URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2015, 11:58

Mişto de 2 lei: ANRP acuză Primăria Oradea de superficialitate, fiindcă ar fi "rezolvat" în noaptea de Anul nou 155 de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor dă Primăria Oradea ca exemplu negativ, pe motiv că funcţionarii instituţiei sunt superficiali şi au transmis Prefecturii date eronate, conform cărora în noaptea de Anul Nou, municipalitatea ar fi rezolvat nu mai puţin de 155 de retrocedări. În realitate, însă, e vorba de un "mişto" ieftin, ce are la bază o simplă greşeală de redactare.

"Iată că se poate!"

Anunţul a fost făcut de ANRP într-un comunicat de presă scris cu ironii şi cu remarci gen "din ciclul să mai şi glumim" în care municipalitatea e luată peste picior. "Iată că se poate! Primarul de Oradea (foto) a soluţionat 155 de dosare de retrocedare în noaptea de Anul Nou!", anunţă titlul documentului, postat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Potrivit documentului, prefecţii din toată ţara au avut sarcină de a centraliza situaţia dosarelor de retrocedări, iar Primăria Oradea s-a remarcat prin superficialitate.

"Răspunsul transmis Prefecturii Bihor de către primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, arată faptul că la data de 31.12.2014, Primăria municipiului Oradea avea în lucru 552 de dosare aferente notificărilor depuse în baza Legii nr. 10/2001, iar la data de 01.01.2015, mai avea în lucru 397 de dosare. Cu alte cuvinte, Primăria Oradea a sărbătorit trecerea dintre ani soluţionând 155 de dosare de retrocedare", arată comunicatul, care ataşează în facsimil o adresă semnată de primarul Ilie Bolojan pe 10 martie 2015 (vezi galeria de documente).

ANRP se foloseşte de acest exemplu pentru a atrage atenţia că problematica restituirilor nu cade doar în răspunderea autorităţilor guvernamentale, ci şi în a celor de la nivel local.

"Răspunsul superficial transmis de Primăria Oradea arată, fără echivoc, că în anumite locuri din ţară încă nu s-a înţeles că în materie de retrocedare şi despăgubire s-a intrat, odată  cu apariţia Legii 165/2013, într-o nouă eră, aceea a respectului faţă de cetăţeni şi a transparenţei. Având în vedere faptul că termenul în care o parte dintre autorităţile locale aveau obligaţia să soluţioneze toate cererile de restituire s-a împlinit la data de 1 ianuarie 2015, A.N.R.P. solicită prefecţilor să ia măsurile stabilite prin Legea 165/2013", arată comunicatul.

"E vorba de rea credinţă"

În replică la comunicatul ANRP, Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei susţine că este vorba de o greşeală din partea Primăriei şi de rea-credinţă din partea Instituţiei Prefectului. Potrivit acesteia, Prefectura a solicitat municipalităţii, pe 10 martie, în jurul orei 13, să trasmită în doar 2 ore, situaţia dosarelor de retrocedare nesoluţionate la data de 1 ianuarie, respectiv 31 decembrie 2014.

"Noi la acea adresă am răspuns că la 1 ianuarie 2014 aveam 585 dosare nesoluţionate în lucru iar la 31 decembrie 2014 aveam 552 dosare în lucru. Pentru că am vrut să arătăm cât de harnici suntem, le-am transmis şi situaţia la 21 ianuarie 2015 din care rezulta că mai aveam doar 397 de dosare nesoluţionate. Pentru că ne-au cerut să răspundem în numai 2 ore, în grabă, colegii de la Juridic au scris, în loc de data de 21 ianuarie, 1 ianuarie", explică Grama.

Reprezentanţii municipalităţii sunt cu atât mai surpinşi de comunicatul-pamflet al ANRP cu cât au comunicat Prefecturii eroarea produsă. "După transmiterea raportării, în aceeaşi zi, Serviciul Juridic al Prefecturii ne-a sunat să ceară lămuriri. Noi am spus că este o greşeală şi vom reface nota respectivă. Oricum Prefectura nu trimite ANRP adresa noastră cum a primit-o, ci o centralizare. Deşi Instituţia Prefectului ştia că am greşit, a transmis mai departe datele eronate, iar imediat, a doua zi, a apărut acel comunicat-pamflet al ANRP", a mai declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Potrivit acesteia,  Primăria va încerca să lămurească situaţia direct la nivelul ANRP. "Vom lua legătura cu ANRP şi o să îi anunţăm că s-a produs o greşeală, pentru că e clar că la Prefectură este vorba de rea credinţă. Ştiau că e vorba de o greşeală de redactare, dar tot au trimis datele eronate", a declarat Grama.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
erata
Na, ca m-am molipsit! GRESELI! Doar ca eu nu sunt Institutie a Statului, deci teoretic imi pot permite si greseli!
Postat 14 Martie 2015, 10:15 de TDS
PENIBIL
Am vazut-o pe madam Grama la diverse posturi TV dand explicatii! PENIBILA! De ce sa existe intr-un act oficial freseli de redactare? De fapt inteleg ca juridicul a gresit! Cine, Borbei? Birau? Sau cine? Din punctul meu de vedere ANRP a fost prea bland!
Postat 14 Martie 2015, 10:13 de TDS
Justificari, justificari
Cum altfel se defineste, daca nu superficialitate, faptul ca scrii un document pe care-l mai semneaza doi "ageri" si nici macar nu-l citesti o data sa vezi daca ai gresit? Cele doua ore nu sunt suficiente sa te uiti intr-un catastif si sa scrii 10 randuri? Sau aveti juristi care sa scrie o hartie trebuie sa fie la fel de multi cati politisti sa schimbe un bec? Deci unde greseste ANRP? Pe de alta parte cand te lauzi tu singur, s-ar putea sa iasa nasol!
Postat 13 Martie 2015, 09:08 de ferfeleaga
Metode neocomuniste
Asta e metoda de lucru al comuniştilor, deghizati in social-democrati...
Postat 12 Martie 2015, 13:21 de no_name
S-a spalat macar pe fund?
Va inteleg si eu pe astia de la ebihoreanul. La cati bani primiti de la deconcentratele Primariei doar pentru a afisa cand e citit contorul, sau cand se cteste apa, trebuie sa mai scrieti si voi ceva de bine. Cand e luat la misto in presa nationala, hop apareti si voi, ca asa a sunat de imparatie, pentru a dezminti cele intamplate. Daca tot sunteti obisnuiti cu pupatul in fund, macar il intrebati inainte daca s-a spalat, sau la voi nu conteaza acest aspect?
Postat 12 Martie 2015, 13:03 de anghel
da si....bravo ANRP...
care-i problema pana la urma? un alt motiv de tras o limba primarului de catre ebihorenaul ? primari anu ne ia la misto cand ne furnizeaza namol in loc de apa calda ? si noi nu ne suparam si nici nu ne apra nimeni, bine ca caldut namolul ... poate face bine la oase la urma urmei
Postat 12 Martie 2015, 12:36 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON