URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2023, 13:53

Ministrul Boloş la Oradea: „Să vă zbateţi ca sediul Agenţiei Regionale de Investiţii şi Inovare să fie aici!” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a participat vineri la Oradea la conferinţa de presă organizată pe tema raportului de activitate a Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.

Cu această ocazie, Boloș a insistat că sediul nou înființatei Agenții Regionale de Investiţii şi Inovare ar trebui să fie la Oradea.

„Exemplu pentru România”

Fost director în Primăria Oradea, Marcel Boloş, a înfiinţat în 2008, în primul mandat al fostului primar Ilie Bolojan, actuala Direcţie Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Scopul acesteia este de a atrage finanţări europene în Oradea, iar Boloş a lăudat modul în care a făcut-o.

„Am pornit în 2008 din această direcţie cu 10 angajaţi şi mă uitam acum în raportul de activitate cum a crescut, iar astăzi are 24 de angajaţi şi un portofoliu de 1,1 miliarde euro. Nu pot decât să vă felicit. Sunteţi un exemplu pentru România", a spus ministrul.

Marcel Boloş a lăudat îndeosebi proiectul coridorului de mobilitate Nufărul – Cantemir, care va fi continuat cu pasajele subterane din pieţele Cetate şi Emanuil Gojdu, aflate în lucru, şi viitoarele pasaje de pe direcţia Bulevardul Magheru – Piaţa Bucureşti, acum în proiectare.

„Cred eu că, la finalul implementării, acest proiect va fi de referinţă europeană", a spus ministrul.

Pe lângă proiectele de mobilitate urbană, Boloş a mai amintit investiţiile făcute în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare, izolarea termică a blocurilor şi regenerarea urbană a centrelor de cartier din Rogerius, Ioşia, Nufărul şi Cantemir.

Pe placul Comisiei Europene

În ceea ce priveşte planurile de viitor ale municipalităţii, ministrul Boloş a lăudat două "proiecte de referinţă": grădina termală din Ioşia, care va fi amenajată pe amplasamentului actualului ştrand, şi grădina urbană din Nufărul, amplasată pe terenul dintre parcul Salca şi centrul comercial Lotus.

Potrivit ministrului, cele două proiecte ar putea fi finanţate prin programul Bauhaus al Comisiei Europene, care îmbină funcţionalitatea cu esteticul în redesenarea spaţiilor publice într-un mod sustenabil şi prietenos cu mediu.

Şansele ca Oradea să obţină finanţare prin acest program sunt destul de mari. În regiunea Nord-Vest este în elaborare un singur proiect de acest gen, cel al unei grădini urbane de 10 hectare în Beclean. „M-aş bucura să avem măcar două proiecte selectate. Ar fi o premieră pentru România", a spus Boloş.

Ministrul a afirmat că, având în vedere importanţa pe care o acordă Comisia Europeană acestor proiecte, "este posibil ca la momentul în care se semnează contractul de finanţare sau în perioada implementării proiectului preşedinta Comisiei Europene (n.r. Ursula von der Leyen) să vină la faţa locului".

"Zbateţi-vă!"

În ceea ce priveşte planurile de viitor, ministrul Marcel Boloş a îndemnat conducerea municipalităţii orădene să insiste pentru stabilirea la Oradea a sediului Agenţiei Regionale de Investiţii şi Inovare, care urmează să fie înfiinţată.

„Trebuie să vă zbateţi ca sediul Agenţiei Regionale de Investiţii şi Inovare să fie aici", a spus Boloş.

Decizia înfiinţării agenţiei a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului de Dezvoltare Regională, format din preşedinţii de Consilii Judeţene din regiunea Nord Vest, care a avut loc pe 10 ianuarie la Bistriţa. „În cadrul şedinţei care va avea loc lunea viitoare la Zalău se va discuta unde va fi sediul acestei agenţii", a declarat pentru BIHOREANUL Boloş.

Ministrul a spus că, având în vedere experienţa în domeniul implementării proiectelor cu finanţare europeană, Oradea are cele mai mari şanse de a găzdui viitoarea structură regională.

Miza: 31,4 milioane euro!

Scopul înfiinţării agenţiei îl constituie realizarea unui cloud regional care să interconecteze bazele de date ale tuturor instituţiilor publice din cele şase judeţe din regiune (n.r. Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj).

Cloud-ul regional, un prim pas în calea obţinerii unui cloud naţional, va fi finanţat din fonduri europene alocate pentru digitalizarea sistemului public.

Viitorul centru de date are deja alocată o finanţare de 31,4 milioane euro. Şi, în cazul în care ar fi stabilit la Oradea, ar diversifica portofoliul de proiecte al oraşului axat până acum în special pe infrastructură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Nu are rost sa visam. Minciuna are picioare scurte
E de ajuns sa stai cateva zile in Cluj, sa vezi ca doar oamenii sunt altfel, alta gandire, educatie, alt limbaj. Cultural, economic, afaceri, e plin de firme, viata. Absolut tot centrul pe toate strazile e plin de lume, inclusiv cartiere sunt pline de viata. Ce visati mai ca Oradea se ridica la nivel de Cluj? Nici vorba, la nici un capitol. Si ce e trist e ca decalajul e tot mi mare de la an la an, dar minciuna propagandei PMO, platita cu bani grei se pare ca functioneaza, ca si in Rusia, poporul in aduleaza pe Putin ca pe Bolojan. Asa e cand ai un oras de inculti pe care ii poti prosti. Oradea nu are 60% din populatie cu studii superioare, si asta se vede inclusiv la cei care conduc primaria, ca au o facultate de mana a treia, si sunt toti niste taranoi veniti de la coada vacii. Hai sandu2100, sari la gat ca am scris cuvantul Bolojan, doar ai aplicatie pe telefon care detecteaza comentariile cu Bolojan si esti obligat sa scrii(fisa postului, sau prostului)
Postat 15 Ianuarie 2023, 19:17 de adi13
Iluzia perfectiunii…
A pune o analogie in cheia perfectiunii e pagubos pentru ca nu se sustine. Nu exista perfectiune, exista iluzia ei. Dar nici sa te compari cu un oras care istoric e mai bine vazut/cotat, fara a se zbate prea mult, ba chiar a avut administratii relativ mediocre, e cel putin inept. Lasand deoparte orgoliul, cine o are mai mare/lunga, la o simpla vizita prin Cluj, nu poti sa nu remarci (desigur dupa posibilitati) ca e altceva, de la cultura la economie. Ca ne imbatam noi cu apa rece, ca la altii nu e perfect, e frectie la picior de lemn, nu ajuta. Propaganda oradeana, sustinuta din bani publici, la diferite paliere, de la opinatori la publicatii, nu precupeteste nici un efort in a exacerba merite, palma esecuri, chiar cu pretul unor analogii improprii. Daca e sa punem pe hartie, obiectiv, Oradea are in 2023 mult mai multe probleme decat are Clujul. Deci, sunt sanse minime sa-i ajungem, daramite sa ne raportam la ei.
Postat 15 Ianuarie 2023, 08:48 de User anonimizat
Către CT
CT. Ai început perfect, VA AVEA! centura Clujului 100 km,cam în același timp cand Elon Musk își va inaugura colonia pe Marte. Cat despre metrou un proiect mamut cu o finanțare pitica, pai dacă trag un part (basină) va ieși pe un traseu mai lung decât cel pe care îl va avea tramvaiul subteran sau pardon metroul ușor din Cluj, ma refer la ce are finantare, dacă va fi și ala vreodata.Cat despre facultăți pai ce sa mai zici? Tot respectul domnului Daniel David care este un adevarat profesionist, cu un CV incomparabil fata de ce găsești pe la noi, un om cu mult bun simt dar daca facultatea pe care dansul o conduce doar din a doua încercare a reușit sa identifice părțile plagiate în doctoratul lui Bode la prima analiza spunând ca e ok, pai o fi UBB o facultate bună (și este) dar tot în România e frate.Asa ca hai sa nu mai credem ca la alții totul e perfect ca nu e.
Postat 15 Ianuarie 2023, 01:43 de Robert
Nuante…
Pentru mine era evident (de la avantul hashtagismului) ca una blameaza pe alta pentru a se spala/promova pe sine.
Postat 14 Ianuarie 2023, 13:39 de User anonimizat
@kp & @ct
Nu credeam sa spun asta, dar ciuma galbena e mult mai rea decat ciuma rosie, care si ea.... nu mai zic nimic!
Postat 14 Ianuarie 2023, 13:01 de pinonel
Petre93, faci confuzie între centuri.
Clujul are o așa-zisă centură din urmă cu două decenii și care are rolul de a scoate traficul din centru, fiind un model pozitiv pentru Bolojan pentru că trece printre blocuri și case la un moment dat. Centura a doua a Clujului nu-i deloc metropolitană, pentru că nu ocololește în circumferință niciuna dintre comunele limitrofe ... dar are pe proiect peste 112 km. O parte din aceasta vizează accesele la autostradă și de acea ți se pare că-i cu dus-întors doar între niște puncte de interes. Centura "metropolitană" Oradea, al doilea traseu ... are pe proiect 168 km pentru că ar fi trebuit să cuprindă toate comunele limitrofe, dar va fi de doar 64 km pentru a fost masacrate intențiile de către actualii lideri locali.
Postat 14 Ianuarie 2023, 12:55 de KP
Se pare ca au si ei trompetistii lor…
Conform ZCJ, in total vor fi 100 de km, probabil cu drumuri de legatura. https://www.zcj.ro/administratie/care-este-traseul-primei-etape-din-centura-metropolitana-a-clujului-se-incepe-cu-accesul-la-spitalul-regional-dn1-floresti-la-6-benzi--239722.html
Postat 14 Ianuarie 2023, 11:55 de User anonimizat
Pt CT
Normal ca orase cum e Clujul,Iasi,Brasov,Sibiu sunt mai atractive si vor fi . Pentru ca la toate capitolele sunt peste si vor fi. Nu piatetele de cartier, doua trei tunele si pasaje cresc atractivitatea ca cineva sa vrea sa se mute aici. Saracia economica e tot mai mare in oras, si se vede in tot . Oare de ce nu merge aeroportul?
Postat 14 Ianuarie 2023, 11:40 de Petre93
CT gresesti
38km va avea centura metropolitana Cluj . Din Apahida pana in Gilau. Tot judetul Cluj nu are 100km. Centura Oradea de la Metro pana in Biharia cand va fi finalizata si portiu ea spre autostrada va avea 32km. Centura asta ce o vrea Bolo e un cacat. Centura metropolitana Bucuresti va avea 100km nu Cluj
Postat 14 Ianuarie 2023, 11:30 de Petre93
Comparatiile ne omoara.
Centura metropolitana Cluj va avea 100 km, doua benzi pe sens, piste de biciclete. Inelul nostru metropolitan e o gluma cu o banda pe sens de 17km. Despre ce vorbim? Nu mai pun A3-ul functional la Gilau. Viitorul metrou? Dar nici macar asta nu e smecheria! Fara sa investeasca miliarde au un oras mai atractiv. Au o universitate performanta, de pe vremea cand noi aveam un institut de subingineri. Au un aeroport functional, cu nenumarate curse, companii precum Lufthansa sau Turkish. Ce mai trebuie sa subliniez? Nu exista comparatie.
Postat 14 Ianuarie 2023, 07:35 de User anonimizat
Bate câmpii domn' ministru.
Direcția de Management pentru Fonduri Europene din cadrul PMO provine din serviciul cu același nume și anterior fostul compartiment de profil care există încă din 1996 când toate primăriile reședințelor de județe din țară au fost orientate acestui demers urmare accesului public la fondurile de preaderare Phare, ISPA, etc. La Oradea a devenit direcție pentru că, sub ultimul mandat al lui Filip, habarnistul în fonduri europene, contabilul Boloș, în calitate de director al Direcției de Patrimoniu a fost prins cu "mâna în borcanul bugetului primăriei" și trebuia în mod normal dat afară. Filip însă l-a transferat la serviciul pentru "fonduri europene" pe care l-a rebotezat în anul 2007 ca direcție, ca să îi rămână lui Boloș salariul avut anterior. Actualul ministru a fost apoi susținut de Eduard Hellvig, parlamentar liberal ajuns șeful SRI și pe mâna căruia Boloș a avansat în carieră ca "turnător" și "săpător" profesionist. Un ministru al fondurilor europene care se ocupă de tichete de masă, vouchere de vacanță și carduri de ajutoare sociale, arată ce valoare are de fapt în fruntea ministerului unde a fost pus pe barba lui Hellvig, care e unul dintre apropiații lui Johannis printre altele, adică cel ce semnează așa decretele de numire a guvernaților.
Postat 13 Ianuarie 2023, 20:03 de KP
::::::::::::::::
Lăsați-o mai moale cu Cluj ca au ei destule pe cap. Ma refer la administrație. Boc și Tise trebuie sa se achite de niște promisiuni uriașe care trenează unele chiar și de zeci de ani.Sigur când vine vorba de IT instantaneu toată lumea în regiune se gândește la Cluj dar asta nu înseamnă că nu sunt it iști și altundeva. Într-o alta ordine de idei când vine vorba de implementare va amintesc ca centura Cluj a fost prins în masterplanul României in 2015 în aceeași perioada cu cea a Oradiei. Cea din Oradea e deja la peste 50%executie iar cea din Cluj e încă în stadiul de desene pe pereți și astfel de exemple sunt multe din toate domeniile nu doar din transporturi. Deci cand vine vorba de implementare nu doar de proiecte bombastice pe hârtie administrația de aici oricât de mediocra e și ea totuși pare mult mai eficienta.
Postat 13 Ianuarie 2023, 18:10 de Robert
Bun.
Datacenter-ul i-l pot face la Cluj daca e parte din 'cloud'-ul respectiv, ar fi mai strategic. Si inovarea ;). Dar sediul administrativ sa-l faca aici ca pe atunci va fi primul municipiu romanesc conectat cu drumuri calumea la sistemul de autostrazi EU.
Postat 13 Ianuarie 2023, 16:39 de nihil
ha, ha, ha !
Marcele, tata, te-ai pr*stit intre mitici! E drept, nici inainte nu sclipeai.... Ce ne spui tu noua? Ca esti director (suspendat) al agentiei a carei mutare la Oradea ti-ar veni ca o manusa dupa ce-ti va da ciolacu un picior in cur_te!
Postat 13 Ianuarie 2023, 14:30 de pinonel
La Cluj
Stati linsititi ca va fi la Cluj. Toata crema e la Cluj. Ce sediu regional a vreunei firme , institutii e la Oradea? Sa va zbaateti, se zbat astia se mai demoleze vreo casa pentru blocuri
Postat 13 Ianuarie 2023, 14:28 de adi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON