URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2020, 21:03

Mită la... lighean: Polițiști și funcționari, bănuiți de șpăgi pentru permise şi înmatriculări. Sume uriaşe şi maşini de lux confiscate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii anticorupţie au descins, joi, în 67 de percheziţii în trei cauze privind darea de mită pentru permise şi înmatriculări. Peste 1,2 milioane de euro şi sute de mii de lei, dar şi ceasuri scumpe şi maşini de lux au fost confiscate în urma acţiunilor. Mai mulți polițiști și funcționari sunt bănuiți că facilitau obținerea de permise de conducere și înmatriculări pe șpăgi grase, în afacere fiind implicați și instructori auto sau de la RAR. Anchetatorii au confiscat inclusiv maşini de lux, dar și sume uriașe, ținute în sacoșe și în lighean.

Descinderile au fost organizate de DNA Suceava, care, conform unui comunicat, efectuează cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, de spălare a banilor şi de constituire a unui grup infracţional organizat, presupus săvârşite în perioada 2018-2020.

Percheziţiile s-au derulat în 67 de locuri situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor: Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă au fost instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

Permise cu cântec

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională în care, alături de poliţişti şi funcţionari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susţinerea şi promovarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Modul de funcţionare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea şi planificarea activităţii de examinare practică a candidaţilor într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineaţa zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susţină proba practică pentru permisul de conducere, însoţite de o copie / fotografie a cărţii de identitate. Ulterior, un angajat al serviciului permise - S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane şi, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din şefii Serviciului, se deplasa în biroul agenţilor de poliţie unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât şi cu privire la identitatea lucrătorului de poliţie care îl va examina.

După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeaşi încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului şi îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuieşte acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ş.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicaţii telefonice. Simpla menţionare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcţie de profilul candidatului), explică DNA.

Înmatriculări pe repede-nainte

În ceea ce priveşte cel de-al doilea palier infracţional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor.

Practic, aceştia, în timp, şi-au făcut chiar un "renume" în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcţionari publici, contra unor sume de bani, cu atribuţii în ceea ce priveşte aceste activităţi (ingineri RAR precum şi agenţi de poliţie, respectiv, ofiţeri de poliţie cu atribuţii de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).

Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condiţiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecţiuni tehnice majore, mai scriu procurorii în comunicat.

Deocamdată procurorii DNA nu au făcut publice mai multe detalii despre eventuale persoane concrete vizate.

Cert este că au găsit în urma descinderilor arată că membrii rețelei au reușit să strângă averi considerabile.

Membrii grupării îşi ţineau banii în lighean sau sacoşe, în total anchetatorii confiscând nu mai puţin de 1.225.000 euro, plus 790.000 lei, 12.000 dolari, 1.500 lire sterline, dar şi obiecte valoroase precum 37 ceasuri de lux, 21 brăţări, 18 lanţuri şi 4 pandantive de aur şi 8 autoturisme de lux.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
:))
Acum va dati seama de unde bancurile cu moldoveni:))) Noua metoda moldovenească de adăpostit banii...la lighean! Sa ai 1mil. de euro si sa i ți in lighean clar esti moldovan:)) Alți fac foamea si ei nu se mulțumesc cu salariile de bugetari care sunt mult mai mari ca in mediul privat...Inca o data avem se demonstreaza faptul că în România mafia si capii mafiei fac parte din cadrul bugetarilor si instituțiilor de stat gen :poliție, parlament , sănătate . Ceea ce prezintă poliția la tv si prin ziare in ceea ce priveste lumea interlopă e apa de ploaie pt a distrage atenția de la adevărata mafie! Interlopii din România sunt la nivel de gainari fata de cei din sistemele de conducere . Sa nu uitam de casa de pensii unde s a gasit o valiză plină de bani...despre ce vorbim? Nașul mafiei a fost Năstase iar caracatiță a devenit cât un bizon in sistemul de stat...da in fine voi va mândriți ca l ați prins pe Alex Bodi cu 10 fete la produs, ala care aducea banii in țară de prin Dubai, de prin Germanica...mare mafiot:)) pe când voi bugetarii dormiti pe saci de bani si duceți banii prin Dubai si Germanica...
Postat 27 Noiembrie 2020, 21:51 de Adrian_Preda
buna "initiativa"
Pe cand o actiune de genul acesta si in alte localitati??? Sau depinde de partid??? Ne plangem ca nu sunt bani la buget, ia sa scuturam spaga din institutiile statului si imediat vor apare bani de scoli si gradinite.
Postat 27 Noiembrie 2020, 10:36 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON