URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2022, 20:25

Ministrul Economiei despre „taxa pe soare”: Este „fake news”. Totuși, nu este exclus să fie introdusă peste câțiva ani, vezi în ce condiții!

Ministrul Economiei despre „taxa pe soare”: Este „fake news”. Totuși, nu este exclus să fie introdusă peste câțiva ani, vezi în ce condiții! (foto: pexels.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Virgil Popescu, ministrul Economiei, susține că informația privind introducerea unei așa numite „taxe pe soare”, pe care să o plătească prosumatorii, adică firmele și cetățenii care au instalate panouri fotovoltaice pentru producerea energiei, este „fake news”. Totuși, există un text de lege care permite introducerea acestei taxe din 2026, însă, susține ministrul, aceasta nu ar fi obigatorie.

„Nu vorbim de nicio taxă”

„După părerea mea faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă. Trebuie să se știe că toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă. Nu vorbim de nicio taxă”, a declarat, luni, într-o conferință de presă, Virgil Popescu, citat de Hotnews.ro

Ministrul a admis că există un text de lege care ar permite introducerea unei astfel de taxe, din 2026 încolo, conform unei Directive a Uniunii Europene.

Chiar și așa, a subliniat Popescu, stabilirea taxei nu este obligatorie.

„Există posibilitatea în anumite condiții pe care directiva UE le oferă ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național în baza unui studiu pe care ANRE îl va face la data aceea, lucru foarte putin probabil să ajungem la acel procent, începând cu 1 decembrie 2026, atunci Guvernul, statul membru poate introduce o taxă prin ANRE sau Mediu sau oricare instituție care poate percepe această taxă. Dar există foarte clar „poate introduce”, deci nu există că va fi o taxă de mâine sau poimâine sau de anul viitor sau peste 2 ani sau 3 ani sau 4 ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe”, a declarat Virgil Popescu. 

Totuși, jurnaliștii i-au spus ministrului Energiei că textul proiectului de Ordonanță de Urgență publicat de minister arată că statele membre „aplică taxe”, nu „pot aplica taxe”. Popescu a susținut că acea versiune publicată spre dezbatere a fost o formă inițială a proiectului de OUG.

Acuzați că „inventează” taxe

Amintim că reprezentanții USR au acuzat Guvernul PNL-PSD că, printr-o ordonanță de urgență aprobată înainte de mini-vacanța de 1 Decembrie, vrea să introducă energiei pe care românii o produc din surse regenerabile și folosită pentru consumul propriu. „România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a transmis Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

George Simion, scandal în sala de conferințe

Conferința de presă în care Virgil Popescu a făcut precizări pe marginea acestui subiect a fost amânată luni după un incident bizar. Liderul partidului AUR, George Simion, s-a dus să asiste la conferința programată să înceapă la ora 12.30 în timp ce transmitea live pe Facebook pentru urmăritorii săi.

Cum - aflând de prezența lui Simion, cu care a mai avut confruntări în trecut - Popescu nu s-a dus la conferință, ci a trimis un secretar de stat care a făcut câteva scurte precizări, liderul AUR a profitat și s-a dus la pupitru, vorbindu-le ziariștilor.

Inquam Photos / George Călin

Jandarmii au încercat să-l convingă să iasă din sala de conferințe, însă în zadar.

Până la urmă, Virgil Popescu și-a ținut conferința mai târziu, după plecarea lui Simion. „Conferința nu putea fi susținută în condițiile prezenței domnului Simion și a antecedentelor domnului Simion, care are foarte multe derapaje și comportament deviant și singura miza pentru care a venit aici a fost să facă circ așa că cred că decizia înțeleaptă a fost să amânăm această conferință până când persoana respectivă a părăsit sala”, le-a spus Popescu jurnaliștilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Keep calm
Doar s-a testat "piața"(deocamdată)
Postat 06 Decembrie 2022, 12:42 de Maikeltroll
Cat ii mai rabdam, pe ei si mârșăviile lor?!
„Taxa pe soare”, ultimul dintre impozitele ciudate impuse românilor. Când vine vorba de luat bani din buzunarul românilor, statul și instituțiile din subordine devin foarte inventive în ce privește perceperea de taxe și impozite. În esență, ordonanța creează premisele ca, atunci când îți bate soarele în panourile pe care le-ai cumpărat cu banii tăi, să apară statul cu mâna întinsă și să-ți ceară bani. Lipsa de jenă este un obstacol pe care autoritățile l-au depășit de multă vreme în goana după bani nemeritați. Un exemplu de jaf nerusinat este taxa pe apa de ploaie percepută pe companiile de apă-canal, care are deja o tradiție în spate ce o face de neclintit, sub numele pompos de „taxa pe apa meteorică”. Practic, plătim cu toții pentru că vine apă din ceruri, companiile de utilități clamând că apa pluvială trece prin rețeaua de canalizare. Adică atunci când ploile potopesc gospodăriile oamenilor, aducând inundații și alte inconveniente, companiile de utilități, deținute în numeroase cazuri de consiliile județene, vin și le cer sinistraților bani. Ploaia e de la Dumnezeu lăsată, nu au venit ei cu canalizarea în spate, nu au făcut-o, iar atunci când plouă orașele se inundă pentru că rețeaua nu e bună.
Postat 06 Decembrie 2022, 12:02 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON