URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2022, 14:35

Ministrul Cseke nu a avut cui preda noua sală polivalentă din Oradea: "Primăria nu poate face pregătirile pentru meciul de inaugurare". Ce zice Birta (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moment penibil, sâmbătă dimineaţă, la semnarea protocolului de predare – primire a noii săli polivalente din Oradea, eveniment anunţat presei de directorul de cabinet al ministrului bihorean al Dezvoltării, Cseke Attila. 

Cseke nu a avut cu cine semna documentele de predare - primire ale construcţiei, pentru că municipalitatea nu şi-a trimis niciun reprezentant.

"Domnul primar Florin Birta ştia"

"Primăria Oradea, dacă nu intră în proprietatea sălii, nu poate face pregătirile pentru meciul de inaugurare", a avertizat ministrul în conferinţa de presă care a urmat unei inspecţii a sălii în prezenţa reprezentanţilor constructorului.

Cseke a afirmat că semnarea protocolului de predare - primire între Ministerul Dezvoltării, încă proprietarul sălii, şi Primăria Oradea, viitorul deţinător, este "o procedură legală şi nu un moft".

Ministrul Dezvoltării a refuzat să se pronunţe asupra gestului conducerii municipalităţii orădene. "Domnul primar Florin Birta ştia de câteva zile de acest lucru. A spus că nu va putea participa, dar că va delega un viceprimar", a susținut Cseke.

Protocol prin corespondenţă

Date fiind circumstanțele, ministrul bihorean a declarat că va transmite documentul către Primărie prin corespondenţă.

"Voi semna astăzi protocolul şi îl voi transmite oficial Primăriei, ca să închidem această procedură legală, iar Primăria să poată face demersurile pentru a autoriza sala şi a organiza meciul de inaugurare", le-a spus ministrul jurnaliștilor prezenți.

Cseke Attila a afirmat că procedura de autorizare este una de durată. "Predarea stadionului Rapid (n.r. construit de Ministerul Dezvoltării) s-a făcut în luna ianuarie, iar meciul de inaugurare s-a organizat în martie. La fel a fost şi în cazul stadionului Steaua", a exemplificat ministrul.

În fond, o formalitate...

Contactat ulterior de BIHOREANUL, primarul Florin Birta, aflat în Austria, a susținut că semnarea protocolului de predare-primire a noii săli polivalente este doar o formalitate.

"Nu cred că semnarea unui proces verbal de predare - primire era un eveniment cu care trebuie ieşit în presă. Acest document putea fi semnat la Ministerul Dezvoltării, trimis Primăriei, iar ulterior să organizăm un eveniment de inaugurare a noii săli polivalente", a spus Birta.

Potrivit primarului, un astfel de eveniment a şi fost deja anunţat partenerilor în proiect. "Săptămâna trecută l-am sunat pe domnul ministru Cseke şi l-am invitat la inaugurarea sălii polivalente. Vrem să organizăm pe 20 aprilie, în cursul dimineţii, un eveniment în cadrul căruia să mulţumesc Ministerului Dezvoltării, Companiei Naţionale pentru Investiţii şi domnului Cseke pentru implicarea în acest proiect şi totul să fie în bună regulă. Nu luăm nimănui din merite", a spus primarul Florin Birta.

"Eu zic să lucrăm..."

Edilul a explicat că reprezentanţii Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea au verificat săptămâna aceasta stadiul investiţiei şi au încheiat cu constructorii un proces-verbal cu lucrările de remediat. "Am spus că, numai bine, în jurul datei de 15 aprilie lucrările se încheie, obţinem autorizaţiile necesare şi pe 20 are loc inaugurarea şi meciul All Star Games", a declarat Birta.

Primarul de Oradea a spus că probabil ministrul Cseke Attila şi-a dorit să mai iasă o dată în presă înainte inaugurării sălii polivalente.

"Se pare că domnul ministru Cseke a vrut să facă separat un eveniment. Mi-a comunicat, într-adevăr, vă vrea să vină sâmbătă la Oradea, deşi lucrările nu sunt finalizate, iar eu i-am spus că nu sunt în oraş în acest weekend, că nu pot trimite pe altcineva la o întâlnire cu un ministru şi că, oricum, este cumva nefiresc să facem acum un eveniment de predare-primire şi o inaugurare peste zece zile", a susținut primarul.

În ciuda acestui fapt, Birta spune că a fost pus în faţa faptului împlinit. "Zilele trecute am primit un mesaj de la şeful de cabinet al domnului ministru Cseke Attila prin care eram informat că a fost trimisă deja o invitaţie către presă şi eram întrebat cine participă din partea Primăriei", a spus primarul, încheind: "Eu zic totuşi să lucrăm şi să lăsăm chestiunile acestea de o parte".

O nouă sală polivalentă...

Noua sală polivalentă din Oradea cu o capacitate de 7.000 locuri la spectacole, 5.500 la competiţiile de handbal şi 5.200 la cele de volei şi baschet, este o investiţie de 112 milioane lei (aproximativ 23 milioane euro), fonduri asigurate de Ministerul Dezvoltării prin CNI, la care se adaugă o cofinanţare de 5,2 milioane euro din partea Primăriei Oradea.

Municipalitatea acoperă cheltuielile pentru încălzire (inclusiv cu apă geotermală) şi pentru amenajările exterioare.

Pe lângă terenul principal, sala construită de firma Erbaşu mai are unul de antrenament şi este dotată cu cea mai performantă suprafaţă de joc din România, dar şi cu una dintre cele mai bune instalaţii de sunet, astfel încât să poată găzdui şi concerte sau spectacole.

Clădirea cu gradene retractabile mai are patru vestiare, inclusiv cu bazin de recuperare şi saune, sală de forţă, zonă de relaxare după meci şi un spaţiu pentru mass media.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
La sala asta UDMR, nu ate meritul
A fost promisă de PZD, apoi nu au mai avut fonduri și a intervenit primăria Oradea ca să nu se facă de râsul lumii sa se oprească lucrările.
Postat 10 Aprilie 2022, 12:50 de Sandu2100
Mi se par copilării
UDMR că vrea să-și facă o imagine cu sala asta. PNL că nu vrea să îi facă jocul. Și presa la mijloc presa care a fost invitată să-l vadă pe Cseke cum dă o conferință de presă. Partea cu sala, cu dotările, cu detaliile a rămas la sfârșit. Și Birta putea trimite pe cineva, lasă-o Doamne iartă-mă...
Postat 10 Aprilie 2022, 07:31 de Vio_427
Jucați-vă, apoi plângeți-vă
Să nu se mire nimeni dacă proiectele din Oradea și Bihor vor fi refuzate pe rând sau puse bețe în roate la autorizații avizări... și atunci vor fi ofticări din partea Bolo-Birta.
Postat 10 Aprilie 2022, 01:04 de zsizsi
Nu e prima data cand ad-tia pnl da dovada de nesimtire fata de Cseke!
Cand era ministrul sanatatii a directionat vreo 150 de mil. de lei (fonduri UE+guvern) catre spitalele din Bihor. La finalizarea unei investitii la UPU, spitalul judetean Oradea, birtinezul, care devenise primar dar n-avea nicio treaba cu investitia, nu l-a invitat. Atat pot birta+birtinezul & gasca!
Postat 09 Aprilie 2022, 15:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON