URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2022, 21:45

Mister (încă) neelucidat: Aeronava care a survolat fără drept România, inclusiv Oradea, abandonată în Bulgaria

Mister (încă) neelucidat: Aeronava care a survolat fără drept România, inclusiv Oradea, abandonată în Bulgaria (sursa imaginii: btvnovinite.bg)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aeronava de mici dimensiuni de tip Beechcraft care a survolat, miercuri seara, România, intrând în spaţiul aerian al ţării pe deasupra Oradiei şi fiind interceptată de avioane F-16 americane şi române, a fost abandonată în Bulgaria.

Potrivit mai multor publicaţii şi televiziuni bulgare, aeronava a aterizat pe un aeroport care n-a mai fost folosit de zeci de ani, mai precis aerogara din Tărgovişte, situată în apropiere de satul Buhovţi.

După ce a intrat pe spaţiul aerian al Bulgariei, aeronava nu a fost interceptată de forţele aeriene ale ţării vecine. Explicaţia? S-a considerat că micul avion "nu a reprezentat în niciun moment o ameninţare", potrivit ministrul apărării, Dragomir Zakov, citat de Digi24.ro.

De asemenea, potrivit unui comunicat oficial, condiţiile meteo erau nefavorabile. "La intrarea în Bulgaria, în condiţii hidro-meteorologice complexe, Forţele Aeriene au fost activate. S-a stabilit că avionul a aterizat în ţara noastră şi cu asistenţa Ministerului de Interne a fost localizat locul de aterizare. Cazul este în curs de anchetă", a notificat Ministerul Apărării de la Sofia, scrie Hotnews.ro.

Joi seara, Antena 3 informa că aeronava de tip Beechcraft a fost găsită acoperită cu o prelată. Televiziunile din Bulgaria au transmis imagini de la faţa locului, unde s-au deplasat şi mai mulţi anchetatori.

Persoanele care s-au aflat la bordul avionului, însă, se pare că au dispărut, potrivit AFP şi Agerpres. În curs este o investigaţie în acest caz. 

Din informaţiile cunoscute până în prezent, avionul bimotor de două locuri pare să fi plecat din Lituania (de altfel aeronava are însemnele acestei ţări), după care a survolat Polonia şi Slovacia, a indicat ministrul de interne bulgar, Boiko Racikov.

De asemenea, aeronava a ajuns şi în Ungaria, a aterizat pe un aerodrom mic din Hajdúszoboszló, unde cei aflaţi la bord au alimentat din canistre.

Mai precis, avionul a aterizat fără permisiune pe pista Aero-Clubului Hajdúszoboszló de lângă Debreţin, potrivit managerul bazei, István Juhos, citat de Digi24.ro. Acesta a spus că "Poliţia a sosit la aeroport şi a încercat să-l împiedice să decoleze din nou. Nu a reuşit însă, iar după 10-15 minute avionul s-a ridicat din nou în aer".

În România a intrat pe la Oradea, potrivit Ministerului Apărării Naţionale din România. Avionul a survolat teritoriul ţării noastre la joasă înălţime. În Ungaria a fost interceptat, după decolarea de la Hajdúszoboszló, de avioanele maghiare, iar în România au intervenit întâi avioane militare F-16 ale SUA, iar apoi ale României. În ciuda încercărilor repetate de interogări radio şi semnale vizuale specifice, cei aflaţi la bordul avionului Beechcraft au refuzat să răspundă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Prosti
Adica orice avion poate intra in spatiul aerian ca asa vrea si mai primeste si escorta!!!
Postat 11 Iunie 2022, 09:20 de User anonimizat
Abandonată? Cu husa pusă pe el ca să nu se supraîncălzească părțile din sticlă, plastic și garnituri de cauciuc?
Aveți o logică de Antena3, RomâniaTV, B1 sau Digi24, la Bihoreanul, când vă băgați în seamă doar ca să vă umpleți paginile. 5 lituanieni pleacă cu un avion mic, la capacitate maximă, de pe un aeroport de lângă Vilnius. Zboară nestingherit și chiar însoțit în bună parte de aviația militară a două țări și cea americană, care observă în zbor doar două persoane în carlingă. Apoi abandonează avionul taman când cerul devenise mai liber, pentru că nu găsiseră o stație cu fotoghin la canistră. Și apoi dispar toți pasagerii, cu arme și bagaje, bani și documente de călătorie prin țări NATO aflate în alertă permanentă. Hai că-i deja "cusută" prea tare de comunicatorii oficiali, care în lipsă de evenimente serioase ce să le justifice existența, pun un act de contrabandă cu ce o fi fost (droguri, bani, vaccinuri neexpirate, etc), pe seama unui scenariu aviatic militar. Și ce ar dovedit astfel? Că un avion mic, cu ceva substanțe nocive ce nu ocupă mult loc (antrax de pildă), poate străbate orice țară NATO la o altitudine atât de mică, încât nu ar permite avioanelor militare să tragă nici măcar un trasor de avertizare, pentru că există riscul să lovească case și oameni? Nici nu contează scopul acestor "zburători". Contează ce știu și americanii cu ale lor F16 inutile în astfel de situații ... că "Filiera Cubaneză" nu a fost doar un film de Hollywood, ci o formă de a face contrabandă cu orice, de la țigări la cocaină și de la oameni la armament ofensiv.
Postat 10 Iunie 2022, 10:47 de KP
Ce chestie
E clar ca Orban e implicat în asta și îl ajuta pe Putin sa testeze piața, între timp NATO tace pt ca știau de asta . La fel cum știau de invazia Rusky in Ucraina, pt asta au plecat din Afganistan
Postat 09 Iunie 2022, 22:02 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON