URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
06 Martie 2023, 13:32

Membrii familiei vor avea acces mai uşor la datele confidenţiale ale pacientului. Modificare a legii, decisă de Guvern

Membrii familiei vor avea acces mai uşor la datele confidenţiale ale pacientului. Modificare a legii, decisă de Guvern Foto generic: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membrii familiei vor avea acces mai uşor la datele confidenţiale ale pacientului, după ce Guvernul a modificat Legea Drepturilor Pacienţilor, în cea mai recentă şedinţă de săptămâna trecută.

Concret, Executivul a emis o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003.

"Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidenţiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia.

Datele privind diagnosticul, medicaţia, investigaţiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unităţii sanitare", se explică într-un comunicat al Executivului.

Practic, guvernanţii au completat cadrul legal privind dreptul pacientului "în sensul creării posibilităţii aparţinătorilor/moştenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situaţia în care defunctul nu şi-a exprimat, în timpul vieţii, o dorinţă contrară şi consemnată în scris, în acest sens".

Comunicatul mai aminteşte că până acum, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale erau confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia.

Accesul la aceste informaţii se făcea doar în situaţia în care pacientul şi-a dat consimţământul explicit de a se comunica datele sale medicale. Or, situaţia este discutabilă, în contextul în care foarte mulţi pacienţi nu apucau să îşi exprime acest consimţământ, iar familia era privată de informaţii privind starea sa de sănătate.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, unul dintre aceste cazuri s-a consumat în toamna anului trecut, când fiica unui pacient al Spitalului Judeţean din Oradea a reclamat faptul că nu a primit informaţii complete privind starea de sănătate a tatălui său, decedat, decât după insistenţe repetate. Mai mult, deşi rudele au cerut actele medicale ale răposatului, conducerea spitalului a refuzat iniţial să i le furnizeze, invocând chiar legea privind drepturile pacienţilor.

Detalii, în articolul „Moartea domnului Gâdoiu: Angajaţi ai Spitalului Judeţean Oradea, acuzaţi de lipsă de empatie de fiica unui pacient decedat

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON