URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2009, 16:07

Muncipalitatea, pregătită pentru zăpadă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit unui comunicat de presă al municipalităţii, în cazul apariţiei poleiului sau în caz de ninsoare de peste 5 cm grosime, conducătorii RER Ecologic Service, OTL, RAPAS şi Compania de Apă au obligaţia ca în termen de 30 de minute să se prezinte la sediile unităţilor pe care le conduc pentru a primi dispoziţiile Comisiei municipale de combatere a poleiului şi de deszăpezire, pentru pregătirea intervenţiei, conform programului.

Totodată, Poliţia Comunitară va asigura serviciul de permanenţă prin dispecerul de serviciu, 0259/969 sau 0800/800-518, care, în caz de apariţie a poleiului şi a ninsorii de peste 5 cm grosime, are următoarele atribuţii: anunţă telefonic membrii comisiei municipale de deszăpezire şi anunţă ofiţerii de serviciu de la RER Ecologic Service, în vederea punerii în funcţiune a utilajelor, astfel încât, în maxim 60 de minute, utilajele de intervenţie să fie pe traseele stabilite de Comisia municipală de combatere a poleiului şi de deszăpezire.

Traseele pe care vor acţiona aceste utilaje sunt, în ordinea priorităţilor, intrările principale în municipiu, arterele principale, podurile şi intersecţiile din municipiu, traseele de tramvai şi autobuz, căile de acces pentru instituţii şi societăţi de utilitate publică, iar apoi străzile secundare.

Concomitent cu intervenţia mecanizată, Comisia municipală de combatere a poleiului şi de deszăpezire stabileşte zonele de intervenţie cu mijloace manuale pentru îndepărtarea zăpezii sau gheţii.

RER Ecologic Service are obligaţia de a acţiona pentru combaterea poleiului şi deszăpezire, folosind patru utilaje de împrăştiat, patru încărcătoare, 11 autoutilitare cu lamă, patru tractoare, patru remorci, două autocamioane de 3,5 t, o cisternă Iveco pentru clorură de calciu, o autobasculantă, respectiv cinci autocisterne echipate cu duze cu debit reglabil.

Totodată, în zonele intens circulate, în intersecţiile importante cât şi în staţiile de tramvai şi autobuz s-au amplasat lăzi cu material antiderapant. Aceste lăzi vor fi menţinute pline în perioada rece, până la 1 martie 2010.

Datorită căderilor de zăpadă, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, s-a acţionat cu sare pe Aleea Ştrandului, str. Făcliei, B-dul Dacia, str. Berzei, str. Olimpiadei, str. Şirul Canonicilor, str. Muzeului, str. Săvinesti, Calea Borşului, B-dul Ştefan cel Mare, str. I.Bogdan, str. I.Vulcan, str. Graurilor, str. G.Doja, str. M.Corvin, Podul Dacia, B-dul Magheru, str. E.Teodoroiu, str. Bihorului, str. Izvorului, B-dul Decebal, Piaţa Unirii, Piaţa Independenţei, B-dul Averescu, Dragoş Vodă, Calea Clujului, Calea Aradului.

Au fost utilizate 2 autospeciale pentru împrăştiere de material antiderapant, cantitatea utilizată fiind de 70 t. De asemenea, s-a acţionat manual pentru împrăştiere de material antiderapant la podul de pontoane, Podul Libertăţii şi Podul Informatica, cantitatea utilizată fiind de 190 kg.

Stocurile de materiale antiderapante sunt asigurate. În momentul de faţă, în depozitul RER Ecologic Service există 220 t sare, 350 t nisip, 150 t clorură de calciu. Pe măsura diminuării stocurilor, operatorul va reface aceste stocuri.

În judeţ, potrivit Consiliului Judeţean, în ultimele 24 de ore, s-a intervenit pe drumurile judeţene din Stâna de Vale - Budureasa, Roşia - Zece Hotare, Hidişel - Bicăcel, Drumul Paleu - Cetariu, Oşorhei - Copăcel, Sârbi - Burzuc, Sântandrei - Cefa - Inand, Tileagd - Vârciorog, Leş - Tinca, Salonta - Tinca - Holod. Pe aceste drumuri s-a îndepărtat zăpada şi s-a împrăştiat material antiderapant. De asemenea, pe marginea drumurilor s-au constituit grămezi de material antidederapant.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON