URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2020, 16:45

Mesajul unui elev din Oradea: Atunci când votez, simt că o parte din putere este în mâinile mele!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aseară, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Tudor Chirilă spunea că: „Războiul obosește. Dar nu ne permitem să-l pierdem. Votul e una din puținele dăți când putem să facem mai mult decât să comentăm pe Facebook. E normal să mergi la vot. E absurd să nu o faci”. Chiar atunci când ești de părere că votul tău nu contează, că prezența ta la urne nu va aduce o schimbare, chiar atunci este mai important ca niciodată să faci dreptate.

Am mers la vot încă de când mi s-a acordat acest drept. Am mers la vot pentru mine, pentru a-mi apăra drepturile și pentru că prezența mea a fost și este importantă acolo. Consider că o dată la patru ani merităm, ca popor, să demonstrăm că reprezentăm mai mult decât un număr în această țară. Schimbarea nu trebuie să o așteptăm în fața televizoarelor, nu putem pune o Românie pe mâini bune dacă, atunci când e nevoie de noi afară, noi alegem să stăm în casă.

Războiul dintre bine și rău în care România e implicată nu va lua sfârșit dacă noi vom continua să fim la fel de nepăsători. Am observat că pe zi ce trece oamenii se lasă tot mai mult influențați de ceea ce se aude în jurul lor, iar faptul că un om cu o funcție le spune „X este partidul de viitor al României” este de ajuns. Mulți nu mai sunt interesați să caute informații, să ia decizii în cunoștință de cauză și așa se lasă conduși de cei care încearcă să pună stăpânire asupra lor.

Oamenii se tem să facă alegeri și nu vor să își asume responsabilitatea asupra a ceea ce aleg și asupra deciziilor lor. Ne-am obișnuit prea mult cu binele. Cunosc situații în care oameni cu drept de vot nu s-au prezentat la secțiile de votare de câțiva ani buni, dar acasă stau în fața televizoarelor și îi înjură pe politicieni.

Pe bune, ce se întâmplă cu țara asta? Dezinteresul față de alegeri a existat mereu la toate categoriile de vârstă, dar, în special, la tineri. Această prezență redusă este „un amalgam între lipsa culturii politice, dezinteres față de alegeri și, cel mai important, lipsa mesajelor și a interesului politicienilor pentru acest segment de vârstă, la care se adaugă incapacitatea candidaților de a atrage tinerii la vot”, așa cum spune Teodora Munteanu într-un articol pe Vice.

Trăim într-un stat democratic în care ni se oferă toate drepturile pentru a trăi decent ca și cetățeni ai acestei țări. Și ce facem? Într-o zi de vot, în care chiar ni se oferă dreptul de a ne exprima propria decizie, preferăm să stăm acasă și să înjurăm în continuare politicienii pe Facebook?

Atunci când votez simt că o parte din putere este în mâinile mele. Și da, puterea este în mâinile mele pentru că, votând cinstit, demonstrez că mă respect pe mine și pe cei din jurul meu. Votez și astăzi. Votez pentru că am încredere că odată și odată totul se va schimba în bine, votez pentru că mă respect, votez pentru că România are nevoie de votul meu și votez pentru că este nevoie să se treacă la fapte, nu doar la vorbe.

Toți, împreună, reprezentăm România. Aș zice că votul este o minimă dovadă de implicare în bunul demers al deciziilor luate pentru funcționarea normală și asigurarea normelor necesare într-un stat democrat. Votul este o formă de influență directă asupra statului, o putere pe care cetățenii și-o exercită față de politica națională. Nu ne putem numi oameni liberi dacă atunci când e nevoie de noi, permitem altora să se folosească de drepturile noastre. La urne este locul și momentul potrivit să ieșim în față și să ne facem auziți.

„Dacă (...) nu vrei să mergi la vot pentru tine, gândește-te că te-a rugat cineva drag. Cineva la care ții. Și votează cu gândul să-i fie bine ăluia. Lasă-te un pic deoparte și du-te și votează pentru cineva la care ții. Nu e simplu, dar nici nu-ți cade mâna”, spune Tudor Chirilă.

Mai sunt câteva ore. Încă te întrebi de ce să mergi la vot? În primul rând du-te pentru binele tău, gândește-te că ai o importanță deosebită și o influență majoră în ceea ce privește prezența la vot. Fă-o mai apoi pentru cei dragi. Sunt atâția prieteni, colegi, oameni plecați în străinătate pentru a reuși să-i poată susține pe cei dragi lăsați acasă. Dacă ție îți este bine, gândește-te la ceilalți. România, e șansa ta, trezește-te la realitate!

Thomas Agud, elev

Thomas Agud are 18 ani și este elev la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea, în clasa a 12-a, secția filologie-engleză. Împreună cu alți colegi dedicați, Thomas colaborează la un frumos proiect editorial al colegiului, intitulat LOGO Paper, unde publică numeroase articole de actualitate, despre preocupările lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
tinerii au putere, dar inca nu au aflat acest lucru!
Felicitari tinerilor si familiilor lor care ies la vot si isi indeplinesc datoria civica fata de viitorul tarii! Liceul O. Ghibu depaseste inteligent de cativa ani, cu rezultatele obtinute, prin toate activitatile scolare si extra-scolare, cele 2 licee care se bateau cu caramida in piept pana acum - Gojdu si Eminescu.
Postat 06 Decembrie 2020, 17:46 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON