URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2011, 12:48

Mirosurile pestilenţiale din Ioşia şi Rogerius au revenit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Primăria Municipiului Oradea a fost sesizată recent de cetăţeni cu privire la reapariţia unor mirosuri catalogate drept "insuportabile" în cartierele Ioşia şi Rogerius", a anunţat joi municipalitatea orădeană, arătând că, în ciuda demersurilor făcute în anul 2010 pentru stoparea acestui fenomen, mirosul continuă să persiste, creând un puternic disconfort locuitorilor, în special în cele două cartiere.

Potrivit comunicatului, în urma reclamaţiilor, conducerea Primăriei a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului să ia, potrivit competenţelor legale ce le revin, măsurile necesare în vederea identificării surselor de poluare a aerului şi să dispună măsurile legale necesare pentru eliminarea acestora.

"Sper ca anul acesta să nu se mai întâmple ca şi anul trecut, să avem foarte multe sesizări din zona Ioşia că mirosul este uneori insuportabil, iar cei care trebuie să constate acest lucru să nu facă nimic. De aceea, de la primele sesizări ale cetăţenilor, am solicitat instituţiilor abilitate să-şi facă datoria", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Anul trecut, BIHOREANUL a reclamat în repetate rânduri problema existentă în cele două cartiere, iar autorităţile au făcut mai multe controale, descoperind că mirosul provine de la Fabrica Zahărul Oradea, care a fost obligată să remedieze problemele, şi ferma de porci Nutripork (Nutrientul) Palota Garda de Mediu, aflată peste liniile de cale ferată. Ambele societăţi au fost atunci sancţionate şi obligate să remedieze problemele dar se pare că degeaba...

Contactat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Pîrcioagă, a declarat că inspectorii din cadrul instituţiei vor verifica dacă firmele din zonă respectă normele de igienă şi dacă lucrează cu substanţe potrivite, astfel încât să nu afecteze sănătatea populaţiei. "Noi nu avem şi nici nu cred că există aparate de cuantificare a mirosurilor în aer, dar încercăm să analizăm împreună care sunt sursele posibile ale acestor emanaţii de mirosuri", a menţionat Pîrcioagă.

La fel, şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan, a afirmat că va demara noi controale la societăţile comerciale din zonă cu potenţial de emanare a mirosului, inclusiv la Zahărul şi la Nutrientul. "Vom constitui din nou echipe mixte, vom coopta Direcţia de Sănătate Publică respectiv Primăria, prin Poliţia Locală, şi vom efectua controale la toate societăţile care pot să fie vinovate de aceste probleme", a spus el.

Pe de altă parte, în calcul se ia şi ipoteza ca poluarea să provină de la casele din jur, deoarece după cum se ştie, în zonă mulţi locuitori cresc animale în gospodărie, precum porci sau cai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
masurile legale luate
Care sunt masurile lelale si rezultatul?
Postat 19 Septembrie 2012, 13:38 de Marcel
mirosul din rogerius si iosia
azi 11.08.11 mirosul este insuportabil, toti vecinii cu copii mici au intrat in case si au inchis gemaurile, la fel si eu, oare daca dl. Bolojan ar simti acest miros tot la fel de repede ar rezolva problema? ce ar trebui sa facem ca sa scapam de acest " dezodorant " d-le primar?
Postat 11 August 2011, 20:36 de irina
duhoare
Nici nu se pot tine geamurile deschise de putoarea care vine de afara. Sa va ia dracu cei de la Nutrientul, cu porci cu tot...
Postat 26 Aprilie 2011, 21:06 de Pop Diana
Nesimtiti, incompetenti, spagari
"Sper ca anul acesta să nu se mai întâmple...", a declarat primarul Ilie Bolojan. Si noi speram ca oradenii sa faca greva fiscala si sa nu-si plateasca impozitele, taxele, utilitatile etc. Nici macar un bilet de tramvai sa nu mai cumpere. Poate atunci autoritatile o sa faca ceva si pentru cetateni. Sperantele lor nu ne incalzesc cu nimic si nu acesta este rostul autoritatilor, oricare ar fi ele. Sunt minciuni ca nu pot, nu au, nu e de competenta lor. "Porcaria" este chiar cu concursul autoritatilor. Primesc spagi grase iar niste simple reclamatii n-o sa-i opreasca. Nu fiti naivi!
Postat 15 Aprilie 2011, 12:44 de Eu si Ea (iosia)
schitzo
jos cu porcu cu mustata din primarie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 15 Aprilie 2011, 12:10 de bolovan
cica cai sau porci
se ia in calcul ca poluarea sa provina de la caii si porcii de la casele din jur :)) moama ce spagoi au luat unii :) cum naiba sa provina ditai duhoarea de la asa ceva? eu sunt in zona Dacia, ma tot uit in zare tinandu-ma de nas, da nu vad nici o casa! Bai Garda de Mediu, asta-i duhoare, nu miros de grajd! Spuneti ca nu aveti aparate de detectat putori, va spun io ca aveti: APARAT RESPIRATOR se cheama, si-l are tot omu!
Postat 15 Aprilie 2011, 08:09 de mitru
orbi
chiar nu vede nimeni ca garda de mediu este incompetent in frunte cu Calin Mocan , si pana la catei lui de pe langa el , domnilor sau doamnelor care sunteti in masura inclusiv de la DNA , faceti odata lumina in aceasta institutie care pute mai urat (a spaga si smecherie) decat orice abator sau porcarie , dupa OPC, RAR si ARR fu..-il un pic si pe spagarul ala de Mocan.
Postat 14 Aprilie 2011, 23:19 de zeus
domnule bolojan
Domnule Bolojan, poate cititi aceste comentarii, locuiesc pe str. Hategului, am un vecin care creste 35 de pasari si 2 sau 3 porci, si mirosul ce rezulta de la cresterea acestor animale este foarte neplacut, nu este normal ca in Oradea sa se creasca animale( porci, gaini ) in 2011, s-ar putea da o hotarare de Consiliu Local prin care sa se interzica asa ceva si s-ar rezolva orice problema. Mentionez ca am sesizat Primaria de anul trecut, au veni,t au constatat, au plecat, dar mirosul a stagnat. Adica nu s-a rezolvat nimic deorece s-au respectat cei 10 metri fata de vecin, de parca mirosul nu depaseste 10 metri sau eu sunt de vina ca am curtea la peste 10 m de vecin.
Postat 14 Aprilie 2011, 20:07 de pop
santandrei
am fost in santandrei la un prieten, acolo pute mai rau decat in veceu. cand vine o adiere deaia iti vine sa fugi. bine ca stau pe calea aradului unde nu se simte, nici nu vreau sa ma gandesc ce indura cazaban si rogerius...
Postat 14 Aprilie 2011, 15:54 de polooradea
sa muriti mancati de porci, ca-n snatch
miroase a ferma de animale, cate ferme mari exista in capatul vestic al orasului? oras european, unde jumatate din populatie traieste in miros de porci...cat sa mai suportam umilinta asta? cum dracu se face a ca a ajuns ferma asta din Palota in Oradea?
Postat 14 Aprilie 2011, 15:08 de romy
la politie cu asta!
pe calin mocan nu-l poate verifica politia si procuratura?
Postat 14 Aprilie 2011, 13:44 de mircea
pt Garda de Mediu
Putoarea vine de la Nutrientul Palota, ca si asta-toamna, dar Calin Mocan iar o sa dea vina pe Zaharul, ca cica pute sfecla adusa de pe camp.
Postat 14 Aprilie 2011, 13:24 de rogerius
porcii!!!
jos cu porcii de la garda de mediu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 14 Aprilie 2011, 13:21 de ani
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON