URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2019, 11:17

Ministrul Finanţelor acuză: Guvernele PSD au condus România "ca Al Capone" şi au lăsat găuri mari în buget. Cât de gravă e situaţia (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a anunţat joi într-o conferinţă de presă că estimările ministerului pentru deficitul bugetar la finalul anului sunt de "peste 4% din PIB", cu mult peste ţinta de 2,76% din legea bugetului.

El a comparat guvernul PSD cu Al Capone, spunând că fostul guvern a ţinut un buget dublu, unul pentru public şi altul destinat baronilor locali. "Guvernele PSD au condus România după două bugete, ca Al Capone. Un buget prezentat în Parlament şi altul nepublic, pentru finanţarea baronilor. E exact ca metoda folosită de Al Capone: un registru pentru Fisc şi unul pentru el", a spus Cîţu.

Ministrul Finanţelor a mai spus că ia în calcul sesizarea procurorilor pentru a investiga o presupusă infracţiune de constituire a unui grup infracţional organizat în PSD, având în vedere diferenţa dintre bugetul făcut public de PSD şi cel real.

"Trebuie să ştiţi că datele (privind bugetul general consolidat - n.r.) au fost schimbate după plac, de multe ori discreţionar. Un mod prin care aceşti bani erau transferaţi către instrumentele de partid erau rectificările bugetare. Luau aceşti bani şi-i transferau către partid. Nu puteau face asta fără complicitatea celor de la Prognoză şi artificii contabile. Dragnea, Vâlcov şi Teodorovici ştiau că banii ajung la partid, că sunt două bugete. Vom sesiza organele cu competenţe legale pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Cel mai grav a fost că s-au derogat de la responsabilitatea bugetară", a spus Cîţu.

Ministrul Finanţelor a mai afirmat, în cadrul conferinţei, că în primele 9 luni ale anului încasările la buget trebuiau să fie de 249 de miliarde lei. În realitate, încasările sunt de doar 228 miliarde lei, rezultând un deficit de 21 de miliarde. "11 miliarde reprezintă bani necolectaţi din Economie. Va trebui să discut cu ANAF. Cealaltă jumătate vine din fonduri europene. Niciodată n-a fost intenţia PSD să ia acei bani", a spus Cîţu. 

El a mai precizat că a purtat discuţii cu reprezentanţii instituţiilor europene şi "partenerii străini ai României nu ştiau cât de rău stau lucrurile. Când au aflat, m-au compătimit şi, în al doilea rând, s-au speriat. Dar s-au bucurat că la Bucuresti există un partener onest de discuţie acum".

Ministrul a dat exemple de "găuri" lăsate de PSD. Este vorba de 2 miliarde de lei la bugetul contribuţiilor sociale din cauza neplăţii contribuţiilor şi o datorie de 1,8 miliarde de lei către companiile care au plătit concediile medicale şi cărora Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să le returneze banii.

În cadrul conferinţei, Cîţu a exclus posibilitatea unui împrumut de la FMI sau pe ce a cheltuirii banilor din bufferul de urgenţă. Ministrul Finanţelor a spus în repetate rânduri în conferinţa de presă că are soluţii pentru a diminua deficitul bugetar.

În privinţa bugetului din 2020, Cîţu a spus că Guvernul va respecta legislaţia care prevede creşterile de pensii şi salarii.

Vezi declaraţiile ministrului Finanţelor:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Știm asta
Important e sa reducem datoria publică, sa construim autostrăzi, infrastructura, spitale și școli. Majorarea taxelor e acceptabilă, în condițiile în care se face ceva concret.
Postat 14 Noiembrie 2019, 22:52 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON