URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2019, 17:28

"Ne sărăcesc deliberat!". Oradea a pierdut aproape două milioane de euro la rectificarea bugetului central

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a pierdut săptămâna trecută, la rectificarea bugetului naţional, aproape jumătate din cei 16,7 milioane lei pe care trebuia să îi primească în primele trei luni din 2019 în contul majorării cotei ce revine oraşului din impozitul pe venit global plătit în Oradea.

Minus 1,85 milioane euro

Directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a afirmat marţi că bugetul local a pierdut 1,85 milioane euro la rectificarea bugetară. "Oradea trebuia să primească 16,7 milioane lei pentru primele trei luni din 2019 în contul majorării cotei din impozitul pe venit global care revine municipiului de la 41,75% la 60%. În schimb, am primit doar 8,8 milioane lei", a declarat Florea.

Potrivit directorului, situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât cota de impozit - care, potrivit legii, reprezintă o sursă de venit la bugetul local şi ca atare este obligatoriu de alocat de la bugetul central - este considerată de guvernarea PSD-ALDE ca un ajutor opţional pe care îl oferă administraţiilor locale.

"Cu căciula în mână..."

"Este o înrobire financiară. Ne sărăcesc în mod deliberat", a declarat Florea pentru BIHOREANUL. Potrivit directorului, guvernarea PSD-ALDE se foloseşte de alocările bugetare pentru a-şi ţine primarii aproape din considerente electorale.

"Nu se poate să te lauzi că dai la rectificarea bugetară 2,6 miliarde lei, dar să ţii într-un cont la dispoziţia Guvernului 1,47 miliarde lei, reprezentând 57% din sumă, în ideea că reprezentanţii administraţiilor locale vor veni după bani cu căciula în mână. Practic, este doar o monedă de schimb pentru a ţine primarii alături de Guvern în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă", a spus Florea.

Criterii arbitrare

În ceea ce priveşte modul de alocare a banilor, directorul economic a arătat că sistemul de calcul a fost unul total netransparent, fără niciun criteriu obiectiv.

Spre exemplu, în vreme ce Capitala a primit 377 lei pe cap de locuitor, Constanţa a avut alocaţi 51 lei pe cap de locuitor, iar Oradea doar 44 lei pe cap de locuitor.

Pentru comparaţie, cea mai mare sumă a primit-o comuna Chiajna (judeţul Ilfov), care a încasat 10.000 lei pe cap de locuitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Are dreptate
Are dreptate bugetarul asta doar ca nu ne spune ca birtinezul este( si el alaturi de gruparea criminala psd-alde-udmr aflata la guvernarea tarii) cel ce ne jupoaie cu taxe locale ca sa isi infaptuiasca cosmarele!
Postat 20 August 2019, 18:17 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON