Mulți bihoreni care au lucrat, înainte de 2001, la societăți desființate între timp nu știu încotro să o apuce pentru a cere și primi adeverințele care să arate că au beneficiat de anumite sporuri, premii ori recompense. Au nevoie de acestea pentru a le depune la Casa de Pensii, pentru „mica recalculare”, care le-ar putea mări pensiile.
„Este muncă de detectiv”, spune Laurențiu Țenț, directorul Casei de Pensii Bihor.
Pe urma documentelor
După ce, potrivit Legii 360/2023, s-au recalculat toate pensiile, inclusiv în Bihor, urmează o altă etapă, denumită de unii „mica recalculare”.
În cadrul acesteia, la cerere, Casa de Pensii Bihor va analiza adeverințe care arată că pensionarii au avut diferite sporuri, premii ori alte recompense pentru care foștii angajatori au plătit contribuții sociale la fondul public de pensii.
Adeverințele care atestă veniturile nepermanente se obțin, după un formular tip, de la foștii angajatori, însă demersul este anevoios în cazul în care firma nu mai este în activitate. În acest caz, arhivele au fost preluate de la lichidatori de operatori privați, așa numiții depozitari de arhive.
„Teoretic, ar trebui să afle de la societatea la care au lucrat, dar dacă societatea este desființată, este muncă de detectiv: să afle care a fost lichidatorul care lichidat societatea, apoi să meargă la el, să întrebe cine a preluat arhivele”, a precizat directorul Casei de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, întrebat despre astfel de situații de BIHOREANUL.
Informația ar putea fi la Arhive
În lipsa altor informații, mulți bihoreni s-au prezentat în această perioadă la Serviciul Bihor al Arhivelor Naționale, încercând să dea de urma arhivelor firmelor la care au lucrat. Cetățenii trebuie să știe, însă, că documentele de muncă nu se pot recupera de la Arhivele Naționale, instituție care stochează doar documente cu însemnătate istorică.
Totuși, potrivit lui Mihai Georgiță, directorul Serviciului Bihor al Arhivelor Naționale, legea obligă lichidatorii judiciari și firmele care preiau arhivele unor societăți comerciale intrate în insolvență să notifice instituția despre acest lucru. Nu toate se achită de obligația legală, însă.
Astfel, teoretic, un bihorean care se adresează Arhivelor Naționale - Bihor ar putea afla de aici care este prestatorul de servicii arhivistice care a preluat documentele companiei pentru care a lucrat, dar dacă „urmașii” firmei nu au respectat legea și nu au anunțat că au preluat actele vechi, fostul angajat nu va afla nimic.
Doar cele de dinainte de 2001
În ceea ce privește „mica recalculare”, adică posibila mărire a pensiilor și în funcție de foste prime și sporuri, merită subliniat că se iau în considerare strict veniturile nepermanente obținute anterior datei de 1 aprilie 2001, iar asta deoarece ulterior ele au fost incluse în veniturile salariale brute și au fost luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiei, în baza Legii 19/2001.
De asemenea, trebuie precizat că recalcularea pe baza primelor și sporurilor se face exclusiv dacă foștii contribuabili depun adeverința necesară. Unii au depus-o deja, înainte de intrarea în vigoare a legii, astfel că în cazul acelora se face automat recalcularea.
Ceilalți pot să depună solicitarea și adeverința (așa cum este ea trecută în Anexa 6 a legii) de aici înainte la Casa de Pensii Bihor, fără vreun termen limită, doar că drepturile rezultate din noile documente vor fi acordate cu data de întâi a lunii următoare, conform unui comunicat al Casei Naționale de Pensii Publice.
Modelul adeverinței:
Lista veniturilor nepermanente care se iau în calcul:
- formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
- premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
- al treisprezecelea salariu;
- formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
- indemnizaţiile de muncă nenormată;
- alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.