URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2022, 14:42

Ministerul Sănătății: NU utilizați Iodura de Potasiu preventiv, poate provoca afecțiuni serioase!

Ministerul Sănătății: NU utilizați Iodura de Potasiu preventiv, poate provoca afecțiuni serioase! foto generic, romaniatv.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul îngrijorărilor cauzate de faptul că cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la Zaporijie, a fost bombardată intens de ruşi şi cuprinsă de un incendiu, Ministerul Sănătății din România face un apel la populație să NU consume Iodura de Potasiu preventiv.

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, se arată într-un comunicat transmis presei în cursul zilei de vineri.

Specialiștii avertizează și că Iodura de Potasiu nu ar trebui luată constant nici în situația în care ar izbucni un incident nuclear.

„În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, se mai menționează în comunicat.

NU sunt semnalate creșteri ale radioactivității!

Precizările vin în contextul în care comunitatea internațională este îngrijorată de bombardamentele pe care rușii le lansează în Ucraina. 

Așa cum BIHOREANUL a arătat, în noaptea de joi spre vineri, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la Zaporijie (Ucraina), a fost bombardată intens şi cuprinsă de un incendiu, iar preşedintele Ucrainei acuză Moscova că recurge la "teroarea nucleară".

Incendiul a afectat o clădire de birouri, nu și centrala nucleară în sine, iar specialiștii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au transmis încă din cursul dimineții că nu s-au înregistrat incidente radioactive.

"Autoritatea ucraineană de reglementare a anunţat că incendiul nu a afectat niciun echipament 'esenţial' şi că personalul centralei ia măsuri de atenuare. Nu au fost raportate schimbări în nivelul de radiaţii la centrală", au precizat reprezentanţii AIEA.

Vineri la prânz, și Agenția Națională pentru Protecția Mediului din România a reacționat, spunând că, în urma monitorizării, nu au fost semnalate creșteri ale radioactivității mediului în urma incendiului de la centrala nucleară. „Valorile înregistrate sunt normale pentru această perioadă şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie”, a transmis ANPM.

De ce este importantă centrala nucleară de la Zaporojie

Această centrală din apropierea orașului Enerhodar aflat pe malul Niprului este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume.

Are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe.

Vezi aici De ce este importantă centrala nucleară de la Zaporojie pentru Ucraina și de ce contează atât de mult că Rusia a capturat-o

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON