URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2020, 20:57

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Pregătim o testare la nivel național, după 1 iunie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătăţii pregăteşte o testare la nivel naţional, pentru a verifica nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi de răspândire a virusului, a anunţat, într-un interviu acordat Europa FM, ministrul Nelu Tătaru.

Testarea la nivel naţional ar urma să se facă după 1 iunie, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează aceeaşi sursă.

Numărul de persoane testate va fi stabilit în funcţie de evoluţia epidemiei în România până la acel moment, dar se va ţine cont de focarele existente.

"Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul Naţionalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populaţiei cât şi cea a evoluţiei ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termina pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 231 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă şi testările sunt mai puţine. Facem evaluarea în funcţie de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde şi de testele care ar putea fi serologice, sau şi moleculare. În funcţie şi de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare", a explicat Nelu Tătaru.

Testele serologice evidenţiază anticorpii specifici SARS-CoV-2 de tip IgM si IgG. Prezenţa anticorpilor specifici de tip IgM poate fi utilizată drept criteriu de diagnostic pentru pacienţii suspecţi de infecţie SARS-CoV-2 cu rezultate negative la testele de detecţie a acizilor nucleici virali, potrivit Comisiei de Microbiologie Medicală a Ministreului Sănătăţii, citată de Hotnews.ro.

Detecţia anticorpilor specifici anti SARS CoV2 de tip IgM (suportul răspunsului imun primar) va permite evidenţierea infecţiilor acute, însă cu un interval timp de latenţă (minim 7 zile postinfecţie), faţă de detecţia acidului nucleic viral.

Testele serologice vor avea relevanţă în special post-epidemic pentru evaluarea seroprevalenţei infecţiei în populaţia generală (IgG) şi a infecţiilor asimptomatice, ca şi pentru evaluarea persistenţei imunităţii postinfecţie naturală.

În context pandemic, testele serologice s-ar putea utiliza la externarea pacienţilor consideraţi vindecaţi, eventual după autoizolare/carantinare, în paralel cu testele de detecţie ale ARN viral, testare care ar completa profilul epidemiologic, detectând seroconversia în paralel cu clearence-ul vira, se mai arată în document.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON