URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2013, 08:29

Ministrul Educaţiei: Clasa zero rămâne obligatorie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că bacalaureatul profesional va fi o opţiune pentru absolvenţii de clasa a XII-a, camerele video nu vor fi scoase din sălile de examen, iar clasa pregătitoare rămâne obligatorie.

Potrivit ministrului, clasa pregătitoare rămâne la şcoală din punct de vedere metodologic. "Nu se fac schimbări la capitolul clasa zero. Clasa pregătitoare rămâne ca o clasă obligatorie în ciclul primar. Anul acesta putem adopta metodologia privind înscrierea în clasa zero la sfârşitul lunii ianuarie. Numai că ne-am propus ca termen prima decadă a lunii februarie", a declarat Remus Pricopie, într-un interviu acordat gandul.info.

Legat de examenele de la finalul clasei a XII-a, ministrul a explicat că bacalaureatul profesional este o optiune pentru elevi şi că acesta nu va schimba cu nimic bacalaureatul clasic. Cât priveşte camerele de supraveghere, acestea vor fi menţinute în sălile de clasă.

"În acest moment, din punct de vedere legal, bacalaureatul profesional nu există. A fost un proiect de ordonanţă de urgenţă, acel proiect a devenit ordonanţă de urgenţă, iar bacalaureatul profesional nu este acolo. Este o propunere. Nu spun că nu este o propunere validă, dar eu ca ministru şi Ministerul Educaţiei suntem obligţi să respectăm legislaţia în vigoare, nu propunerile. (...) Numai în cazul în care Parlamentul va vota şi preşedintele va promulga acel act normativ privind bacalaureatul profesional, atunci bacalaureatul profesional, eventual anul acesta, dacă nu de anul viitor, va deveni o opţiune", a completat ministrul Educaţiei la România TV.

Întrebat ce se va întâmpla cu clasa a IX-a, Pricopie a spus că, potrivit legii actuale, aceasta face parte din învăţământul gimnazial, dar nu se aplică pentru cei care sunt acum în clasa a opta, legea având aplicativitate peste 2 ani. Ministrul a precizat însă că există o discuţie pe acest subiect, care va fi revăzut după ce va exista un studiu de impact, pentru că se doreşte evitarea problemelor similare create de înfiinţarea clasei zero.

"Este posibil ca peste doi ani clasa a noua să fie la gimnaziu. Dar nu decide ministrul sau Ministerul Educaţiei, este vorba de un proces complex care trebuie finalizat în Parlament", a spus Pricopie, la România TV.

Ministrul Educaţiei a lămurit şi ce se va întâmpla cu manualele folosite în prezent. "Eu cred că trebuie să vedem ce se poate păstra din manualele actuale, cum vom defini noul concept de manuale. Astăzi, în 2013, noi trebuie să definim un tip de manual care să fie funcţional şi în 2018 sau în 2020. (...) Cel mai devreme, manuale noi vom avea în 2015", a conchis acesta.

Sursa: Rtv.net

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bingo!
Exista si-n guvern si-n Parlament cativa indivizi carora nu le-ar strica sa fie obligati a absolvi celebra "clasa 0".Important nu-i locul unde se acumuleaza niste cunostinte.
Postat 15 Ianuarie 2013, 08:26 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON