URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2010, 10:09

Municipalitatea cere suplimentarea fondurilor pentru plata salariilor profesorilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dascălii orădeni riscă să nu îşi primească salariile întregi, drept pentru care Primăria a trimis mai multe adrese către Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin care a cerut modificarea Hotărârii de Guvern nr. 1618/2009 din 23 decembrie 2009, potrivit căreia fondul de salarii al angajaţilor din sistemul de învăţământ a fost stabilit pe baza standardelor de cost pe elev sau pe preşcolar, pe an.

„Modificarea se impune întrucât din analiza efectuată pe baza statelor de personal ale unităţilor de învăţământ din luna ianuarie, se constatată că fondurile alocate cheltuielilor de personal prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice nu asigură plata integrală a salariilor în toate şcolile din municipiu pentru luna martie", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii transmis presei locale.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, din execuţia anului trecut, care a fost de 112.944.153 lei, rezultă că sumele repartizate în urma calculării pe baza standardelor de cost a fondurilor destinate cheltuielilor de personal sunt de 103.486.250 lei la un număr de 37.410 elevi şi preşcolari. Astfel, rezultă un cost mediu unitar de 3.019,09 lei pe elev, în vreme ce costul alocat efectiv pe elev anul acesta este de doar 2.766 lei.

În adresele către ministere municipalitatea a solicitat suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat, pentru acoperirea cheltuielilor de personal din învăţământ şi introducerea unor criterii de repartizare a acestor fonduri, care să ţină seama şi de gradul de pregătire al profesorilor. „Actuala propunere nu ţine seama de acest criteriu şi face ca şcolile din mediul rural, cu un număr mare de profesori suplinitori, să aibă un excedent de fonduri, în timp ce şcolile din municipiile reşedinţă de judeţ, cu profesori care au toate gradele didactice să fie subfinaţate", se mai precizează în comunicat.

Primarul Ilie Bolojan a declarat pentru BIHOREANUL că municipalitatea nu ar putea finanţa din bugetul local diferenţa pentru plata integrală a salariilor profesorilor nici dacă ar avea fonduri, pentru că acest lucru este ilegal. „Am înţeles că sindicatul profesorilor dorea să facă un miting de protest în faţa Primăriei. Acest lucru este absurd. Municipalitatea este doar o instituţie intermediară prin care se face plata salariilor, alocările de fonduri făcându-se, de la bugetul central, prin intermediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice", a spus Ilie Bolojan.

Municipalitatea a făcut un apel către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor şi Instituţia Prefectului să intervină pentru remedierea acestor deficienţe de salarizare, pentru ca procesul de învăţământ să nu fie pus în pericol de neplata salariilor profesorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON