise pentru conducere, dintre care 10.654 prin examen.

După cum BIHOREANUL a mai scris, pentru a nu pune presiune pe traficul auto din Oradea şi aşa aglomerat, prefectul de Bihor a dispus mutarea locului de întâlnire a candidaţilor cu examinatorii în parcarea de la Era Park Oradea.

În plus, Ţiplea a interzis cursurile de pregătire practică în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie, respectiv 10 septembrie – 21 decembrie, între orele 7 – 8:30 şi 15 – 18:00, pentru a nu aglomera şi mai mult traficul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu (ne)pregatirea cursantilor e grija militistilor....
... ce numarul lor! Am in familie o ruda apropiata, are scoala de soferi cat. B, C, C+E. Daca in urma cu cativa ani avea 3(trei) autoturisme plus un camion cu remorca si abia facea fata la cereri, acum de abia daca mai are cursanti pt. un autoturism. Nici cu camionul nu mai e ce era. Mi-a dat un exemplu: inainte era plin platoul de unde se pleca pe traseu in fiecare zi. Acum nu-s nici a zecea parte. Si atunci ce sa faca examinatorii ca sa-si pastreze locurile? Exact! Ii pica, o data, de doua ori.... P.S. Situatia e aceasi la toate scolile de soferi!
Postat 25 Mai 2022, 08:35 de pinonel
asta nu-i nimic
Sa vedeti ce ar fi daca ar da examen parlamentarii pt intrarea in parlament sau alesii pt a conduce la nivel local sau central ...
Postat 24 Mai 2022, 23:18 de oradea_mea_si_a_ta
N-as fi zis
La cati habarnisti sunt in trafic, as fi crezut ca e prea putina exigenta. Acum e ceva mai clar cum ajung pe sosele.
Postat 24 Mai 2022, 18:14 de v0id
sa fie si mai stricti!!
Sa fie, stricti. Nu mai e placere sa conduci in oras. Intalnesti de tot felul, de la lipsa cedare prioritate, 30 km/h, lipsa semnalizarii la pornire de pe loc, la lipsa semnalizare la sens giratoriu.....sa mai continui? Uneori aleg sa merg pe jos decat cu masina.
Postat 24 Mai 2022, 17:29 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON