Imediat după miezul nopţii, la Vama Albiţa au apărut primii cetăţeni moldoveni care au intrat în România fără a avea viză pe paşaport. "Sunt foarte bucuroasă că fac primul pas în Europa. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat să mergem unde avem nevoie, la copii, la rude", a spus una dintre primele moldovence care au beneficiat de directiva europeană.
Cetăţenii din Republica Moldova sunt însă obligaţi să respecte mai multe reguli legate de libera circulaţie, mai ales să nu depăşească şederi care totalizează 90 de zile, într-un interval de 180 de zile. "Să dispună de mijloacele de subzistenţă necesare pentru perioada şederii şi pentru întoarcerea în ţara de reşedinţă, să nu figureze într-o alertă specifică ca risc la securitatea internă, sănătatea sau relaţiile internaţionale ale statelor membre", a declarat comisarul şef Nelu Zaharia, purtător de cuvânt în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa.
Cetăţenii moldoveni care nu respectă perioada de şedere impusă sunt pasibili de o amendă de 3000 de euro sau li se va interzice să intre în spaţiul Schengen pentru o perioadă de cinci ani.
Uniunea Europeană curtează Republica Moldova oferindu-i acest drept de a călători fără vize în spaţiul Schengen. În plus, blocul european continuă legăturile strânse cu statele din estul continentului, sfidând Rusia, potrivit agenţiei Reuters. Parteneriatul Estic semnat de Uniunea Europeană cu Moldova, Georgia şi Ucraina le permite fostelor republici sovietice accesul la contacte comerciale şi de afaceri mai puternice, fără să fie membre ale Uniunii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.