URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2021, 08:03

Mult şi... scump! Paradoxul sezonului agricol din Bihor: recolta de grâu este mare, dar făina şi pâinea se scumpesc

Mult şi... scump! Paradoxul sezonului agricol din Bihor: recolta de grâu este mare, dar făina şi pâinea se scumpesc SCUMPA NOASTRĂ PÂINE. Fermierii bihoreni au avut o recoltă peste aşteptări pe cele 61.500 hectare cultivate cu grâu. "Având o producţie mare, preţul grâului ar fi trebuit să scadă, lucru care nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, grâul şi pâinea s-au scumpit pentru că s-au scumpit energia, combustibilul şi ambalajele şi au crescut costurile cu salariile", spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recoltarea grâului s-a încheiat, producţia a fost însilozată, fermierilor nu le vine să-şi creadă ochilor. Producţia de grâu de anul acesta bate toate recordurile la nivel naţional.

"Avem cea mai bună recoltă din ultimii zece ani. În zona Diosig, de exemplu, producţia medie a fost de 8.000 kilograme la hectar, dar am avut şi locuri unde, ca niciodată, s-au făcut şi 11.000 de kilograme la hectar", spune fermierul Dan Corbuţ.

În condiţiile în care anul trecut cea mai bună producţie a fost de circa 7.000 kilograme, pentru fermieri vestea este cât se poate de bună. Mai ales că şi preţul grâului a crescut!

După iarnă blândă, ploi

ministrul Agriculturii, Adrian OrosFermierii sunt bucuroşi şi au şi de ce. "Unii specialişti spun că anul acesta vom trece de 9 milioane tone de grâu la nivel naţional", spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros (foto), aflat vinerea trecută în vizită la Oradea.

Spre comparaţie, pe fondul secetei de anul trecut, producţia naţională a fost de 6,2 milioane tone, în scădere de la 9,9 milioane tone în 2019. Nivelul productivităţii este însă neunitar. Dacă în zona sud-estică a României fermierii vorbesc de producţii medii de 5.000 de kilograme la hectar din cauza secetei, în partea de vest acestea sunt cu cel puţin 15% mai mari datorită unei ierni blânde urmate de o primăvară ploioasă.

"Anul trecut producţia medie în Bihor a fost cam de 4.800 kilograme la hectar. Anul acesta vorbim de o medie de 6.000 kilograme la hectar, iar în nord-vestul judeţului au fost parcele unde producţia a trecut de 9.000 kilograme la hectar ", spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.

Cu hambarele pline

patronul firmei Patrol Service, Ioan Cuc Marii fermieri bihoreni au hambarele pline. "Dacă anul trecut ne-am închis pe o producţie de 6.000 kilograme la hectar, anul acesta media este de 7.000 kilograme la hectar. Făceam şi 8.000 dacă n-ar fi fost arşiţa din ultima perioadă", spune patronul firmei Patrol Service, Ioan Cuc (foto), care lucrează 8.000 de hectare în tot judeţul.

În Bihor, cele mai mari producţii s-au înregistrat în zona Diosig – Valea lui Mihai, cu terenuri favorabile cerealelor, unde producţia medie a fost de 8.000 kilograme la hectar, iar cele mai mici, oricum peste nivelul de anul trecut, s-au înregistrat în zona Salonta, Avram Iancu, Ciumeghiu, cu producţii de 5.000 kilograme la hectar.

Altă veste bună pentru fermieri e că producţia peste aşteptări este urmată, paradoxal, de scumpirea grâului. "Dacă anul trecut, la recoltat, preţul grâului era de 70-75 de bani pe kilogram, anul acesta este de 80-85 bani pe kilogram", spune patronul Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ, care cultivă 3.200 hectare de teren în zona Diosig.

Fermierul are în silozuri peste 50.000 tone de grâu recoltat sau cumpărat de la alţi fermieri pentru a-l vinde în iarnă, când preţul va creşte.

"Nu stabileşte România preţul"

patronul Agroind Cauaceu, Dan CorbuţProducţia record de grâu nu înseamnă deloc că preţul va scădea. "Nu stabileşte România preţul la grâu, iar Bihorul cu atât mai puţin", spune Dan Corbuţ (foto).

Într-o economie globalizată, preţul cerealelor îl dictează producţia mondială. "Chiar dacă recolta din zona Mării Negre, inclusiv România, este mai bună, ţări mari producătoare, cum sunt China, America şi Ucraina, au fost afectate de secetă, iar asta a scumpit grâul", spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

S-a scumpit pâinea!

Parcă n-ar fi de ajuns, surse din piaţă afirmă că, îngrijoraţi de perspectiva unei noi crize sanitare care ar putea fi provocată de al patrulea val de infectări cu Covid, producătorii din industria panificaţiei au ales să îşi facă stocuri de materie primă, ceea ce a pus suplimentar presiune pe preţ.

De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, preţul pâinii s-a scumpit cu 4,5% în iunie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, înainte chiar ca grâul de anul acesta să fie recoltat. "Pâinea s-a scumpit ca efect al scumpirii gazului, curentului electric şi transportului, pentru că deocamdată făina nu s-a scumpit", spune patronul morii Seleuş, Florian Balint. Asta nu mai are însă cum să dureze mult. Grâul mai scump va însemna făină şi pâine mai scumpă. În anul cu cea mai bună recoltă din ultimul deceniu...


CU SPIC
2,2

milioane hectare cu grâu au fost cultivate în România, care ocupă locul patru european după Germania, Franţa şi Polonia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON