URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2010, 12:05

Neglijenţă sau inconştienţă? DSP a sesizat abia după două zile toxiinfecţia cu prăjituri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un comunicat de presă transmis marţi, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Mircea Gelu Budău, a anunţat că o echipă de specialişti a început o anchetă în cazul toxiinfecţiei alimentare care s-a soldat cu moartea fetiţei de 5 ani, subliniind, însă, că instituţia a fost anunţată abia luni, la două zile după apariţia focarului.

"Primele simptome ale toxiinfecţiei au apărut în data de 22 mai, iar când am ajuns noi, mai erau internate doar opt persoane la secţia de Boli infecţioase. DSP Bihor a notificat DSVSA Bihor cu o întârziere de două zile, situaţie ce ar fi putut duce la apariţia altor cazuri de boală", afirmă directorul DSVSA.

Potrivit lui Budău, toxiinfecţiile au fost datorate faptului că toţi cei care au ajuns la spital au consumat, vineri, prăjitură de casă, în speţă din cauza ouălor din prăjitură.

"DSVSA Bihor a identificat provenienţa materiilor prime folosite în prepararea alimentelor incriminate şi a reţinut de la consum 33 ouă dintr-un total de 53 ouă aduse în Oradea de un producător particular în data de 18 mai", mai precizează directorul, adăugând că ouăle reţinute au fost trimise la laborator de specialitate "pentru detalierea examenelor şi identificarea agentului etiologic".

"De asemenea au fost întreprinse anchete în vederea clarificării originii bolii şi evitarea altor incidente în gospodăria particulară de origine a ouălor", a mai arătat Budău.

Contactat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, a refuzat să furnizeze un punct de vedere referitor la situaţia prezentată de Budău, spunând doar că "e o teorie" faptul că alţi oameni s-ar fi putut îmbolnăvi şi că nu cunoaşte punctele de vedere ale DSVSA, drept pentru care se va întâlni cu reprezentanţii instituţiei pentru a le elucida.

"Ancheta medicală se derulează, se derulează şi autopsia fetiţei, studiem toate actele medicale, iar când vom avea un rezultat îl vom face public. Oamenii nu mai sunt internaţi în spital", a spus şeful DSP.

UPDATE: Ulterior, şeful DSP a revenit cu un telefon şi a afirmat că: "Am descâlcit iţele cu domnul Budău şi am ajuns la concluzia că, fiind focar familial, deci nu a fost public, nu aveam obligaţia să îi anunţăm într-un sistem de alertă rapidă, indiferent de numărul celor afectaţi. În acest caz, focarul a fost în casă, în familie, şi nu s-a putut ramifica", a declarat dr. Marius Pîrcioagă.

Mai multe amănunte, aici: Fetiţă de cinci ani moartă, după ce s-a intoxicat cu prăjitură. Mama pune vina pe medicii de la TBC (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
dc.ro.steve@gmail.com
I. Ce are apa, cu ouăle? 1. Pai cu ce se spală/clătește? Cu whisky? 2. Vasele utilizate, ustensilele și suprafețele de lucru, cu ce se spală/ igienizează? Cu whisky? Poate la "doctor" acasă! Sau, poate și la el, la serviciu. 3. Întrebări: a) în acest caz dramatic: salubritatea/inocuitatea sursei de apa utilizata pentru prepararea prajiturii, a fost verificata în mod conform? b) inspectorii DSP Bihor, ce apa (potabila) consuma acasă și la serviciu? (super)filtrata, sau de la robinet? Daca consuma doar apa filtrata, ce potabilitate are apa de la robinet? Sau nici acest lucru, nu este o sarcina (principala) a DSP-ului? c) "doctor", garantează ca apa utilizata, nu a fost (și ea) contaminata? II. Probe de analiza, ale unor ingrediente utilizate (ex: laptele/produsele lactate), sau prelevat? PS: Întrebări valabile și pentru cei de la "Siguranța" alimentelor. Cu simpatie!
Postat 27 Mai 2010, 20:33 de stefan
lui stefan
Stefan dragutzule, ce are s cu prefectura? sau apa cu ouale? Fiecare bea acasa ce vrea sau ce are! basescu bea de exemplu visichi...Si pentru informarea ta, DSP-ul NU este obligat sa vine la toata lumea in ograda sa vada de unde se adapa! E treaba fiecareia sa stie ce da la ciort! Apa, votka, bere sau visichi.... Si inca ceva: salmonela o gasesti mai mult in lacuri, nu in foraje sau fintini! Capisci?
Postat 26 Mai 2010, 22:32 de doctor
Colaborare "portocalie" vs "16 milioane de romani"
I. Din Regulamentul de organizare și funcționare și a structurii organizatorice ale DSP-urilor (Ordin MS 127/2009, modificat) 1. Din atribuțiile și responsabilitățile de execuție și coordonare/îndrumare profesională a Serviciului de evaluare a factorilor de risc de mediu: ”m) colaborează și conlucrează cu administrația publică locală și cu instituțiile/serviciile specializate din domeniu, pentru implementarea și realizarea prevederilor legale privind calitatea mediului de viață și muncă, securitatea alimentului și calitatea apei potabile;” s.a. Nota: Salubritatea/inocuitatea sursei de apa utilizata pentru prepararea prajiturii, a fost verificata în mod conform? Apropo, inspectorii DSP Bihor, ce apa (potabila) consuma acasă și la serviciu?
Postat 26 Mai 2010, 00:44 de stefan
Ouale (nu cele de "Cornu") si unii numiti "politic"
I. Referitor afirmații din UPDATE și comentarii "Doctor": 1 Din Legea nr. 150/2004 privind siguranța alimentelor și a hranei pt. animale (modificată prin Legea 412/2004) „Art. 22. - (1) ANSVSA va coordona sistemul rapid de alertă, activitatea de gestiune a crizelor și a situațiilor de urgentă în domeniul siguranței alimentelor și a hranei pt. animale. (2) ANSVSA va aproba, împreună cu MS, ANPC şi MAPDR, prin ordin comun, norme tehnice în vederea punerii în aplicare a prevederilor alin. (1). (3) ANSVSA, coordonator la nivel național al sistemului rapid de alertă în domeniul alimentelor și a hranei animalelor, este punctul de contact cu sistemul rapid de alertă pt. alimente şi hrana animalelor la nivel european (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF).” s.a. Nota: Acest articol, exclude gospodăriile populației, dle cadru didactic universitar? 2. Oua din aceasta gospodărie au fost date și altor persoane? Daca da, ce s-a intreprins, în mod concret?
Postat 26 Mai 2010, 00:32 de stefan
Pe bune?
Pe bune, nu se face ancheta epidemiologica rapid, daca e focar familial? Daca-mi luam ou de la curu' gainii proprii si faceam toxiinfectie alimentara, da poate, nu merita ancheta epidemiologica, dar si asa, din curu'gainii mele ies mai multe oua, si poate mai si vindeam din ele si faceau si altii toxiinfectie. Aici era vorba de un producator care a comercializat, poate, oua infestate, care puteau sa ajunga la zeci de familii in cele 2 zile de week-end. Noroc ca DSP-ul vegheaza la capatuiul nostru, facand anchete de alt gen, chiar si nocturne, cu presa in spate, ca deh, arata bine pe sticla sau in ziar.
Postat 25 Mai 2010, 20:51 de gigi
subordonare?
de cind se subordoneaza DSP lui DSVSA? Sa trateze si bolnavii daca vor si "gestiunea" TIA pe linga cea a alimentelor !!
Postat 25 Mai 2010, 20:39 de DOCTOR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON