URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2022, 07:57

Minţiţi poporul cu repartitorul! Termenul limită pentru montarea repartitoarelor de costuri ar putea fi amânat cu încă un an

Minţiţi poporul cu repartitorul! Termenul limită pentru montarea repartitoarelor de costuri ar putea fi amânat cu încă un an NU VOR. Potrivit evidenţelor municipalităţii, doar 10% dintre asociaţiile de proprietari au montat repartitoare pe caloriferele din locuinţe. "Anul trecut am atras atenţia asociaţiilor că se apropie termenul limită pentru montarea de repartitoare şi proprietarii riscă amenzi între 500 şi 1.000 lei. Degeaba. Nu s-a văzut niciun efect", spune un angajat al Biroului Asociaţii de Proprietari din Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul termen limită pentru montarea de repartitoare de costuri a fost stabilit prin lege pentru sfârşitul anului 2016. Opt ani mai târziu, în loc să crească, numărul apartamentelor cu repartitoare este în continuă scădere.

"Oamenii nici nu vor să audă de repartitoare. Dimpotrivă, şi cine are vrea să scape de ele", spune Mărioara Pleş, administrator a 14 asociaţii de proprietari din Oradea.

Un termen nerespectat

Obligaţia montării de repartitoare de costuri pe calorifere a fost impusă încă de acum 16 ani prin Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Menită să implementeze principiul "plăteşti cât consumi", dispoziţia a fost întărită ulterior prin Legea 121/2014 privind eficienţa energetică, care a şi stabilit ca termen sfârşitul anului 2016.

Data a fost decalată prin Legea 196/2021 pentru finele anului trecut. Pentru a fi luat în serios, normativul prevedea amenzi între 500 şi 1.000 lei pentru proprietarii de apartamente care nu au montat repartitoare pe calorifere. Intervalul de nici măcar un an pentru implementarea măsurii s-a dovedit însă nerealist, în condiţiile în care mai puţin de jumătate dintre apartamentele existente în România erau contorizate, aşa că a fost prelungit din nou, până în decembrie 2022.

La începutul acestei luni, la propunerea USR, Parlamentul a adoptat un amendament care decalează încă o dată termenul limită, cu un an, modificarea urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

deputata USR Cristina Prună"Deşi termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociaţiile de proprietari nu s-a realizat, pentru că beneficiile acestora nu sunt încă clare", susţine deputata USR Cristina Prună (foto).

Şi-au demontat repartitoarele!

directorul comercial al Termoficare, Dan CreţuÎn ciuda ameninţărilor cu amenzile, în Oradea numărul apartamentelor care au montate repartitoare de costuri sau contoare de energie termică este în scădere, nicidecum în creştere. "Dacă în urmă cu opt ani erau cam 17.000 apartamente cu repartitoare de costuri dintr-un total de 62.000 locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare, astăzi abia dacă mai sunt 6.000 de apartamente contorizate. Asta, deşi între timp în Oradea s-a construit foarte mult şi am ajuns undeva la circa 69.000 de locuinţe deservite", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Cum toate apartamentele noi au montate contoare individuale pentru măsurarea consumurilor de energie termică, asta înseamnă că majoritatea asociaţiilor de proprietari din municipiu au renunţat la repartitoarele de costuri!

Explicaţia e simplă. "Oamenii nu vor repartitoare de cost pe calorifere pentru că ajung să plătească mai mult pentru încălzire. Dacă ai repartitoare şi vecinii închid încălzirea pentru a face economie, ca să ai acelaşi confort termic în apartament, consumi mai mult, pentru că eşti nevoit să încălzeşti pereţii apartamentelor vecinilor", spune Creţu.

Factura de încălzire creşte, deci, simţitor. "În funcţie de tipul apartamentului şi de poziţionarea lui în bloc - pe colţ, la ultimul nivel sau spre nord - consumul de energie termică poate să crească şi cu 40%", zice directorul. Ceea ce înseamnă cel puţin 100 lei în plus la factura de încălzire pentru o lună de iarnă!

Şi plăteşti şi stai în frig!

Confruntaţi cu majorarea constantă a tarifelor la energie, orădenii nu doar că nu vor să audă de montarea repartitoarelor, ci acolo unde acestea au fost montate vor să renunţe la ele cu prima ocazie.

"Am avut asociaţie de proprietari cu repartitoare. Oamenii şi plăteau mai mult, şi nici nu aveau căldură în case. Proprietarul unui apartament cu 3 camere, care lăsa căldura să meargă, a ajuns să plătească şi 850 lei pe lună la tarifele de acum 4 ani. Imediat ce am renunţat la ele, facturile s-au redus la jumătate", spune Mărioara Pleş, administratorul a 14 asociaţii de proprietari.

Femeia a simţit diferenţa pe propriul buzunar. "Am avut un apartament PB dat în chirie într-un bloc cu repartitoare. Pentru că vecinii închideau căldura, se forma condens şi trebuia să zugrăvesc tot la 2 ani. În plus, pentru un apartament de 2 camere cu repartitoare, în care temperatura nu trecea de 18 grade, am ajuns să plătesc mai mult decât pentru unul cu 3 camere, dar fără repartitoare, unde aveam tot confortul", povesteşte administratoarea.

"Nu vom aplica amenzi!"

Având în vedere dezavantajele şi opoziţia orădenilor faţă de montarea de repartitoare, majoritatea reprezentanţilor celor 900 de asociaţii de proprietari din oraş nici nu se gândesc să se încadreze în termenul limită, indiferent că va fi sau nu prelungit. "În momentul de faţă oamenii nu vor repartitoare, aşa că nu are sens să deschidem subiectul. Vom vedea ce va decide populaţia după ce vom ajunge în situaţia să se dea amenzi", spune un administrator de asociaţie.

Florin Birta, primar OradeaConştienţi că montarea repartitoarelor nu este o soluţie pentru scăderea consumului de energie termică, reprezentanţii municipalităţii nu sunt încântaţi de perspectiva de a-şi ridica orădenii în cap prin aplicarea de amenzi. "În principiu nu vom aplica amenzi celor care nu şi-au montat repartitoare. Vom vedea ce spune legea, care este termenul limită pentru implementarea ei, şi abia apoi vom decide ce vom face", spune primarul Florin Birta (foto).

Iar cum numărul asociaţiilor cu repartitoare e în continuă scădere, greu de crezut că Primăria va amenda toţi orădenii. Mai ales pentru nerespectarea unei măsuri păguboase...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
45 Comentarii
Europa, eterna placa.
In fosta Germanie Democrata s-au reabilitat corect blocurile, prin program guvernamental, de la instalatii primare, secundare, coloane, centrale proprii pentru fiecare condominiu, contoare individuale. Am dat exemplul fostei Germaniei Democrate pentru ca e cea mai avansata zona din fostul bloc comunist, renumit prin condominii de mare densitate, facute la costuri scazute. Europa, nici o comparatie…
Postat 08 Ianuarie 2023, 12:42 de User anonimizat
REPARTITOARE
Vă așteptați ca firma care vinde agent termic în Oradea să propună sau susțină vreo măsura pentru populație care să scadă încasările ei, contrară intereselor firmei respective ? Bineînțeles că nu ! Cunosc cel puțin două cazuri de blocuri (vechi) în Oradea, care folosesc repartitoare, iar persoane din acest bloc mi-au confirmat că factura lor s-a redus la jumătate în condițiile folosirii robinetelor termostat. Și nu au stat în frig și nu au igrasie. De ce acest articol nu ne spune concret, care sunt acele blocuri unde locatarii sunt nemulțumiți de repartitoareș și să ne prezinte listele de plată să vedem cu ochii noștri facturile crescute, afirmație cu care este manipulată populația. Și să ne spună, acele persoane care sunt nemulțumite de repartitoare, CE FEL DE REPARTITOARE FOLOSESC, model vechi, de acum douăzeci de ani, sau modelul nou, de o precizie și calitate net superioară. Oare de ce nicăieri în Europa, cetățeni nu sunt împotriva contorizării, cu atâta vehemență și "indignare" proletară, cum o fac unii de la noi, ce ne amintește de tristele vremuri (pe care unii, și nu puțini, și le doresc revenite) ?
Postat 08 Ianuarie 2023, 11:51 de Anuta
@oradean
Astia asteapta ca sa inchida caldura sa se incalzeasca de la fraieri. Doar nu crezi ca au creo idee de termodinamica, transfer termic sau cum funcționează capul termostatat ori principiul masuratii de catre rahatul ala de aparat. Logic, au fost demontate ca nu puteau face dovada masuratorii exacte (exista si precedent in instanta in urma caruia s-a derulat deconectarea) . Din nou, nu e obligatoriu ca oricine sa isi permită viata la oras. De aia sunt destule sate imprejur, preturi accesibile si iti faci tu cum vrei conditiile. Da e usor sa vomiti pe aici sperand ca te incalzesti pe spatele altora. Pai daca vor asta, sa fie termostatii sa nu poti cobori sub 21° temperatura, sa nu afectezi pe cei don jurul tau. Nu le-ar conveni, ei vor termostatii pe 16 (ei cred ca sunt inchisi, dar sunt ei inchisi la minte doar) si inca 2 grade radiaza de la vecini. Astia sunt aceeasi care stau inca la cozi inainte sa deschida magazinu, care inca suna in stanga si in dreapta sa intrebe daca nu au altii pe cineva pe undeva sa intervina lt orice * pentru ei, comunisti adevarati, ce sa mai...
Postat 08 Ianuarie 2023, 05:20 de poiu
@ unchiu, ana, etc.
O tineti in prostie fara sa va documentati si probabil fara sa fiti constienti de frigul din blocurile oradene atunci cand caldura nu exista (inainte de 90) sau de nebunia repartitoarelor de prin 2000. Abia astept sa va puneti repartitoare dar va rog sa nu va izolati blocul si sa nu schimbati coloanele, ca sa va injure bine vecinii.
Postat 07 Ianuarie 2023, 09:10 de oradeanbihor
Corect ce se cere : Bihoreanul sa vina cu cifre concrete
Pacat ca aceasta publicatie, pe care eu ca si altii o urmarim cu interes, se pozitioneaza de partea celor care se impotrivesc vremurilor : oamenii s-au civilizat si inteleg ce este bine si pentru ei si pentru societate, si umanitate de altfel, sa avem grija de resurse, indiferent de care. Vrem sa vedem listele de plata ale blocurilor vechi, neizolate, care au repartitoare instalate. Nu vrem sa citim in Bihoreanul aceleasi declaratii ale unor papagali din primarie sau din nu stiu ce asociatie.
Postat 07 Ianuarie 2023, 09:00 de unchiuvali
@ unchiuvali, anuta
Eu vorbeam strict de blocuri noi, izolate, cu centrala proprie si repartitoare sau contoare individuale din constructie, cea ce s-ar putea aplica si la blocurile vechi dar implica costuri, care pentru cei ca tine si anuta sunt prohibitive, din moment ce sunteti dispusi sa stati in frig. PS: fac economie la caldura, consider ca 20, 21, 22 de grade e rezonabil.
Postat 07 Ianuarie 2023, 00:21 de oradeanbihor
STOP RISIPEI ! STOP MANIPULARII ! STOP MINCIUNII !
Bihoreanul să publice lista blocurilor vechi (construite înainte de 1980), la care locatarii și-au montat REPARTITOARE. Astfel încât, fiecare orădean (dezorientat, care nu știe ce să mai creadă, manipulat fiind de indivizi lipsiți de scrupule) să poată să meargă și să se convingă cu ochii lui (văzând lista de plată) că cei care își gospodăresc căldura în locuință, plătesc cu 50 % mai puțin pentru aceasta.
Postat 04 Ianuarie 2023, 08:28 de Anuta
Delirul saraciei.
Asta am constatat si eu, pentru acelasi confort termic (sa fiu scuzat ca nu ma pun la pastrat peste iarna) platesc mai mult (sau similar) cu “repartitoare” decat fara. Cum m-am ambitionat sa pastrez pana si tamplaria originala (barem nu am condens), am in luni de top (februarie 2022) 770lei incalzire (un C de doua camere). Noroc ca stau la etajul 1 si urca bine caldura pe coloane vechi (le-as fi schimbat daca aveam cu cine). Ce-i drept ca sunt la 10 metri de punctul termic (saptezecist). Ce naiba m-as face daca as sta in capatul strazii, la ultimul etaj, as ingheta de frig. Acu si sa platesti 130?! (nu in luni de varf sau probabil coloane/suprafata radianta) e ceva. Cu alte cuvinte, slava domnului ca am venituri (doua joburi si trecut de 50) si nu sunt frustrat. Sa lasam ipocrizia cu risipa, totul se rezuma la partea financiara. Saraci sunt peste tot, e trist, dar nu pot sa empatizez in afara familiei. P.S. Maica-mea e la pausal, cu module noi in curte, abia asta e eficienta…
Postat 04 Ianuarie 2023, 07:05 de User anonimizat
Neverending story
O cladire/ casa/ apartament are in permanenta nevoie de un aport de energie. Adica, pentru a avea 24° inauntru cind afara sunt 10°, 0°,-10° trebuie sa introduci caldura in acel spatiu. Aici puteti face calculul termic al unei case/camere [https://climatherm.ro/heatcalc.php]. Ies mai multi sau mai putini kwh, in functie de izolatie, pereti, pardoseli, tavane, geamuri, ferestre. Asta e o lege a termodinamicii,nu se negociaza, caldura circula de la corpul mai cald spre cel mai rece. OK. Stam la bloc. Caldura vine pe calorifere din punctele termice. In functie de temperatura tevilor, introducem mai multi sau mai putini kwh. Termoficarea da caldura pe baza unei medii, calorifere cam subdimensionate de pe vremea comunismului, blocuri neizolate, variaza temperatura pe tur in functie de temperatura exterioara. Sa zicem ca 80% din oradeni sunt multumiti, au 23° in locuinte. In blocurile lor vechi, nereabilitate. Sa presupunem ca se vor introduce repartitoarele obligatoriu. Unii locatari, din motive financiare, ca nu lociesc in ap, etc. ce pot sa faca? Vor reduce voluntar robinetii, implicit kilowatii consumati. Rezultatul? Se reduce consumul, implicit confortul si temperatura in locuinta. Vor fi 15-16-17°. Omul e multumit,plateste mai putin. Ce se intimpla mai departe? Cei care nu inchid robinetii, constata ca nu mai au 23° ci mai putin, 18-19-20°. De ce? Pentru ca-caldura migreaza si spre vecinii care au inchis caloriferele. Doar ca , datorita repartitoarelor, vor plati mai MULT ,pentru caldura mai putina. Mai apare si un fenomen de hidraulica si termodinamica, debitele de agent termic care nu mai circula prin caloriferele inchise vor descarca mai multa caldura in caloriferele cetatenilor "normali", si eventual nu scade temperatura in casa, doar cresc facturile. Fenomenul e complex, provoaca dezechilibre si inechitati. Iar culmea delirului poate fi un fenomen in avalansa, cind toti isi vor inchide caloriferele si vor sta la 18° iarna...
Postat 04 Ianuarie 2023, 00:51 de excalibur
@oradeanbihor VĂ MINTE ÎN CONTINUARE
Acest individ ("oradeanbihor"), pe care-l gasesti zilnic ca și "postac", pentru că se pricepe la toate, VĂ minte în continuare că blocurile care au repartitoare sunt reabilitate termic și au centrală proprie (!). Nu este adevarat ! Multe blocuri vechi, construite înainte de 1980, care nu sunt izolate termic, si-au montat repartitoare. MERGEȚI SĂ VEDETI CÂT PLATESC !!!
Postat 03 Ianuarie 2023, 22:17 de unchiuvali
anuta vrea repartitor
Dar a uitat sa spuna (sau nu stie) ca blocul cu repartitoare este izolat termic din constructie, are centrala proprie, racordata la magistrala de termoficare (practic are "punct termic" propriu, alimentat cu agent primar care este mai ieftin decat agentul secundar pompat din vechile puncte termice comuniste). Toate astea costa: fă calcule anuță!
Postat 03 Ianuarie 2023, 19:43 de oradeanbihor
dupa cum am zis, nu ca sa iau partea unuia or altuia, ci doar asa de politica
asa ca sunt de-acord si cu CT si cu Fabula. Ca sa clarific mai bine si sa nuantez, libertatea asta utopica am zis si eu ca e utopica, adica irealizabila. In plus, pe langa asta, cu cat ai densitate mai mare (esti la oras, sau chiar mai mult, la oras locuiesti in constructii multifamiliare (duplex, triplex, case insiruite, apartamente, bloc, asociatii de proprierari), cu atat ai (chiar si nevoie!) de mai multe reguli bine definite, versus cand traiesti in padure si nu te vede nimeni de la "2 hectare distanta".
Postat 03 Ianuarie 2023, 18:30 de unu
Nu mai mintiti poporul ca nu-i bun repartitorul !
Nu mai mintiti poporul ca nu-i bun repartitorul ! Sunt persoane care castiga foarte usor multi bani si probabil ca din cauza asta nu sunt dispusi nici la cel mai mic efort pentru a face o economie la caldura consumata in apartament. O mare risipa se face lasand caloriferele sa functioneze non-stop, la aceiasi parametrii. Toti cei cu care am vorbit, si care folosesc robinetul termostat al caloriferelor, spun ca fac o economie de aproximativ 50 % fata de cei care nu au repartitoare. Acesta este adevarul, iar cei care nu cred nu trebuie decat sa se convinga. In rest ... manipulare ieftina a unora care nu stiu pe ce lume traiesc. Se cred in urma cu 30 de ani.
Postat 03 Ianuarie 2023, 08:58 de unchiuvali
"Bihoreanul" ne minte cu repartitorul
Acelor persoane care nu sunt convinse de eficiența repartitoarelor de costuri, de economia care se poate face folosind aceste dispozitive, le dau sfatul să nu mai se ia după parerile unora și altora dintre postacii siteului. Să meargă la un bloc care folosește REPARTITOARE și să se convingă de adevăr. Eu am fost și am văzut că, în cazul meu spre exemplu, la ultima factură, pentru același tip de bloc și apartament, EU AM PLĂTIT PENTRU CĂLDURĂ aproximativ 240 lei, în timp ce la blocul CONTORIZAT s-a plătit aproximativ 130 lei. Deci jumătate !!! Dar persoana respectivă a folosit robinetul termostat, fără însă a sta în frig, cum ne sperie postacii Bihoreanului. Mergeți, acele persoane de bună credință, și convingeți-vă singuri ! În rest, TUPEU și OBRĂZNICIE din partea unora, care vor să-ți intre în casă și să-ți comande câtă energie termică trebuie să consumi. Adică atâta cât vor ei.
Postat 02 Ianuarie 2023, 15:33 de Anuta
Dictatura
Din ce citesc pe aici aflu ca in Federatia Rusa e dictatura si ca dictatorul se numeste Putin. Mai conteaza ca in Rusia se tin alegeri si partidul lui Putin de obicei le castiga, pe fondul cresterii pretului international al petrolului (deci implicit a veniturilor statului rus) in ultimii 20 de ani. Ma rog, daca as face un sondaj de opinie despre Viktor Orban va iesi cel mai probabil tot dictator pentru ca are cele mai multe mandate de premier din toata UE si partidul lui a castigat (de 2 ori) alegerile cu peste 50%. Dar Erdogan? In mod cert e dictator pentru ca Turcia nu a luat/primit niciun euro de la Uniunea Europeana si isi permite sa aiba crestere economica (cel mai lung pod suspendat din lume se afla la Cannakale), iar partidul lui Erdogan castiga alegerile de vreo 20 de ani. Turcia este un bun exemplu de 'success story' fara imprumuturi de la FMI, fara aderare la UE si fonduri europene, este o tara care prin puterile proprii a reusit mai mult decat jumatate din UE (Romania fiind in aceasta jumatate).
Postat 01 Ianuarie 2023, 16:03 de Clevetici
Lobotomia salveaza romania
Sa-i spuna cineva indignatei cu risipa de caldura ca un set de ronineti de calorifer, cu cap termostatic chiar e vreo suta de lei. Poate sa-si monteze pe fiecare calorifer. Dupa aceea, chiar daca nu are repartitoare, poate sa faca economie. Intr-adevar compensarea cu temperatura externa ar trebui s-o faca termoficarea, la nivel de punct termic. Ei au o diagrama, temp tur in functie de temp ext. Super centralele in condensatie si pompele de caldura au implementat in soft algoritmi PID de reglaj, pentru confort si economie maxima. Economia maxima se poate obtine vinzind apartamentul si mutindu-te la o casa parter , de 60mp, unde ai toate optiunile deschise. Inclusiv cea de ZERO kw. Practic poti renunta si la bransamentul de curent, iti pui fotovoltaice subventionate. Apa o captezi din ploi, pentru mincare la flacon de 5 litri. Fosa trebuie sa o declari lui birta, florin birta. Gunoiele le incinerezi.
Postat 01 Ianuarie 2023, 13:34 de excalibur
Anuțăăăă....
Tu faci diferenta intre repartitor si contor? Intelegi diferenta intre un bloc izolat si unul neizolat? Intelegi de ce im blocurile vechi, unde instalatiile sunt pe "verticala", e aproape imposibil de montat contoare individuale? Ai vreun cunoscut in Oradea care sa se fi bucurat de "binefacerile" repartotoarelor la blocurile vechi? Uita de Prima sau de alte cartiere cu blocuri noi, daca nu iti permiti Acolo e alta situatia: va trebui sa va izolati blocul si sa va montati centrala proprie la nivel de bloc (convinge asociatia sa faca niste calcule apoi convinge-i pe vecinii pensionari de beneficii).
Postat 01 Ianuarie 2023, 12:06 de oradeanbihor
Libertate nudă
S-au deșteptat apărătorii libertății! Unde ați fost când la cheremul majorității unui consiliu local s-a hotărât exproprierea unor locuințe? Atunci nu vă deranja democrația? Pomeniți de UE, dar vă faceți că habar n-aveți că aceasta se bazează pe economia de piață liberă. Cum e posibil ca, după ce că ești expropriat cu forța, nici măcar să nu poți stabili tu prețul despăgubirii. Despre ce libertate vorbim când la farmacie nu poți să îți să îți cumperi un algocalmin fără rețetă de la medic? Și exemplele pot continua la nesfârșit, justificînd o libertate utopică. Producatorii de arme își vor freca mâinile fericiți când, pe baza aceleași libertăți, vom avea voie să ne apărăm proprietatea, cu pușca și pistolul în mână.
Postat 01 Ianuarie 2023, 11:56 de User anonimizat
Un an nou fericit la toata lumea!
Raspuns pentru “unu”, Hitler nu a fost ales democratic, au fost cele mai murdare alegeri din istoria Germaniei. In esenta ai dreptate, ai formulat argumentat, inchegat. Problema e ca lumea nu intelege ca locuitul in condominiu presupune compromisuri, te supui majoritatii. Majoritatea nu e intotdeauna benefica pentru individ, de unde si iluzia democratiei cu frustrarea inerenta. Asta nu inseamna ca daca majoritatea nu e pe placul individului, traim intr-o dictatura si e asuprit. Ramane libertatea de opinie, care e mare lucru si cel mai de pret.
Postat 01 Ianuarie 2023, 10:15 de User anonimizat
Afara sunt +11 grade ...
Afară, astăzi 01 ianuarie la ora 7 dimineața sunt +11 grade iar caloriferele sun fiebinți de nu poți ține mâna pe ele, de parcă afară ar fi -11 grade ! În casă poți sta în maieu doar. Nicăieri în Europa civilizată (și cred că pe întreg mapamondul) nu se întâmplă o asemenea risipă. Caloriferele duduie în încăperile în care nu doarme nimeni + baie + bucătărie. Un dispreț nemărginit al unora față de cei care ar vrea și ar putea să facă o economie la veniturile amărâte pe care le au. Nu pot face asta pentru că "postacii" de serviciu, susținuți de unele persoane de la Bihoreanul și de la Primărie, manipulează mințind cu nerușinare că dacă se reduce temperatura caloriferelor folosind repartitoarele, factura la întreținere va crește ! Iar dacă le mai spui acestora și de resursele limitate ale planetei sau de pericolul pentru generațiile următoare rezultat din încălzirea globală (cauzată de combustibilii fosili), te persiflează și râd cu gura până la urechi. An Nou Fericit și La multi ani !
Postat 01 Ianuarie 2023, 09:12 de Anuta
@ anuta
Din ce debitezi, deduc ca esti usor rupta de realitatile oradene si ca desi visezi la confortul si costurile mici la intretinere dintr-un apartament nou, tu ti-ai permis doar un apartament vechi (sau poate l-ai mostenit) si care se dovedeste prea mult pentru tine. Nimeni nu te trimite la Vaslui dar inainte sa ceri repartitoare, iti recomand sa te gandesti la izolarea blocului. Stiu ca vecinii tai pensionari nu sunt de acord cu asta din cauza costurilor dar stai sa vezi costuri intr-un bloc vechi la aia care vor cat decat caldura dar vor incalzi si apartamentele reci ale economilor care se bucura de repartitoare. Tind sa cred ca totusi esti zgarcita si probabil nici nu locuiesti prea mult in acel apartament, motiv pentru care nu vrei sa platesti degeaba caldura scumpa. Ai totusi alternative: poti sa vinzi si sa mai pui niste bani pentru un apartament nou sau sa il dai in chirie. La urma urmei viata la oras nu e pentru oricine.
Postat 01 Ianuarie 2023, 02:31 de oradeanbihor
ideologic vorbind, nu luand partea vreunei tabere
democratia e limitata, altfel ajungi la 3 lupi si 1 oaie votand democratic ce vor sa manance la cina. vorba aia, e cea mai delicata forma de autoritarism si singura acceptabila. Insa idealul utopic de vis e libertatea, nu democratia. Democratia e un compromis realist. Asa ca democratia e limitata, e democratie liberala, e republica, nu democratie absoluta. Nu votam sa confiscam averea vecinului si sa o impartim intre noi, nu votam sa dam vecinul afara din oras ca e ungur. Exista drepturi individuale, exista protectia minoritatilor, exista separarea puterilor in stat, o justitie independenta (nu justitie sociala ci legala). Democratia pura duce la uniformitate si oprimarea minoritatilor culturale, sa nu uitam ca Hitler cu genocidul catre evrei si tigani a fost votat democratic. E nevoie de pluralism si aliante de partide, institutii cu misiuni diferite..
Postat 31 Decembrie 2022, 19:54 de unu
Reabilitari termice de mantuiala.
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/oradenii-din-iosia-reabilitarea-termica-facuta-ca-n-bataie-de-joc-4127998/ Sunteti siguri ca e o solutie? Si sunt convins ca nu e un caz singular…
Postat 31 Decembrie 2022, 18:50 de User anonimizat
"Majoritatea" de la bloc nu poate hotărî cât agent termic trebuie să consum eu
"Majoritatea" de la bloc nu poate hotărî cât agent termic trebuie să consum eu ! Asta înțeleg unii prin democrație, SA BAGI PUMNUL IN GURĂ MINORITATII ? Unde se mai întâmplă așa ceva, în care țară civilizată ? Unii au rămas cu apucături vechi. Vor fi obligați în curând să renunțe la ele. Și să respecte drepturile individuale.
Postat 31 Decembrie 2022, 18:48 de Anuta
An nou fericit
Am 2 proprietati pe care nu le folosesc, cum as putea face sa ma debransez de la impozit? Impozitul e o taxa pe consum, nu? Din seria: "Gindesc, deci exist". Dragilor, sa ne incarcam cu energie pozitiva. Sa ne bucuram ca avem un CET performant, care ne da caldura continuu 5 luni pe an. Stiu, e nitel scumpa, ca intre timp dezvoltam si orasul. Dar stiu o gramada de temerari, care si-au tras case si viloaie, pentru o viata mai buna. Mai buna ca la bloc. Acuma isi taie venele, umbla in disperare dupa pompe de caldura, dupa contract cu hidroelectrica, dupa fotovoltaice, dupa gaze. Dupa peleti si dupa lemne nu mai umbla. Alea au disparut. Inchidem acest an de cacao cu bucuria ca , inca , suntem racordati la cet, avem caldura, avem artificii si in loc de happy end, o cimilitura proprie: " Nu dau un apartament cu doua camere in Oradea pe doua case pe pamint, inglodate in noroi , neracordate la apa, canal, gaz". Cheers
Postat 31 Decembrie 2022, 18:13 de excalibur
Democrația pentru to(n)ți
Ce le mai place unora democrația, numai când le convine! Ne place ori nu ne place, viața la bloc presupune relații interdependente intre vecini, cheltuieli comune și decizii luate prin aprobare, pe bază de vot, a majorității. Dacă peste 50% din locatarii sunt Gheorghe și nu vor repartitoare atunci respectul pentru democrație face ca în acel bloc să nu se monteze repartitoare. Dacă ești PUTIN și nu vrei să plătești costul democrației atunci vei vrea repartitoare, chiar dacă ești singur și te cheamă ANUTA. Totuși, repartitoarele ar fi necesare. Prin monitorizarea lor să ne oblige să păstrăm în apartamente temperatura minimă obligatorie pentru sănătate. După modelul obligativității purtări centurilor de siguranță în autovehicule, nerespectarea să prevadă amenzi aferente.
Postat 31 Decembrie 2022, 17:01 de User anonimizat
Iar reabilitatrile termice sa includa astfel de repartitoare
Unde daca le refuzi, creste cota de contributie a locatarilor de la 5% la 8%.. ar putea fi implementate in timp, an de an inca civa mii de locuinte, ca apoi prost sa fii sa refuzi sa izolezi casa sa ai facturi de energie la jumatate, ca ai tu rica si invidie pe vecinu care “e zgarcit si tot dupa bani, ca strange cureaua si economiseste”.
Postat 31 Decembrie 2022, 15:50 de unu
Compromis intre tabere, solutii tot pot exista
Si atunci daca se cumpara repartitoare care nu pot inchide total 100% caldura, dar pot fi puse mai pe minim, ca un termostat sa zicem setat la 10*C, asa cat sa eclilibrezi la un minim dieferentele intre vecini, sa te asiguri ca nu ingheata apa pe tevi, si totusi sa faci economii individuale, si daca dai amenzile doar in blocurile reabilitate termic care au un anumit certificat termic peste valoarea de baza, atunci respecti si fricile unei tabere, ca la diferenta mai mica de temperatura nu sunt probleme cu igrasia (decat daca iti usuci hainele in casa zilnic si dai vina pe vecin) si totusi sunt economii in functie de consum.
Postat 31 Decembrie 2022, 15:46 de unu
Tupeu și obrăznicie.
Cei care ne cer nouă, celor care vrem contorizare, adică cerem dreptul de a ne putea hotărî singuri consumul de energie termică, și care ne cer, dacă nu ne convine, să plecăm din bloc sau să trecem pe energie electrica, le dau o veste proastă: suntem în UE. Unde drepturile individuale sunt respectate, unde DISCRIMINAREA (unii au dreptul la repartitoare, alții nu au - că nu semnează Gheorghe din bloc) este pedepsită, etc. Trăim în democrație nu în dictatura lui Putin, pe care si-o doresc raspandacii de tot felul.
Postat 31 Decembrie 2022, 11:42 de Anuta
Disperatii fara repartitoare
Aveti posibilitatea sa va montati radiatoare mai mici in apartament. Aveti nevoie de un instalator si citeva sute de lei. Apoi chemati un autorizat care sa va calculeze SET suprafata echivalenta termic. Veti avea facturi mai mici. Probabil stiti ca la bloc nu este permisa blindarea corpului de incalzire( echivalent cu debransarea) . Repartitorul, prin robinetul termostatic cu care vine la pachet, permite inchiderea completa a caloriferului, ceea ce ar fi cam ilegal. Deci un calorifer mai mic, minuscul poate fi o solutie...
Postat 31 Decembrie 2022, 10:21 de excalibur
ESTE DREPTUL MEU SĂ CONSUM ATÂTA CÂT POT SĂ PLATESC !
Este dreptul meu să pot reduce pe timpul nopții, sau când suntem plecați de acasă, temperatura caloriferelor. AȘA CUM AU ACEST DREPT SI BENEFICIAZĂ DE EL ȘI CEI DIN BLOCURILE CARE SUNT CONTORIZATE (AU REPARTITOARE). Si care, ce interesant !, nu se mai plâng că au igrasie, cum încearcă unii să ne convingă! În rest, DISCRIMINAREA NU MAI POATE CONTINUA, așa cum si-ar dori unii, care ne cer să plecăm din blocul în care locuim dacă nu suntem de acord cu ceea ce ne impun ei. Cu tupeu si obrăznicie.
Postat 31 Decembrie 2022, 09:43 de Anuta
In mod normal mi se falfaie ce scriu/fac altii…
…asa ca nesimtit fiind, non-conform european (ideologic), voi continua sa dau drumul la caldura ca imbuibatu. Decat sa dezvolt igrasii, mucegai si boli inerente (oricum vecinului de perete i se rupe caci vesnic tine oprit), mai bine am atitudinea asta non-conforma, platesc. Bine era in anii ‘90, cand dupa ce cizmaru jupuise pielea de pe noi, ne imbuibau in caldura de dormeai in lupa goala. In rest, ce sa zic, si sa ai repartitoare si punct termic saptezecist cu retele aferente, e eficient…
Postat 31 Decembrie 2022, 09:22 de User anonimizat
Medicina pentru tonti
Acele situatii invocate de adeptii repartitoarelor, cind afara sunt 10 grade si in apartament 26, pentru ca termoficarea nu are distribuitoare automatizate care sa ajusteze temperatura pe tur in functie de temperatura exterioara, sunt o binefacere pentru un apartament. O crestere temporara a temperaturii peste temperatura de confort obliga omul sa deschida geamul. Astfel se ventileaza locuinta si se face o sterilizare a acesteia. Mor toti sporii de mucegai si ai un habitat igienic. Asta nu va explica vinzatorii de repartitoare. Nici nu va spun ca o sa traiti intr o casa cu exces de umiditate, cu geamurile vesnic ude si la urma igrasie forever. Stiti ca boilerele moderne, comandate de micriprocesor au un program antilegionella? Periodic ridica temperatura la 80 de grade pentru a ucide orice eventuala colonie de bacterii care se dezvolta la temperaturi joase de 40-50-60 grade... Omul este o fiinta exoterma, by design. Putea fi o simpla reptila, cu singe rece.
Postat 31 Decembrie 2022, 08:23 de excalibur
Spalati pe creier
Acum citiva ani am putut face o comparatie, un apartament la et.3 in blocul prima piata si o casa pe pamint, ambele izolate 10cm. In apartament 15 grade , in casa 5. Ianuarie. Merita repartitor daca nu stai acolo si inchizi robinetii. Atunci o sa ai 10-15 grade venite "gratis" de la vecini. Gratis? Nu draga, vecinul o sa plateasca mai mult, si caldura pe care o pierde in apartamentul tau "ecologic". Cui nu-i place viata la bloc, este liber sa se mute la casa. Sau la vaslui. Sau teleorman. V-ati pus intrebarea de ce la montarea repartitorului esti obligat sa montezi si robinet termostatat? Ca doar ala e 100 lei. Repartitorul nu face atita...Tocmai pentru ca omul sa-si poata face harakiri, o sinucidere asistata, cu gindul ca-si va mintui sufletul. In curind vor scoate motoarele pe fosili, toanta lumea o sa aiba vehicule electrice. Urmarea: adio drumuri lungi cu masina. Suficient 200km. Sau tren,autobuz. Repartitoarele asta vor. 18 grade in casa. Precum e la Ursula. Bine ati venit. Defapt nu avem nevoie nici de creier, este cine sa gindeasca pentru noi...
Postat 31 Decembrie 2022, 08:10 de excalibur
Un "raspandac" vehiculeaza o alta manipulare ordinara : repartitoarele nu sunt verificate metrologic !
Repartitoarele sunt niste instrumente care masoara cu precizie energia termica transmisa de catre un corp de incalzire. Acesta este adevarul, nu se joaca nimeni cu astfel de lucruri. Sigur ca raspandacii incearca cu disperare manipularea opiniei publica. Este dreptul nostru sa reducem temperatura pe timpul noptii in camerele in care nu dormim. Este o atitudine de persoana civilizata, responsabila. Traim din pensie nu din mari afaceri. Si chiar daca am avea afaceri, la fel ar trebui sa gandim. Daca cei din bloc (sau cei din asociatia de proprietari) se opun, nu-mi dau voie sa-mi contorizez locuinta, atunci sa plateasca ei pentru mine caldura risipita, pe care eu nu pot s-o economisesc !
Postat 31 Decembrie 2022, 07:48 de unchiuvali
Cum să ne contorizam dacă asociatia de proprietari nu ne lasă ? O bătaie de joc !
Este o mare minciună că populația nu dorește CONTORIZAREA termică a locuințelor. Cei care si-au montat repartitoare, plătesc cu 50% mai puțin. Este o mare risipă să dormi într-o cameră iar caloriferele să duduie în alte 4 încăperi toată noaptea sau cand esti plecat de acasa. Sau când afară sunt + 10 grade iar caloriferele sunt fierbinți de parcă ar fi -10 grade. Ca să nu mai vorbim de încălcarea dreptului meu de a consuma atâta cât pot să plătesc și nu cât vor vecinii mei, care se opun contorizări. Asta dacă nu trăim în Federația Rusă, că dacă am trăi acolo, am fi obligați să tacem din gură. De fapt, marea parte a populației, se teme sa-si exprime punctul de vedere. De teama vecinilor, a autoritatilor, etc. Aici sunt interesele unora, care au de castigat din consumul cât mai mare de energie termica. Trăim în Uniunea Europeană, nu este corect să mi se impună să consum cât vrea vecinul meu sau asociația de proprietari.
Postat 31 Decembrie 2022, 07:05 de Anuta
Anvelopare, abia apoi repartitoare
Fara o izolare corespunzatoare a blocurilor, repartitoarele sunt un nonsens plus ca se pune problema echilibrului termic la nivel de cladire (parca era o lege in acest sens care interzice oprirea completa a caldurii acolo unde exista sistem centralizat). Pentru necunoscatori: repartitoarele nu sunt instrumente omologate metrologic, deci pasii sunt izolare termica a blocurilor, instalatii pe orizontala si contoare individuale!
Postat 30 Decembrie 2022, 22:38 de oradeanbihor
Salvam planeta 2
Repartitoarele, o directiva europeana nascuta in mintile celor de teapa tutei din grecia prinsa cu milioanele de euro in saci. Ceva de genul povestii cu nemtii care , in intimpinarea crizei energetice, vor sparge citeva miliarde pe contoare smart. Mai pe romaneste tara arde si baba se piaptana. Scopul insidios al actiunii este reducerea consumului global de energie. Ceea ce nu ar fi o idee rea. Ideea proasta este ca aceasta economie se va face pe spatele saracilor, fraierilor impovarati de taxe si biruri, care nu au alta alternativa decit non-consumul. Vorba unui guru:" cel mai ieftin kw este acela pe care nu-l consumi". Astia isi vor inchide caloriferele, buzunarele si in final conturile. Romania nu ar trebui sa stie ce e aia criza de energie. E tara pe locul 3 in europa la resurse de titei si gaze. Succes cozilor de topor, victoria e aproape...
Postat 30 Decembrie 2022, 17:41 de excalibur
Articol de manipulare ordinara.
Probabil ca nu stiti ca cel mai inversunt opozant al contorizarii termice este "despotul luminat" al judetului. Iar lingaii din anumite institutii, nu fac altceva decat sa linga si sa linga ... Deformand realitatea si incercand sa prosteasca si mai mult acea parte a populatiei care nu stie ce sa mai creada. Pai, cei care ne conduc, sunt actionari la Termoficare, iar daca scade consumul energiei termice, scad si veniturile lor din dividentele aferente. Asa ca, laudatorii din Primarie si din unele asociatii de proprietari, mint cu nerusinare ca, daca reducem caldura in casa, o sa ne creasca factura ! (Unii dintre) cei care ne conduc, isi doresc sa fie despoti luminati iar populimea sa fie dependenta de ei (nu sa inchida caldura dupa cum ii taie capul). Din motive electorale, financiare, etc. Din pacate pentru aceste persoane, vremurile dictatoriale s-au cam dus, iar cei multi, care-si dramuiesc cu greu banii de la o luna la alta, vor intelege pana la urma ca vremurile s-au schimbat si ca au dreptul sa mai hotarasca si ei viata lor.
Postat 30 Decembrie 2022, 17:02 de unchiuvali
Chiar de nu ne place
Adevarul e ca romanu tine mai cald in casa iarna decat orice natie de occidentali, unii vor 25’C in loc de 20, dar vor si subventie si sa le platesc eu care fac economii, caldura lor peste normal. Sunt probleme reale ridicate mai jos: Este o mare risipă cu care suntem prea obisnuiti, să dormi într-o cameră iar caloriferele să duduie în alte 4 încăperi toată noaptea sau cand esti plecat de acasa, da! Stim toti ca e obicei când afară sunt +10 grade iar caloriferele sunt fierbinți de parcă ar fi -10 grade.
Postat 30 Decembrie 2022, 16:59 de unu
Este dreptul meu sa consum cât pot să plătesc!
N-ar trebui să mă poată obliga nimeni (așa cum se întâmplă acum) să arunc banii pe fereastra, plătind caldura risipita prin faptul că NU AM DREPTUL să reglez temperatura caloriferelor ! Articolul de presa se vede clar că este părtinitor, încercând să ne demonstrez cât este de rău să economisesti energie termica și bani. Până la urmă, pentru viitorul planetei și al copiilor noștri- pe termen lung - și pentru resursele noastre financiare - pe termen scurt. DE CE UNII SĂ AIBĂ DREPTUL SA-SI POATĂ GOSPODARII RESURSELE, IAR ALTII NU ? De ce unii să aibă dreptul de a beneficia de contorizare, iar eu nu ?! Păi atunci SĂ SE ELIMINE CONTORIZAREA SI LA BLOCURILE NOI, la absolut toată lumea. Asta dacă nu trăim (de fapt) în FEDERATIA RUSA.
Postat 30 Decembrie 2022, 12:48 de Anuta
Salvam planeta
Pentru cei care stau la bloc si vor repartitoare le recomand sa si faca o casa mica pe pamint. Acolo o sa ai 4(patru) pereti + tavanul si pardoseala in contact direct cu spatii neincalzite sau chiar gerul de afara. La bloc ai un perete exterior, maxim 2, plus eventual tavan sau podea daca stai la parter sau ultimul etaj. Deci, un bloc de locuinte este un ansamlu eficient energetic ab initio, fiind o structura compacta. Nu si au rost repartitoarele decit pentru cei ce le vind si pentru cei ce nu locuiesc in propriile apartamente.
Postat 30 Decembrie 2022, 12:12 de excalibur
Nu ar trebui sa fie problema, fiindcã
VOX POPULI VOX DEI !!!!!!!!! Guvernantii trebuie sa facã legi pentru cetãteni nu împottivã!!!!!!!!!
Postat 30 Decembrie 2022, 12:08 de iahim
Alta minciuna!
Pot sa pun cate un repartitor pe fiecare element de calorifer! Pot sa nu am repartitoare, sa inchid caloriferele exceptandu-l pe cel din dormitor! Totul e de degeaba cand termoficarea are monopol si cand nu pot alege o alta sursa de caldura, de pilda centrala de apartament. Amintiti-va chestia cu apometrele. Cand a vazut ca-i scad incasarile prima reactie a cao (cu sprijinul fatis al consilierilor locali) nu a fost sa reduca pierderile, inclusiv pe cele din organigrama, a fost sa mareasca pretul mc de apa potabila. Si pt a le iesi si primele de miel, ied, porc, etc, au bagat inca o taxa, ,,apa meteorica"! O contorizare corecta a energiei termice nu se poate face pt. ca asa au fost proiectate blocurile. Ar trebui ca distributia sa se faca pe coloana cu o ramificatie unica pt. un apartament. Atunci ar fi simplu: contor la bransamentul apartamentului. Acum e o coloana la bucatarie, una la camera nu stiu care, alta la baie, etc.
Postat 30 Decembrie 2022, 11:43 de pinonel
Nu este adevarat ca populatia nu dorește contorizare
Este o mare minciună că populația nu dorește CONTORIZAREA termică a locuințelor. Cei care si-au montat repartitoare, plătesc cu 50% mai puțin. Este o mare risipă să dormi într-o cameră iar caloriferele să duduie în alte 4 încăperi toată noaptea sau cand esti plecat de acasa. Sau când afară sunt + 10 grade iar caloriferele sunt fierbinți de parcă ar fi -10 grade. Ca să nu mai vorbim de încălcarea dreptului meu de a consuma atâta cât pot să plătesc și nu cât vor vecinii mei, care se opun contorizări. Asta dacă nu trăim în Federația Rusă, că dacă am trăi acolo, am fi obligați să facem. De fapt, marea parte a populației, se teme sa-si exprime punctul de vedere. De teama vecinilor, a autoritatilor, etc. Aici sunt interesele unora, care au de castigat din consumul cât mai mare de energie termica. Trăim în Uniunea Europeană, nu este corect să mi se impună să consum cât vrea vecinul meu sau asociația de proprietari.
Postat 30 Decembrie 2022, 10:42 de Anuta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON