URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2022, 18:21

Mega-scumpirile. Românii se confruntă cu un nivel record al inflaţiei, de 8,2%

Mega-scumpirile. Românii se confruntă cu un nivel record al inflaţiei, de 8,2% (sursa foto: playtech.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii se confruntă cu un nivel record al nivelului inflaţiei care în luna decembrie a anului trecut a ajuns la 8,2%.

Inflaţie de 8,2%

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile mărfurilor s-au majorat cu 10,73%, cele ale alimentelor cu 6,69% iar cele ale serviciilor cu 4,49%.

"Preţurile de consum în luna decembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2021 a crescut cu 0,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020 este de 8,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) este 5,1%", a transmis INS, vineri, potrivit Digi 24.

Atentat la coşul zilnic

De pildă, preţul unul kilogram de cartofi s-a majorat în ultimul an cu circa 25%, în vreme ce litrul de ulei s-a scumpit cu circa 30%.

"Problema cea mai mare este că inflaţia afectează în mod diferit persoane diferite. Cei care au salariile cele mai mici, ei sunt afectaţi mult mai puternic pentru că coşul lor de consum nu e coşul mediu pe care îl calculează INS", a declarat pentru Digi 24 analistul financiar Dragoş Cabat.

A fost doar primul val...

După cum bihorenii au simţit deja în facturi, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în domeniul energiei.

Evidenţele INS arată că, faţă de decembrie 2020, luna trecută preţul energiei termice a crescut cu 14,27%, energia electrică cu 14,92%, iar gazele naturale cu 51,57%.

Specialiştii se aşteaptă ca scumpirea energiei să se reflecte în preţurile produselor în valuri succesive de-a lungul acestui an, în condiţiile în care la sfârşitul lunii martie va expira plafonarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a declarat presei centrale că BNR va încerca să limiteze evoluţiile inflaţioniste prin majorarea dobânzii de politică monetară şi să tempereze creşterea de preţuri la celelalte componente, dat fiind că peste 70% din componenta indicelui de inflaţie are la bază creşterile de preţuri ale energiei.

România se confruntă cu cea mai mare presiune inflaţionistă din ultimul deceniu. Fenomenul se manifestă la nivel mondial. În SUA, de exemplu, inflaţia a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ KP
@KP: daca tu ai impresia ca - cu putin exceptii - exista in Romania de dupa 90 alternative reale politice, atunci trebuie sa te trezesti. Afirmatia ta "Guvernele liberale de la 2019 încoace au prăduit țara și au sărăcit locuitorii ei." e una total naiva. Si daca tot spui ca exista "liberali" (exista dar exceptiile le poti numara pe degete azi) afla ca "liberalii" de care zici tu sunt la a-2-a alianta cu PSD tau comunist..pardon, de stanga.. in nici un deceniu. :))))) Deci cine distruge tara? Toti. Si toti ce care ii voteaza, inclusiv tu, indirect. Vezi ca @georgemarian ti-a explicat si el f bine!
Postat 16 Ianuarie 2022, 17:49 de Szaby_Oradea
Vrăjeală vesticilor...
Pe bune ,pai mâtzu ne zicea altceva o colonie asta suntem noi ,datori vânduți niste marionete care pupam mana vesticilor, asta se trage de la binele pe care mi la vrut UE au pus mâna pe tot iar pe ce n-au putut lua au distrus desigur cu mana noastră ,ne iau tot petrol ,apa ,păduri tot, americanilor le-am platit o autostradă pe care nu au făcut-o și așa mai departe ,acum vestici latră la Putin însă tremură precum căței in interior ,daca închide Putin robinetul or sa înghețe toți.
Postat 16 Ianuarie 2022, 15:56 de sss
Pt KP
Cam toate guvernele din păcate indiferent de culoare politică. Țara n-a mers în sus decât așa din inerție. Industriile mare parte sunt compromise, exportăm multă materie primă și prea puțin produs finit și cu o valoare adăugată destul de mică. Dacă era și cu certificat verde era pe butuci complet. Sectoarele strategie (energie, apărare, infrastructura de transport, industria grea etc.) nu se externalizează sub nici o formă, ori care la noi nu sunt extrenalizate / vândute încă funcționează nici la relanti. Suntem la cheremul străinilor. Importăm de toate inclusiv mâncare. Asta trebuie să ne spună cât de jos am ajuns. E doar iluzia că avem wi-fi și ecran tactil, dar dacă scuturi țara bine suntem jos de tot. Oricum printre ultimele din Europa la calitatea vieții. Cu toate astea mă bucur că nu ne-am vaccinat ca ei. Sărăcia te face un pic mai sănătos la minte. Nu ești așa îmbuibat. PS: e doar începutul scumpirilor din ce se vede. Așa-s planificate!
Postat 16 Ianuarie 2022, 14:49 de georgemarian
8,2% de la guvernarea habarnistă ...
... înseamnă 16-17% în lumea reală. Concluzia e clară. Guvernele liberale de la 2019 încoace au prăduit țara și au sărăcit locuitorii ei.
Postat 16 Ianuarie 2022, 12:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON