URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Februarie 2018, 10:57

Miliardari în planuri: Consiliul Local Oradea a votat pentru 2018 un buget de un miliard de lei, cu 2% peste cel de anul trecut

Miliardari în planuri: Consiliul Local Oradea a votat pentru 2018 un buget de un miliard de lei, cu 2% peste cel de anul trecut LUĂM TRAMVAIE! Una dintre cele mai importante investiţii, aprobate deja de Consiliul Local, vizează cumpărarea a 20 de tramvaie noi. Primăria a prins în buget 13,8 milioane lei pentru achiziţia primului lot, care ar putea ajunge la Oradea în vara anului viitor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea se bazează anul acesta pe venituri de peste un miliard de lei, cu 2% peste cele de anul trecut.

Bugetul oraşului a fost adoptat de Consiliul Local cu votul exclusiv al aleşilor PNL, în condiţiile în care opozanţii din PSD şi UDMR au refuzat, nemulţumiţi că Primăria nu alocă bani pentru fundaţii şi asociaţii. La fel au fost adoptate, fără votul opoziţiei, şi bugetele societăţilor locale, de la CAO şi Termoficare până la ADP şi OTL.

Buget ilegal?

Rămâne cum am stabilit! Bugetul Oradiei pe anul 2018 a fost adoptat joi de Consiliul Local cu votul exclusiv al consilierilor PNL, aleşii PSD şi UDMR votând împotrivă pe motiv că, în premieră, municipalitatea va lăsa fără fonduri ONG-urile în acest an, poate şi la anul.

De altfel, UDMR-iştii, ale căror fundaţii-satelit au beneficiat în trecut de alocări consistente, au declarat bugetul ca fiind ilegal, arătând că refuzul Primăriei de a da bani organizaţiilor de tineret contravine Legii 350/2006 şi că alocarea banilor pentru evenimente dedicate Centenarului nu justifică decizia. "Să lăsăm tinerii să vină cu idei despre cum ar dori ei să aniverseze Centenarul", a cerut consiliera Kirei Melinda (foto).

La rându-i, PSD-iştii au spus că nu votează bugetul pentru că nu l-au putut studia. "La ora şedinţelor pe comisii nu aveam încă proiectul de buget, aşa că nu am avut vreme să îl analizăm în detaliu", a afirmat liderul grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa.

Să ceară de la Judeţ!

Intervenţiile opoziţiei l-au lăsat rece pe primarul Ilie Bolojan (foto), stăpân peste majoritatea de două treimi în Consiliu. Acesta le-a replicat aleşilor UDMR şi PSD să ceară bani pentru ONG-uri instituţiei pe care cele două partide o conduc. "Îi îndemn pe colegii mei ca, dacă vor fonduri pentru ONG-uri, să ceară de la Consiliul Judeţean, care a avut anul trecut un buget de 700.000 euro pentru astfel de activităţi", a zis edilul.

La fel, Bolojan a respins scuza PSD-iştilor că nu ar fi cunoscut proiectul de buget. "Materialul a fost dezbătut public şi prezentat în conferinţă de presă", a spus acesta. De altfel, primarul anunţase încă din conferinţa de presă de miercuri că va lăsa fundaţiile şi asociaţiile fără finanţare publică, pe considerentul că acestea ar trebui să se descurce din surse private: "ONG-urile care aşteaptă în permanenţă să fie finanţate din bani publici nu sunt decât nişte terminaţii mascate ale sistemului public. Nu ar trebui să aştepte să primească 100% din bani publici".

Oradea, după manual

Practic, majoritatea activităţilor care ţin de sfera ONG-urilor vor gravita anul acesta în jurul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi valorificării istoriei locale. "Vom tipări pe cheltuiala municipalităţii două cărţi: un manual de istorie al municipiului Oradea, pe care ne propunem să-l distribuim în toate şcolile, istoria locală urmând să fie studiată în clasa a VII-a ca materie opţională, şi vom finanţa tipărirea unei istorii a judeţului Bihor pregătită de universitari din Oradea", a explicat primarul.

Referitor la omagierea personalităţilor locale, Bolojan a amintit despre realizarea a două statui, reprezentându-i pe arhitectul Rimanóczy Kálmán jr (în piaţeta ce urmează să fie amenajată la intersecţia străzilor Dunării - Republicii) şi pe omul politic Iuliu Maniu (în curtea catedralei greco-catolice Sfântul Nicolae din Piaţa Unirii).

Mai mulţi nemulţumiţi

Pentru a mai alina supărările opoziţiei, Bolojan a arătat că municipalitatea operează oricum anul acesta cu un buget mult sub necesităţi. "Niciunul dintre directorii din Primărie nu este mulţumit. Am tăiat câte 50% din ce au cerut", a spus edilul.

Concret, bugetul cuprinde venituri de 513 milioane lei, din care 318,8 milioane lei provenite din taxe şi impozite, 136,7 milioane lei de la bugetul de stat şi 57,5 milioane lei din fonduri UE, sume cărora li se adaugă veniturile proprii ale instituţiilor publice - 502,3 milioane lei. Jumătate din bugetul local, adică 488,6 milioane lei, va reveni spitalelor, la mare distanţă urmând o alocare de 11,1 milioane lei pentru unităţile de învăţământ şi una de 2,6 milioane lei pentru Clubul Sportiv Municipal.

Practic, bugetul previzionat îl depăşeşte cu 2% pe cel din 2017 doar pe seama creşterii veniturilor spitalelor, în vreme ce încasările directe ale oraşului vor scădea cu 4%, echivalentul a circa 9 milioane euro, din cauza modificărilor provocate de "Revoluţia fiscală" a Guvernului.

Primărie, vreau tramvaie!

În ce priveşte cele peste 50 de investiţii programate în 2018, una dintre cele mai importante vizează achiziţia a 20 de tramvaie noi. O parte vor fi cumpărate anul acesta pe banii oraşului, diferenţa urmând să fie achiziţionată la anul, din finanţări UE.

Garniturile, similare actualelor Siemens, ar putea circula în Oradea începând din vara anului viitor. "Tramvaiele trebuie să aibă podeaua coborâtă, să fie dotate cu instalaţii e-ticketing, aer condiţionat, instalaţii de încălzire, rampe şi un spaţiu dedicat pentru persoane cu handicap, să aibă sisteme de recuperare a energiei când frânează şi altele", a spus edilul.

În paralel, municipalitatea va achiziţiona şi 20 de tramvaie second-hand, pentru a putea casa garniturile vechi.

Clădiri, parcări, poduri...

Lista investiţiilor mai cuprinde, între altele: reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu şi a Pieţei Ferdinand, construirea unei parcări supraetajate în curtea bazei sportive Voinţa şi prelungirea drumului expres de-a lungul Căii Bihorului. "Vom lansa un număr cât mai mare de licitaţii cu clauze suspensive, urmând ca lucrările efective să înceapă după ce oraşul va fi atras fondurile europene pentru finanţarea lor", a explicat directorul economic Eduard Florea (foto).

Oraşul va mai construi două pasaje peste centură, pentru a facilita accesul la viitoarea piaţă de vechituri din dreptul cartierului Europa, şi un pasaj peste Calea Borşului, pentru legătura cu viitorul terminal intermodal de transporturi rutier-feroviar.

Lista mai cuprinde construirea de parcări în zona centrală, a unei săli de sport în parteneriat cu Liceul Teoretic Emanuel, reabilitări de clădiri (inclusiv a palatul administrativ al oraşului) şi realizarea unui coridor verde de-a lungul străzii Barcăului, de la centură până în strada Oneştilor. La Podul Centenarului, constructorul a reluat deja lucrările pentru a-l finaliza până la 1 Decembrie, iar municipalitatea a licitat proiectarea grupului statuar care îl va împodobi, până acum fiind depusă, însă, o singură ofertă.

Unii cresc...

Bugetele societăţilor municipalităţii au fost adoptate şi ele cu votul exclusiv al liberalilor. Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea deschide topul cu un buget în creştere, previzionând venituri de 20,5 milioane lei, cu 27,4% peste cele de anul trecut. ADLO deţine propria reţea de distribuire a energiei electrice în parcurile industriale şi preconizează o majorare a încasărilor pe fondul creşterii atât a consumului, cât şi a preţului curentului.

La mare distanţă, Compania de Apă Oradea va avea un buget de 76,1 milioane lei, cu 4,49% peste cel precedent, pe fondul creşterii numărului de consumatori şi a investiţiilor făcute în contoare precise, cu citire la distanţă. La rându-i, OTL mizează pe un buget în creştere cu 4%, estimat la 54,5 milioane lei, pe baza creşterii încasărilor din bilete şi abonamente, dar şi a celor din subvenţiile pentru transportul elevilor, studenţilor şi pensionarilor

... alţii coboară

La cealaltă extremă, Administraţia Domeniului Public va lucra cu un buget de 29,3 milioane lei, cu 8,2% sub cel din 2017. Acesta a fost calculat având în vedere scăderea puterii de cumpărare a populaţiei şi diminuarea numărului de comercianţi pe fondul degradării mediului economic, precum şi mutarea pieţei Obor peste drum de centură.

De asemenea, Termoficare se va baza pe venituri de 253,2 milioane lei, mai mici cu 2,42% din cauza diminuării alocărilor de la bugetul local pentru investiţii în instalaţii şi reţele. Operatorul estimează încasări de 131,2 milioane lei din vânzarea de energie termică, la care se adaugă 89,5 milioane lei din vânzarea energiei electrice şi din bonusul de cogenerare, respectiv din subvenţiile de 31,7 milioane lei de la bugetul local. Adică, tot din banii orădenilor...


BEŢIA PUTERII
Tunurile pe Bolojan

Adoptarea în forţă a bugetului local i-a revoltat pe reprezentanţii USR. Printr-un comunicat intitulat "Beţia puterii şi simularea democraţiei", dat publicităţii de secretariatul general al USR Bihor, primarul Ilie Bolojan e acuzat că ignoră propunerile făcute de orădeni în dezbaterile publice "bifate" formal. USR-iştii au amintit că la stabilirea taxelor şi impozitelor pe 2018 proiectul votat de Consiliul Local a prevăzut creşteri cu 20% faţă de cel discutat înainte de "Revoluţia fiscală". USR mai acuză "realitatea crudă a nepăsării conducerii oraşului", afirmând că "indiferent de argumentele aduse de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, constatăm că hotărârea şi încăpăţânarea domnului Bolojan au rămas lege". Reprezentanţii USR promit că vor urmări cu atenţie execuţia bugetară, urmând să sancţioneze public "derapajele administraţiei Bolojan".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Banii sunt tot mai putini!
Absolut toate proiectele ad-tiei birtinezului sunt esescuri ,,rostogolite" de la un an la altul si niciodata rezolvate! In fiecare an se adauga noi si noi cheltuieli pt. a carpi tampeniile mostenite din anii trecuti, e cum spuneam, banii sunt tot mai putini. P.S. Astept vuvuzelele sa dea un singur exemplu de proiect inceput in mandatul birtinezului si dus la bun sfarsit, la termen si de o calitate a lucrarilor ireprosabila!
Postat 20 Februarie 2018, 12:16 de pinonel
WinDos-ul garii
Dacă esti asa destept, candidează la primărie, cu TDS legat de tine.
Postat 19 Februarie 2018, 23:35 de Sandu1201
Cu bani putini s-ar putea face multe lucruri bune pentru oradeni !?!
Un exemplu doar ... intubarea unui canal si asfaltarea pe tronsonul de legatura, de sub "aleea expres", intre str. Gh. Doja si Luis Pasteur !?! O nimica toata, care sta din cauza unei placi de beton de 6x3m ... dgrevand astfel toata circulatia de pe G. Enescu catre Sp. Judetean !?!
Postat 19 Februarie 2018, 19:57 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON