URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2017, 19:49

Metoda Bolojan: Primăria scumpeşte parcările, chiriile, gunoiul şi tarifele ADP, pentru a compensa eliminările de taxe ale Guvernului Grideanu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt buni de plată! Consiliul Local a aprobat joi, la propunerea municipalităţii, majorarea taxelor de parcare, scumpirea gunoiului, a chiriilor şi concesiunilor încasate de Direcţia Patrimoniu Imobiliar, respectiv a tarifelor practicate de Administraţia Domeniului Public.

Măsura este menită să compenseze pierderile de 2 milioane euro provocate bugetului local de eliminarea celor 102 taxe şi majorarea salariilor bugetarilor cu 20% începând din luna februarie.

"Acestea sunt măsurile pe care suntem forţaţi să le propunem, deoarece în rândul administraţiilor locale măsurile guvernamentale vor duce ori la reducerea unor investiţii, ori la creşterea unor taxe", a explicat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat dezbaterile în plen.

Parcări mai scumpe

Conform hotărârii de Consiliu Local, tarifele de parcare vor fi majorate cu 30% începând din 1 martie. Astfel, ora de parcare se va scumpi de la 2 lei la 2,6 lei pe toată raza municipiului, cu excepţia parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie.

În cazul plăţii prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă, plata anticipată prin SMS la numărul de telefon 7401 va creşte de la 0,30 euro la 0,40 euro pentru parcarea timp de 30 de minute, de la 0,60 euro la 0,80 euro în cazul parcării pentru o oră şi de la 1,20 euro la 1,60 euro pentru parcarea de 2 ore.

La fel, în cazul plăţii anticipate pentru 8 ore prin SMS la numărul de telefon 7408, taxa a fost majorată de la 3,60 euro la 4,50 euro, iar parcarea pentru o zi întreagă va fi taxată cu 20 lei în loc de 15 lei cât este în prezent.

În ceeea ce priveşte parcarea în curtea Primăriei, unde staţionarea timp de 30 de minute este gratuită, tariful pentru 2 ore de parcare a crescut de la 6 lei la 8 lei, iar suma datorată dincolo de acest interval urcă de la 20 la 25 lei.

Majorarea taxei de parcare pe oră nu va afecta preţul abonamentelor, acestea urmând să rămână la nivelul stabilit în decembrie 2016.

Se scumpeşte gunoiul!

Dacă parcările se scumpesc abia din martie, preţul gunoiului va creşte încă de luna viitoare. Pentru a compensa creşterea cu 16% a salariului minim pe economie, operatorul de salubritate RER Ecologic Service a obţinut de la Consiliul Local majorarea tarifelor cu procente între 1,94% şi 14,66%.

Astfel, colectarea deşeurilor de la persoane fizice se va majora cu 4,86%, de la 9,06 lei la 9,5 lei pe persoană. În cazul persoanelor juridice, majorarea este de 6%, acestea urmând să plătească 87,33 lei pe tonă în loc de 82,37 lei pe tonă, cât datorează în prezent.

În ceea ce priveşte serviciile taxate la suprafaţă, operatorul de salubritate a scumpit măturatul mecanizat a 1.000 metri pătraţi cu 1,94%, de la 13,91 lei la 14,18 lei, a majorat întreţinerea spaţiilor verzi cu 8,29%, de la 23,76 lei la 25,75 lei şi a urcat suma datorată de municipalitate pentru întreţinerea rigolelor cu 13,54%, de la 191,46 lei lei la 217,45 lei.

Scalda se scumpeşte cu 16,67%

Nu vor scăpa nemajorate nici tarifele practicate de Administraţia Domeniului Public. Astfel, începând din februarie preţul unui bilet de intrare, pentru adulţi, atât în cazul Ştrandului Ioşia cât şi al Grădinii Zoologice, se va majora cu 16,67%, de la 12 lei la 14 lei. Acelaşi procent va fi aplicat şi în cazul biletelor pentru elevi, studenţi la zi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, care vor plăti pe viitor 7 lei în loc de 6 lei.

Cea mai mare creştere de tarife, de 200%, se va aplica în cazul activităţii de doborât arbori de pe mormintele din cimitirul municipal, care se va scumpi de la 50 lei la 150 lei pentru fiecare copac.

La fel, se vor majora cu 150% serviciile de cazare a câinilor în adăpostul Grivei, care vor urca de la 2 lei la 5 lei pe zi, şi cele de salubrizare a mormintelor din cimitirul municipal prin adunatul coroanelor şi măturat, care vor creşte de la 20 lei la 40 lei pentru fiecare loc de veci.

Se dublează chiriile!

Tot începând din februarie se vor scumpi şi chiriile practicate de Direcţia Patrimoniu Imobiliar. Tarifele de închiriere a locuinţelor din fondul municipal se vor majora cu 100%.

Spre exemplu, dacă în prezent chiria pentru o garsonieră din patrimoniul municipalităţii este de 119 lei pe lună, începând de luna viitoare suma datorată de chiriaş va urca la 238 lei, în cazul unui apartament cu două camere chiria va creşte de la 210 lei la 420 lei, iar pentru un apartament cu trei camere aceasta va urca de la 278 lei la 556 lei.

Chiar şi dublate, chiriile practicate de municipalitate sunt în continuare sub preţul pieţei, în condiţiile în care o garsonieră din proprietatea oraşului este închiriată cu echivalentul a circa 52 de euro, faţă de 70-100 euro, cât costă pe piaţa liberă, iar un apartament cu două camere se închiriază cu circa 62 euro faţă de 150-200 euro la cât se ridică preţul unei chirii în Oradea.

Cea mai consistentă majorare se va aplica în cazul căminului Moreni, unde actuala chirie de 27 lei va creşte, de aproape cinci ori, la 100 lei pe lună pe cameră. Conducerea municipalităţii a motivat majorarea tarifelor prin faptul că garsonierele din acest imobil şi-au pierdut statutul de locuinţe sociale şi sunt ocupate în prezent de chiriaşi evacuaţi din locuinţele retrocedate şi persoane angajate la diverse insitituţii.

De 15 ori!

O majorare spectaculoasă va interveni şi în cazul redevenţei datorate de cei 31 de orădeni care şi-au construit case pe terenul concesionat de la municipalitate în strada Titus Popovici apelând la credite ipotecare acordate de Agenţia Naţională de Locuinţe.

Dacă până luna aceasta redevenţa a fost de 0,57 lei pe metru pătrat pe an, în urma reevaluării terenului, începând din februarie, redevenţa se va majora de 15 ori, la 8,53 lei pe metru pătrat pe an.

În plus, începând de luna viitoare Primăria va actualiza cu indicele de inflaţie de 2,3% comunicat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2017 tarifele de închiriere a locuinţelor, dar şi a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii.

Reduceri de cheltuieli şi personal

În paralel cu majorările de taxe şi tarife municipalitatea va lua măsuri de reducere a cheltuielilor proprii. Primăria urmează să elimine de luna viitoare sporul de lucru în condiţii vătămătoarea acordat salariaţilor, să disponibilizeze 16 angajaţi şi să desfiinţeze mai multe posturi vacante începând din 1 martie.

"Dacă sunt mai mulţi angajaţi care fac aceeaşi muncă se va da concurs pe post. Serviciul Personal are sarcina să organizeze testări", a spus primarul Ilie Bolojan.

Edilul a precizat că salariaţii trecuţi pe listele de reduceri vor avea posibilitatea să opteze pentru câteva posturi încă vacante de lucrător în ghişeele de relaţii cu publicul sau la Serviciul Parcări.

Economiile la bugetul de salarii vor fi completate cu reduceri de cheltuieli cu parcul auto şi deplasările, pentru că municipalitatea va renunţa la două maşini, dar şi cu paza parcurilor publice, unde Primăria va renunţa la serviciile unor firme private.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
REMEMBER
"Ramân deci câteva întrebari la care fostul prefect refuza sa dea raspunsuri. În primul rând, din ce bani si-a platit datoriile catre stat, având în vedere situatia economica dificila a firmei sale? A facut apel la sponsorii tranditionali ai partidului, Fratii Micula, sau de unde a facut rost de sumele importante pe care evident ca nu le poseda? Cui i-a ramas îndatorat fostul prefect de Bihor? În al doilea rând, cum va reusi sa gestioneze eficient bugetul unui oras de talia Oradiei, când a dovedit ca nu are aptitudini de administrator nici macar la un ABC din Alesd, unde ani la rândul a fost rau platnic la stat acumulând datorii importante? Rezultatele pe care le-a avut în mediul privat arata ca a fost un manager prost. În sectorul public nu a gestionat niciodata bugete serioase, cât timp a fost prefect a avut bani doar sa organizeze protocoale, ca restul finantarilor au venit de la Ministerul de Interne si Administratiei de la Bucuresti. În aceste conditii, exista riscul unui management slab si în ceea ce priveste administrarea banilor oradenilor… Viitorul primar al PNL care va conduce Primaria Oradea nu a scapat nici astazi de metehnele de rau platnic. Pentru anul fiscal 2007, în evidentele Ministerului Finantelor Publice, aceeasi firma a lui Ilie Bolojan figureaza din nou cu datorii de peste 328.280.000 milioane lei. Ramâne întrebarea: cine va plati de data aceasta datoriile liberalului?" ( presa online )
Postat 30 Ianuarie 2017, 08:36 de TDS
@pinonel
Mai adevaratule, nu pot sa te anunt de cate ori fac un joc de cuvinte. Daca nu l-ai inteles, nici o problema, te mai las sa te gandesti!
Postat 29 Ianuarie 2017, 15:40 de User anonimizat
Zi-i, da' zi-i bine!
In Moldova, nu ,,la Moldova", romane! Cred ca voi, ,,oradenii" adevarati, buni vorbitori ai limbii romane, va trageti de prin m-tii Urali si/sau stepa euroasiatica. Nu ma simt vizat de insultele voastre, te uiti ce se spune despre tine dar si cine spune! Am tot spus-o si o voi spune, inaintasii mei, bunicii bunicilor, au fost oradeni. Le putrezesc oasele prin cimitirele Oradiei, chit ca birtinezul, un venetic ca voi, i-a vrut ingropati a doua oara.
Postat 28 Ianuarie 2017, 12:33 de pinonel
@vasyion
la Moldova. Acolo isi are originele oradeanul autentic!
Postat 28 Ianuarie 2017, 11:38 de User anonimizat
@pinonel
Domnu' academician, dacă ți-e rușine de ardelenii în mijlocul cărora trăiești marș în p... m... de unde ai venit, la miticii moldovenii sau oltenii tai, nu avem nevoie în Oradea de vinituri.
Postat 28 Ianuarie 2017, 09:27 de vasyion
@unu
Daca te uiti bine in jur, sigur o sa observi o gramada de oameni care nu se ridica nici la jumatate din valoarea cainilor din adapost. Nu ti-o zic sa te atac sau sa te supar, ci doar sa-ti raspund la intrebarea ta: e un animal mai de valoare decat un om?
Postat 27 Ianuarie 2017, 18:00 de Kid
pentru postacul birtinezului @postacii din opozitie
Investitiile in parcurile industriale s-au facut cu bani europeni nu din impozitele oradenilor,oricum inca odata primarului sa ii fie rusine in frunte cu gasca lui de aserviti care voteaza la semnal,inca odata sa le fie rusine nesimtitilor ,in loc sa ajute oamenii ei impun biruri suplimentare pe toate serviciile existente!(oare cat face 71% din 50 % din nr total de alegatori?)
Postat 27 Ianuarie 2017, 16:05 de star45
Aici posteaza prostanacul sub diferite nick-name-uri?!
Primul politician care m-a uimit cu non gramatica de I-IV a fost presedintele de o noapte, sugestiv numit de un clasic (inca) in viata ,,prostanac". Vad ca ,,moda" de a folosi ,,care" in loc de ,,pe care" s-a raspandit si la ardeleni. In clasament urmeaza celebrul ,,decat" al celebrului condamnat. De la asta ma astept sa mearga la Academie si sub amenintarea taierii fondurilor sa-i oblige pe academicieni sa schimbe gramatica limbii romane. Si nu m-as mira!
Postat 27 Ianuarie 2017, 15:53 de pinonel
Sprancenatul de la Birtin...
A uitat sa ne spună câți angajați are primăria, care este salariul mediu, care este salariul minim și salariul cel mai mare în primărie? Cu cât se reduce personalul primăriei, având în vedere ca nu mai este nevoie de atâția strângători de taxe. Prin aceste taxe am subvenționat ani de zile clientela de partid a PNL-ului. Dar dacă ar fi o reducere de personal, în primul rând ar pleca cei fără pile care lucrează nu, puturoșii, curvele și nepoții PNL-ului.
Postat 27 Ianuarie 2017, 10:57 de vasyion
Foarte simplu...
Cum eu stau la casa,pot (si vreau) foarte simplu sa reziliez contractul cu RER si imi arunc gunoiul in primul tarc de bloc care-l gasesc in drum.
Postat 27 Ianuarie 2017, 10:01 de Citizen
unu...
..altul...latra birtinezii imediat cum ninje une peu!Hauhauhau...!Propaganda continua...! alt birtinez statistician de 2 bani!Hauhauhau!Ce bela e viata la oras!!!!!!!!
Postat 27 Ianuarie 2017, 09:50 de grigore
@postacii din opozitie
1. @grigore - Da, platesc chirie stapanii cainilor, daca vor sa isi lase cainii la adapost Grivei cat timp sunt plecati in concediu. De ce nu ar plati, e un animal mai de valoare decat un om si merita subventionat mai mult ca omul? 2. @caragiale – si daca 71% din cetatenii ce au votat Bolojan isi doresc investitii? Din banii publici, adunati de comunitate, daca tu te astepti sa iti dea tie bani sa te droghezi, sa-i bei, sa-i fumezi (sa postezi propaganda pentru gratierea lui Dracnea) in loc sa mergi la munca, eh, eu am votat pentru investitii. 3. @star45 – chiar in articol zice ca nu se marescTAXE care le plateste toata lumea obligat de stat, ci SERVICII pe care le cumpara un utilizator anume de buna voie, e solutia/compromisul cel mai bun. Sau poate tu preferai sa NU se faca investitii in parcuri industriale si sa nu se faca 5000 de angajari in acele parcuri in Oradea?
Postat 27 Ianuarie 2017, 08:50 de unu
doborat arbori din cimitir?
Ce e activitatea de “doborât arbori de pe mormintele din cimitirul municipal”? N-ar trebui mai degraba plantati arbori? De ce sa avem un cimitir betonat, cand am putea avea unul plaman pentru oras, impadurit, verde? Cum arata cimitirele-n alte tari, si cum arata la noi (ca o placa betonata de cateva hectare).
Postat 27 Ianuarie 2017, 08:43 de unu
Un TZARAN...!
CAINII platesc si ei chirie???Hellou???????? *** Tu tzarane penelist cit iti mai bati joc de noi????????????/
Postat 27 Ianuarie 2017, 07:07 de grigore
Cetățeni vs. Investiții
Dă-i draku de cetățeni...ia să scoată banul din buzunare să susțină investițiile mărețe care crează o megaimagine la nivel național multiubitului primar cu aspirații la cele mai înalte funcții ale statului. V-ați așteptat să aibă grija de viața cetățeanului când și-a băgat sula în propria familie??? Decât să ieșiți în stradă să faceți jocul luptei de putere a lui Oha mai bine protestați împotriva jecmănelii lui Bolovan.
Postat 26 Ianuarie 2017, 23:01 de caragiale
Niste nesimtiti!
Niste nesimtiti! Rusine domnilor consilieri in frunte cu marele nostru primar! In loc sa micsorati taxele voi le mariti! Inca odata rusine sa va fie!
Postat 26 Ianuarie 2017, 21:45 de star45
Mindra corabia,mester cirmaciul
"Nu stii...te-nvatam,nu poti...te-ajutam,nu vrei...te-obligam"
Postat 26 Ianuarie 2017, 20:00 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON