URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2023, 11:00

Mesajul pascal al episcopului romano-catolic Böcskei László: „Această sărbătoare să fie un izvor de pace adevărată”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, le transmite credincioșilor, un mesaj pascal despre reînnoirea credinței „într-o lume întunecată” și despre găsirea răspunsului la întrebarea „De ce?”.

Credincioşii romano-catolici celebrează pe 2 aprilie Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Patimilor, care va culmina duminică, 9 aprilie, cu Învierea. 

PS Böcskei îndeamnă: „Să ieșim din rutina vieții noastre și, cu credință împrospătată și voință reînnoită, să ne așezăm la izvoarele speranței și bucuriei. Lumânarea pascală simbolizează acest izvor pentru noi: în Isus Cristos, care a biruit moartea pentru noi, a apărut lumina atât de necesară pentru creșterea noastră, căci izvorul tămăduitor al învierii nu va seca, dacă vom rămâne aproape de Isus”.

Episcopul romano-catolic de Oradea le transmite, totodată, credincioșilor să fie aproape unii de alții și le dorește să găsească „pacea adevărată”. 

„În acest an, de Sărbătoarea Paștelui, când lumea se confruntă cu atâtea încercări, trebuie să ne apropiem unii de alții cu o astfel de credință, plină de viață și orientată spre viitor. Într-o lume întunecată, trebuie să-L căutăm pe Cel Înviat și să-L oferim pe Cristos unul altuia. (...) Doresc tuturor dragilor mei credincioşi, şi celor care cu speranţă sărbătoresc Învierea Domnului, ca această sărbătoare să fie un izvor de pace adevărată, şi momentul unui nou început într-o viaţă înnoită”.


Mesajul pascal al PS Böcskei László:

„La început, Dumnezeu a creat cerul şi pământul. Pământul era neorânduit şi pustiu, şi întuneric era deasupra abisului, şi duhul lui Dumnezeu plutea deasupra apelor.” (Gen 1, 1-2)

Iubiți credincioși!

La sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Cristos, îmi place să mă întorc mereu la primele două rânduri ale Sfintei Scripturi, care le consider ca o uvertură a unei întâmplări minunate. Puterea Dumnezeului creator începe să se manifeste spectaculos şi continuu, şi parcurgând mileniile până în zilele noastre, ne invită să fim şi noi parte a acestei lucrări minunate care arată spre viitor. Cuvintele citate rezumă ceea ce cunoaştem deja din experiența de viață, când nu de puţine ori ne este greu să purtăm povara pustietății și a întunericului existenţei cotidiene. În același timp, descoperim aici chemarea tainică venită de la Dumnezeul, care prin Duhul dătător de viață ne călăuzeşte spre o înnoire şi renaştere în planul salvator al Tatălui ceresc.

În urmă cu câteva zile, am devenit atent la mărturia unui om, care s-a destăinuit într-o emisiune radio. Un om trecut deja prin experienţa vieţii, vorbea despre tainele existenţei, despre sensul vieții și realităţile prezentului. Spunea: „Este greu să trăiești într-o lume în care în permanenţă te confrunţi cu întrebarea: De ce? M-am săturat să tot încerc să găsesc răspunsuri la toate aceste întrebări. Priviţi la ceea ce se întâmplă în lume! Cu câte pericole ne confruntăm! Câtă nedreptate ne chinuie viețile! Lumea noastră se îndreaptă într-o direcție greșită. Cu siguranță, nu acesta a fost planul lui Dumnezeu Creator. Și totuși, mărșăluim într-o astfel de lume. De ce?”

Mărturia acestui om în vârstă a trezit în mine gânduri profunde, iar întrebarea „De ce?” răsună şi astăzi în interiorul meu. Într-adevăr, Dumnezeu nu așa a dorit să fie lumea creată de El. Primul capitol al Sfintei Scripturi, relatând minunea creaţiei, pasaj evocat în noaptea Vighilie Pascale, ne vorbeşte despre adevăratul plan al lui Dumnezeu. Iar dacă vrem să parcurgem mai departe acest plan, şi recunoaştem, că şi noi suntem parte a acestei relatări, atunci în istoria răscumpărării noastre vom descoperi într-adevăr un șir de întrebări De ce?, care mereu întrepătrund calea noastră spre înnoire. În şirul acestor întrebări: De ce?, acum, în lumina sărbătorilor pascale, aș dori să reflectăm la două momente de confruntare a omului cu planul mântuitor al lui Dumnezeu.  

„DE CE m-aţi căutat? Nu ştiaţi că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?”. (Lc 2, 49)

Poate ne surprinde faptul că, la sărbătoarea Învierii, reflectăm la acest moment al copilăriei lui Isus. Dar, după o reflecție mai profundă, ne dăm seama, că prin întrebare formulată de tânărul Isus aflat în pelerinaj cu părinţii săi la Templul din Ierusalim, pentru a sărbători Pesahul, el transmite un mesaj mai profund al chemării sale. Alături de Maria şi Iosif, Isus nu trăieşte doar momente ce ţin de tradiţia şi disciplina religioasă a evreilor, ci este acolo prezent pentru a începe celebrarea propriului Paşte. În răspunsul adresat mamei sale, Isus indică spre adevărata lui misiune, revelată deja Mariei prin bătrânul Simeon la ceasul prezentării la templu.  Şi iată, Isus din nou „se află în templu, nu ca un rebel şi neascultător faţă de  părinții săi, ci tocmai ca şi un ascultător, cu acea ascultare care duce la cruce și la înviere.” (Joseph Ratzinger, Isus din Nazaret, III) - Întrebarea cu care Isus îi surprinde pe Maria şi Iosif ar trebui să ne pună pe gânduri şi să ne ducă spre o adevărată introspecție. Sărbătorirea Învierii presupune din partea noastră să îl cunoaștem pe Isus, și să conştientizăm misiunea sa. Să căutăm să înțelegem învățătura lui și să lăsăm ca mesajul său să treacă prin zidurile pe care le ridicăm adesea și în multe feluri în calea iubirii lui Dumnezeu. Doar atunci putem sărbători cu adevărat Învierea lui Isus, dacă ne alăturăm lui în fiecare zi, și Îl primim în viața noastră. Înnoirea vieții noastre poate începe doar acolo, unde Îl întâlnim pe Isus învățând, vindecând problemele noastre şi chiar suferind, pentru căci în El și prin El se manifestă iubirea părintească a lui Dumnezeu. Paștele ne va fi de folos, dacă vom putea răspunde cu fermitate la întrebarea lui: „De ce m-ați căutat?”. Pentru că îl cunoaștem, pentru că vedem în El calea spre adevăratul succes al vieții, pentru că îndrăznim să ne încredințăm Lui pe noi înșine, pe cei dragi și întreaga lume, pentru că prețuim mai mult ca orice legătura noastră cu El. „Trebuie să fiu în casa Tatălui meu” - spunea odată Isus, parcă invitându-ne „ca să fiţi şi voi acolo unde sunt eu.” (Ioan 14,3)

„DE CE-l căutaţi pe Cel Viu printre cei morţi?” (Lc 24,5) 

Dintre relatările despre înviere, ne place să amintim experienţa femeilor care în prima zi a săptămânii, dis-de-dimineață, se grăbesc la mormântul lui Isus. Sub povara evenimentelor şi purtându-și durerea, scopul lor este să săvârşească ceea ce mai era necesar în jurul lui Isus înmormântat. Erau atât de copleşite în durerea lor, încât descoperind mormântul gol, amărăciunea crescândă le împiedică să recunoască calea speranței și a întâlnirii. Nu poate fi întâmplător faptul că evanghelistul care a consemnat acest eveniment, vorbind despre mormântul deschis și gol, dar şi despre femeile sfinte cu cei doi bărbați îmbrăcați în haine strălucitoare, moment în care femeile și-au îndreptat privirea spre pământ. Privirea orientată în jos este un semn al tristeţii şi durerii, un semn al pierderii şi deznădejdii într-o întâmplare aparent încheiată. Cuvântul îngerilor însă, nu este doar o simplă comunicare despre înviere, despre planul minunat de mântuire al lui Dumnezeu. Plămada nouă, despre care apostolul Pavel le-a scris mai târziu corintenilor (1Cor 5, 6b-8), dospește deja în mormântul deschis și gol, pentru a pătrunde și a face roditoare viața celor care sunt deschiși la înnoire. „De ce-l căutaţi pe Cel Viu printre cei morţi?” -  Această întrebare ne îndrumă din nou spre meditaţie, căci învierea trebuie să lase amprente în viața creștinului. Din acest motiv, în fiecare an, la sărbătorirea Vighiliei Pascale, Biserica ne invită să ne amintim de propriul nostru botez și, ca plămadă vie, să reînnoim promisiunile baptismale. Să ieșim din rutina vieții noastre și, cu credință împrospătată și voință reînnoită, să ne așezăm la izvoarele speranței și bucuriei. Lumânarea pascală simbolizează acest izvor pentru noi: în Isus Cristos, care a biruit moartea pentru noi, a apărut lumina atât de necesară pentru creșterea noastră, căci izvorul tămăduitor al învierii nu va seca, dacă vom rămâne aproape de Isus. Iată de ce este atât de oportun să retrăim bogăţia credinţei noastre şi roadele ei în viaţa de creştin. Dincolo de aparențe, miracolul învierii ne conduce la profunzimi, acolo unde prin credință putem ajunge la cunoașterea Dumnezeului cel viu. În acest an, de Sărbătoarea Paștelui, când lumea se confruntă cu atâtea încercări, trebuie să ne apropiem unii de alții cu o astfel de credință, plină de viață și orientată spre viitor. Într-o lume întunecată, trebuie să-L căutăm pe Cel Înviat și să-L oferim pe Cristos unul altuia.

„La început, Dumnezeu a creat cerul şi pământul. Pământul era neorânduit şi pustiu, şi întuneric era deasupra abisului, şi Duhul lui Dumnezeu plutea deasupra apelor.” (Gen 1, 1-2)

Iubiți credincioși! Primele rânduri din cartea Genezei inspiră deja o atmosferă pascală. Dincolo de întrebările „de ce?”, aceste rânduri ne oferă deja o speranță nouă, pentru că Dumnezeu continuă să lucreze pentru binele omului. Prin Isus Cristos, El a venit foarte aproape de noi, pentru a da răspunsuri și îndrumări la întrebările și neliniștile noastre. Să ne deschidem viaţa în fața Lui și, asemenea vestitorilor Învierii, în compania femeilor și a ucenicilor grăbiți spre mormânt, împreună cu cei care, în așteptarea Rusaliilor, l-au întâlnit pe Cristos cel viu pe drumul spre Emaus, în arcă, pescuind sau în comunitatea, în spatele ușilor închise, să ne lăsăm atinși de Vestea cea bună, de mesajul vieții înnoite. Isus trăiește și astăzi! „Cu cât se apropie cineva mai mult de El, cu atât este atras mai mult în viața Sa în misterul suferinței Sale răscumpărătoare.” (Joseph Ratzinger, Isus din Nazaret, III). Să permitem ca prin noi marea lucrare de răscumpărare, să aducă o nouă speranță lumii încercate de suferinţă.  

Doresc tuturor dragilor mei credincioşi, şi celor care cu speranţă sărbătoresc Învierea Domnului, ca această sărbătoare să fie un izvor de pace adevărată, şi momentul unui nou început într-o viaţă înnoită.  

Oradea, 27 martie 2023.

†Böcskei László
episcop

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON