URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
15 Noiembrie 2022, 10:00

Melomanii, invitați la Missa Quarta, la Filarmonica Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În programul obișnuit al Filarmonicii Oradea, melomanii pot audia joi, de la ora 19, Missa nr. 4 (compoziție pentru cor și soliști care se cântă în bisericile romano-catolice în cadrul liturghiei) și Cantico di Frate Sole, de Orbán György, precum și Simfonia nr. 49 în fa minor „La Passione”, de Joseph Haydn.

Concertul vocal-simfonic va fi condus de Jankó Zsolt, dirijorul orchestrei, și de Kocsis-Holper Zoltán, dirijorul corului orădean, care va colabora cu Corul Kodály din Debrețin.

Gebe-Fügi Renáta va fi soprana serii, iar partea solo a copiilor va fi interpretată de Radu Maria și Sav Melissa.

Simfonia nr. 49 în fa minor „La Passione” de Joseph Haydn a fost scrisă în anul 1768, iar titlul poate reprezenta natura lucrării, profundă și chiar tragică, dar și caracterul religios.

Lucrările Cantico di Frate Sole și Missa Quarta fac parte din creația compozitorului Orbán György. Acesta s-a născut la Târgu-Mureș la data de 12 iulie 1947 și a studiat Compoziția la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, avându-i ca profesori pe Sigismund Toduță și Max Eisikovits.

După finalizarea studiilor, a predat în cadrul aceleiași instituții, până în anul 1979, când s-a stabilit în Ungaria. Timp de un sfert de veac, Orbán György a predat teoria muzicii și compoziția la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. Creația sa cuprinde lucrări scenice, lucrări simfonice, vocal-simfonice și camerale, muzică corală și muzică de film.

Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Renáta Gebe-Fügi este violonistă în orchestra simfonică al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și solistă vocală (soprană) liber profesionistă. Repertoriul vocal simfonic este unul bogat și artista are în palmares numeroase premii la concursuri importante de profil.

Fondat în 1955, Corul Kodály este unul dintre cele mai mari coruri simfonice din Ungaria, condus în prezent de Zoltán Kocsis-Holper. Ansamblul a primit numeroase premii de prestigiu, inclusiv Premiul Bartók-Pásztory și Premiul Patrimoniului Maghiar.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la sediul instituției și online, pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON