URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2022, 19:41

Ministerul lui Cseke despre podul prăbușit în Neamț: lucrările nu erau finalizate, obiectivul nu trebuia dat în folosință (VIDEO)

Ministerul lui Cseke despre podul prăbușit în Neamț: lucrările nu erau finalizate, obiectivul nu trebuia dat în folosință (VIDEO) Inquam Photos / Ionut Corfu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Dezvoltării a transmis, joi după amiaza, că podul de peste Siret din județul Neamț, care s-a prăbușit în aceeași zi sub un camion și o autoutilitară, incident soldat cu rănirea unei persoane, nu trebuia dat în folosință, întrucât lucrările de reabilitare nu fuseseră finalizate.

Or, autoritățile din Neamț au inaugurat podul reabilitat încă din noiembrie 2021, când președintele Consiliului Județean, PSD-istul Ionel Arsene, asigura cetățenii că podul respectiv va rezista „zeci de ani” și că s-au făcut probe, iar construcția rezistă sub o greutate de 340 de tone.

În cauză, Poliția a deschis dosar penal pentru vătămare din culpă, potrivit presei centrale.

Nu trebuia deschis

„Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiţii nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrărilor. Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă”, se arată în comunicatul transmis joi de Ministerul condus de bihoreanul Cseke Attila. 

În informare se precizează că reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luţca (jud. Neamţ) se realizează prin Programul Naţional de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a). Conform contractului de finanţare încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean Neamţ, valoarea finanţării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

„Încheierea contractului pentru execuţia efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Judeţean Neamţ) şi firma responsabilă cu proiectarea şi execuţia lucrărilor. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022”, se precizează în informare. 

Reprezentanții MDLPA au mai transmis că Cseke Attila „a dispus ca reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii să se deplaseze de urgenţă la faţa locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice”.

Laude deșarte

Potrivit presei din Neamț, podul a fost inaugurat în noiembrie 2021, când însuși președintele Consiliului Județean Neamț, PSD-istul Ionel Arsene, se lăuda cu investiția și dădea asiguri despre calitatea acesteia. 

„Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic! (...) Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță”, transmite Arsene, potrivit Libertatea.ro. 

Alții-s de vină

În schimb, după ce podul s-a surpat, Arsene a spus la Antena 3 că lucrările nu erau gata, dar că „sunt avize de la toată lumea” pentru darea acestuia în folosință. 

"Am pus limitare de greutate pentru pod, însă se pare că cel care a intrat cu camionul acolo nu a respectat-o", a spus Ionel Arsene, la Antena 3. 

Ulterior, pe pagina sa de Facebook, președintele CJ Neamț a pasat responsabilitatea pe firma care a realizat lucrările. 

„În perioada de probe, până la recepţia la terminarea lucrărilor, podul a fost supus unui test de verificare a structurii de rezistenţă, prin încărcarea cu un convoi de camioane, în greutate totală de peste 340 de tone; Rezultatele testului au confirmat că structura podului a avut un comportament normal în urma testului şi că podul poate fi folosit în condiţii de siguranţă; Până la recepţie, care nu a fost finalizată, urmau a fi executate alte noi teste şi probe, care să confirme rezultatele testului de greutate”, a scris Arsene. 

Tot el a adăugat că „recepţia nu a fost finalizată de către Consiliul Judeţean Neamţ, podul fiind încă în administrarea constructorului. (...) Constructorul, proiectantul şi cei care au dat soluţiile tehnice răspund de starea podului”. 

Firme apropiate PSD

Libertatea.ro dezvăluie că firma care s-a ocupat de reabilitarea de podul de la Luţca a fost Darcons SRL, firmă controlată de Romică Rotaru, fost vicepreşedinte PSD al Consiliului Judeţean Neamţ. Fiul său, Alexandru Rotaru, a fost deputat PSD, prezent pe şantier pe la vizitele făcute de Ionel Arsene, preşedintele CJ-ului.

Proiectantul lucrărilor podului de la Luţca a fost firma Alido Proiect.

Potrivit Hotnews.ro, firma Darcons SRL și administatorul ei, Constantin Cristian Cozma, au fost condamnați în 2019 la plata unor amenzi penale pentru că, în 2014, că au extras ilegal balastru de lângă captarea de apă și magistrala de gaz a orașului Roman.

(sursa video: Roman TV)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ouch.
Jenant. Acum vor avea ocazia sa faca altul cum trebuie si sa renunte la 'reabilitari'. Bine ca nu a patit-o careva mai rau.
Postat 10 Iunie 2022, 00:49 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON