URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
05 August 2021, 08:03

Mult şi... scump! Paradoxul sezonului agricol din Bihor: recolta de grâu este mare, dar făina şi pâinea se scumpesc

Mult şi... scump! Paradoxul sezonului agricol din Bihor: recolta de grâu este mare, dar făina şi pâinea se scumpesc SCUMPA NOASTRĂ PÂINE. Fermierii bihoreni au avut o recoltă peste aşteptări pe cele 61.500 hectare cultivate cu grâu. "Având o producţie mare, preţul grâului ar fi trebuit să scadă, lucru care nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, grâul şi pâinea s-au scumpit pentru că s-au scumpit energia, combustibilul şi ambalajele şi au crescut costurile cu salariile", spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recoltarea grâului s-a încheiat, producţia a fost însilozată, fermierilor nu le vine să-şi creadă ochilor. Producţia de grâu de anul acesta bate toate recordurile la nivel naţional.

"Avem cea mai bună recoltă din ultimii zece ani. În zona Diosig, de exemplu, producţia medie a fost de 8.000 kilograme la hectar, dar am avut şi locuri unde, ca niciodată, s-au făcut şi 11.000 de kilograme la hectar", spune fermierul Dan Corbuţ.

În condiţiile în care anul trecut cea mai bună producţie a fost de circa 7.000 kilograme, pentru fermieri vestea este cât se poate de bună. Mai ales că şi preţul grâului a crescut!

După iarnă blândă, ploi

ministrul Agriculturii, Adrian OrosFermierii sunt bucuroşi şi au şi de ce. "Unii specialişti spun că anul acesta vom trece de 9 milioane tone de grâu la nivel naţional", spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros (foto), aflat vinerea trecută în vizită la Oradea.

Spre comparaţie, pe fondul secetei de anul trecut, producţia naţională a fost de 6,2 milioane tone, în scădere de la 9,9 milioane tone în 2019. Nivelul productivităţii este însă neunitar. Dacă în zona sud-estică a României fermierii vorbesc de producţii medii de 5.000 de kilograme la hectar din cauza secetei, în partea de vest acestea sunt cu cel puţin 15% mai mari datorită unei ierni blânde urmate de o primăvară ploioasă.

"Anul trecut producţia medie în Bihor a fost cam de 4.800 kilograme la hectar. Anul acesta vorbim de o medie de 6.000 kilograme la hectar, iar în nord-vestul judeţului au fost parcele unde producţia a trecut de 9.000 kilograme la hectar ", spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.

Cu hambarele pline

patronul firmei Patrol Service, Ioan Cuc Marii fermieri bihoreni au hambarele pline. "Dacă anul trecut ne-am închis pe o producţie de 6.000 kilograme la hectar, anul acesta media este de 7.000 kilograme la hectar. Făceam şi 8.000 dacă n-ar fi fost arşiţa din ultima perioadă", spune patronul firmei Patrol Service, Ioan Cuc (foto), care lucrează 8.000 de hectare în tot judeţul.

În Bihor, cele mai mari producţii s-au înregistrat în zona Diosig – Valea lui Mihai, cu terenuri favorabile cerealelor, unde producţia medie a fost de 8.000 kilograme la hectar, iar cele mai mici, oricum peste nivelul de anul trecut, s-au înregistrat în zona Salonta, Avram Iancu, Ciumeghiu, cu producţii de 5.000 kilograme la hectar.

Altă veste bună pentru fermieri e că producţia peste aşteptări este urmată, paradoxal, de scumpirea grâului. "Dacă anul trecut, la recoltat, preţul grâului era de 70-75 de bani pe kilogram, anul acesta este de 80-85 bani pe kilogram", spune patronul Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ, care cultivă 3.200 hectare de teren în zona Diosig.

Fermierul are în silozuri peste 50.000 tone de grâu recoltat sau cumpărat de la alţi fermieri pentru a-l vinde în iarnă, când preţul va creşte.

"Nu stabileşte România preţul"

patronul Agroind Cauaceu, Dan CorbuţProducţia record de grâu nu înseamnă deloc că preţul va scădea. "Nu stabileşte România preţul la grâu, iar Bihorul cu atât mai puţin", spune Dan Corbuţ (foto).

Într-o economie globalizată, preţul cerealelor îl dictează producţia mondială. "Chiar dacă recolta din zona Mării Negre, inclusiv România, este mai bună, ţări mari producătoare, cum sunt China, America şi Ucraina, au fost afectate de secetă, iar asta a scumpit grâul", spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

S-a scumpit pâinea!

Parcă n-ar fi de ajuns, surse din piaţă afirmă că, îngrijoraţi de perspectiva unei noi crize sanitare care ar putea fi provocată de al patrulea val de infectări cu Covid, producătorii din industria panificaţiei au ales să îşi facă stocuri de materie primă, ceea ce a pus suplimentar presiune pe preţ.

De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, preţul pâinii s-a scumpit cu 4,5% în iunie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, înainte chiar ca grâul de anul acesta să fie recoltat. "Pâinea s-a scumpit ca efect al scumpirii gazului, curentului electric şi transportului, pentru că deocamdată făina nu s-a scumpit", spune patronul morii Seleuş, Florian Balint. Asta nu mai are însă cum să dureze mult. Grâul mai scump va însemna făină şi pâine mai scumpă. În anul cu cea mai bună recoltă din ultimul deceniu...


CU SPIC
2,2

milioane hectare cu grâu au fost cultivate în România, care ocupă locul patru european după Germania, Franţa şi Polonia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON