URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2022, 14:39

Mega-sărbătoare în Oradea! Concerte cu invitați celebri, video mapping pe Palatul Vulturul Negru, artiști stradali și instalații luminoase. Programul complet (VIDEO)

Mega-sărbătoare în Oradea! Concerte cu invitați celebri, video mapping pe Palatul Vulturul Negru, artiști stradali și instalații luminoase. Programul complet (VIDEO) (sursa imaginilor: famousart.ro / exhibitionopening.com / Facebook / arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna viitoare va fi mare sărbătoare în Oradea. Locuitorii, dar și vizitatorii, sunt așteptați la festivități și petreceri de Ziua Orașului, precum și la o serie de manifestări dedicate centenarului încoronării Regelui Ferdinand I și Reginei Maria. La finalul săptămânii se va ține și prima ediție post-pandemie a Oradea FestiFall, eveniment ce, de câțiva ani, a luat locul Toamnei Orădene, invitați fiind Inna, Șuie Paparude, Carla’s Dreams, Killa Fonic și alții.

Agendă plină 

Detaliile evenimentelor menționate au fost prezentate joi de Alexandru Chira, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, și de Angela Lupșea, directoarea Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor. 

Cele două instituții se ocupă de organizarea evenimentelor speciale de toamnă din Oradea, acestea cuprinzând concerte cu invitați celebri, spectacole stradale cu personaje colorate, o zonă de food trucks, amenajată în premieră în Piața Ferdinand, un spectacol dedicat Reginei Maria, instalații interesante în oraș, precum și video mapping pe clădirea Palatului Vulturul Negru. 

Show cu lasere

Evenimentele dedicate centenarului încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria (15 octombrie 1922 la Alba Iulia) se vor ține la Oradea în perioada 12-16 octombrie și, parțial, se vor suprapune cu cele dedicate Zilei Orașului (12 octombrie). 

Pe 12 octombrie, de la ora 16, la Casa Darvas La Roche, va fi vernisată o expoziție intitulată „Regina Maria – vraja memoriei”, ce va cuprinde câteva dintre cărțile Reginei, unele cu autograf, timbre și cărți poștale originale. De asemenea, vor fi expuse bijuterii vintage inspirate din acuarelele Reginei. În premieră în Oradea, vor fi aduse obiecte din atelierul de pictură al Reginei Maria de la Castelul Pelișor și monede cu chipul Reginei și al Regelui Ferdinand I din cadrul vizitei de la Oradea din anul 1919.

În aceeași zi, de la ora 19.30, la Templul Francmasoneriei din Oradea vor avea loc proiecții de tip laser care vor crea un „Tunel al timpului”. 

Regina, în mantie din flori

Din 12 octombrie, zi în care se vor ține mai multe ceremonii religioase și militare în centrul Oradiei, statuia Reginei Maria va fi îmbrăcată într-o mantie din flori, care va imita întocmai mantia pe care a purtat-o. Tot de atunci, lângă statuia Regelui Ferdinand va fi amplasată o casetă din sticlă, ce va conține obiecte de epocă similare celor pe care le purta acesta (sabie, cască, decorații), precum și două tunuri de epocă. 

De Ziua Orașului, în Piața Unirii, de la ora 17.30, va avea loc un concert cu muzică militară adus de Divizia a 4-a Infanterie Gemina din Cluj-Napoca. Totodată, în premieră, pentru a sărbători centenarul încoronării, în Piața Unirii se vor realiza, în repetate rânduri, ceremonii specifice de schimb de gardă militară. 

Tot de Ziua Oradiei, toți doritorii vor putea vizita gratuit Casa Darvas La Roche, Templul Francmasoneriei, Turnul Primăriei, Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein. 

Video mapping pe Vulturul Negru

Săptămâna viitoare, vor avea loc și alte evenimente care vor marca centenarul încoronării. De pildă, în serile de 15 și 16 octombrie, pe clădirea Palatului Vulturul Negru vor fi proiecții de tip video mapping, cum s-au mai făcut în anii trecuți de Zilele Art Nouveau (foto)

De data aceasta, imaginile care vor fi proiectate sunt inspirate de monarhii României. „Animația este inspirată din decorul de la încoronare, prezintă coroanele, cât și mantiile celor doi regi într-o ambianță potrivită fațadei palatului și a stilului art nouveau. Este cunoscut faptul că Regina Maria iubea acest stil și l-a avut ca inspirație în ceea ce a creat”, a detaliat Angela Lupșea.

Proiecțiile se vor ține pe 15 și pe 16 octombrie, cu începere de la ora 20.50. În ambele seri, show-ul - care durează cinci minute - va rula de trei ori, cu pauze între proiecții. Totodată, pe 16 octombrie, de la ora 17, la Filarmonica de Stat Oradea va avea loc spectacolul „Maria, Regina României”, cu intrare gratuită. Acesta cuprinde texte din memoriile și jurnalele reginei, recitate în acorduri de vioară și pian de actorii din filmul omonim. 

Detalii despre spectacol:

În total, bugetul alocat acestor manifestări se ridică la aproape 500.000 de lei. 

Extindere până în Piața Ferdinand

Tot săptămâna viitoare, orădenii sunt chemați să-și sărbătorească orașul în cadrul unei noi ediții a Oradea FestiFall (fosta Toamnă Orădeană), eveniment care se reia după o pauză lungă cauzată de pandemie (cea mai recentă ediție a fost în 2019). 

Municipalitatea investește peste 800.000 de lei în organizarea unor petreceri care vor "acapara" centrul Oradiei, Podul Ladislau urmând să fie închis pentru a se crea un culoar pietonal pentru petrecăreții care se vor plimba din Piața Unirii – unde vor avea loc concertele – în Piața Ferdinand, unde pentru prima oară vor fi amplasate standurile cu mâncare. Potrivit directorului APTOR, vor fi food trucks cu o ofertă bogată, inclusiv trei deținute de CJ Bihor, unde producători locali își vor vinde bunătățile. În zona de food, atmosfera va fi asigurată de mixurile DJ-ilor inițiativei locale Din Subsol. 

Festival colorat

Festivalul va avea loc în perioada 14-16 octombrie și va aduce, pe lângă mâncăruri de tot soiul, multă muzică și culoare. Pe scenă vor urca Inna, Carla’s Dreams, Șuie Paparude, Killa Fonic (un trapper popular printre adolescenți și tineri), DJ Project, Mustang, Florian Rus, EmStreetBand, Frații Jdieri, Soul Serenade. 

În Piața Unirii va fi amplasată pe perioada festivalului o instalație artistică de mari dimensiuni, numită „Talking heads”, două capete imense, care exprimă emoții cu ajutorul luminilor și poartă, astfel, o „conversație”. „Talking heads” a fost realizată de artistul maghiar Viktor Vicsek și prezentată, printre alte orașe, și la New York.

Totodată, în spatele clădirii teatrului din Oradea, se vor ține o serie de ateliere pentru copii, iar pe Vasile Alecsandri, în Piața Unirii și în Piața Ferdinand se vor ține spectacole de stradă aduse de artiști din România și din Germania (Nightingale, Fairygarden, Light Drummers, Giant Gentlemen). 

(Unul dintre gentlemenii giganți care vor ajunge la Oradea, alături de trupa Famous Art. foto: famousart.ro)


PROGRAMUL COMPLET AL ORADEA FESTIFALL:

VINERI, 16:00-23:00

SÂMBĂTĂ-DUMINICĂ, 10:00-23:00

Vineri, 14 octombrie

16:00  Deschidere Oradea FestiFall 2022 - Piața Ferdinand

16:00 -23:00  Food & drink zone - Piata Ferdinand

16:00-20:00   Kids Activities - Piata Ferdinand

16:00-19:00  Activitați educaționale -Piața Unirii

16:00 - 20:00  Live Dj Set - Dinsubsol x FestiFall -Piața Ferdinand, secondary stage

17:00-17:40  Spectacol de acrobație – Nightingale -Piata Ferdinand

17:00-17:45  Spectacol artiști stradali - Fairy Garden- str. Alecsandri

17:00-17:45        Spectacol artiști stradali - Light Drummers- Piața Ferdinand

18:30-19:30        Concert Mustang- Piața Unirii

19:15-20:00        Spectacol artiști stradali - Fairy Garden str. V.Alecsandri

19:15-20:00        Spectacol artiști stradali - Light Drummers- Piata Ferdinand

20:00-20:45      Concert Florian Rus -Piața Unirii

20:50- 21:30      Giant Gentleman- spectacol stradal- str. V.Alecsandri

20:50- 21:30      Giant Gentleman- spectacol stradal -Piața Ferdinand

21:00-21:40        Concert INNA   Piata Unirii

Sâmbătă, 15 octombrie

10:00 -23:00      Food & drink zone - Piata Ferdinand

10:00- 20:00      Activitați educaționale- Piata Unirii

13:00-20:00       Kids Activities - Piata Ferdinand

13:30-14:00        Spectacol artiști stradali - Fairy Garden str. V. Alecsandri

14:00-16:00        Universitatea si LPS-ul în mișcare- Piata Unirii

14:00-20:00       Live Dj Set - Dinsubsol x FestiFall- Piata Ferdinand, secondary stage

15:30- 16:00      Spectacol artiști stradali - Light Drummers - Piata Ferdinand

17:00-17:40        Spectacol de acrobație – Nightingale- Piata Ferdinand

17:30-18:30        Spectacol artiști stradali - Fairy Garden str. V. Alecsandri

17:30-18:30        Spectacol artiști stradali - Light Drummers -Piata Ferdinand

18:00-18:40        Concert EmStreetBand  Piata Unirii

19:30 -20:00      Spectacol artiști stradali - Fairy Garden str. V. Alecsandri

19:30 -20:00      Spectacol artiști stradali - Light Drummers -Piata Ferdinand

20:00-20:45      Concert Dj Project -Piata Unirii

20:50- 21:30     Giant Gentleman- spectacol stradal- str. V. Alecsandri

20:50- 21:30     Giant Gentleman- spectacol stradal- Piața Ferdinand

21:00- 22:00      Concert Șuie Paparude Piata Unirii

Duminică, 16 octombrie

10:00 -23:00      Food & drink zone - Piata Ferdinand

10:00- 20:00      Activitați educaționale - Piata Unirii

13:00-20:00       Kids Activities- Piata Ferdinand

13:30-14:00        Spectacol artiști stradali - Fairy Garden str. Vasile Alecsandri

14:00-16:00        Kangoo Jumps- Piata Unirii

14:00-20:00       Live Dj Set - Dinsubsol x FestiFall- Piata Ferdinand, secondary stage

15:30- 16:00      Spectacol artiști stradali - Light Drummers- Piata Ferdinand

17:00-17:40        Spectacol de acrobație – Nightingale- Piata Ferdinand

17:30-18:30       Spectacol artiști stradali - Fairy Garden str. Vasile Alecsandri

17:30-18:30       Spectacol artiști stradali - Light Drummers- Piata Ferdinand

18:00-18:40       Concert Soul Serenade str. Vasile Alecsandri

19:00 - 20:45     Concert - Frații Jdieri - Piața Unirii

19:30 -20:00      Spectacol artiști stradali - Fairy Garden str. Vasile Alecsandri

19:30 -20:00      Spectacol artiști stradali - Light Drummers- Piata Ferdinand

20:00-20:45      Concert Killa Fonic- Piata Unirii

20:50- 21:30     Giant Gentleman- spectacol stradal- str. Vasile Alecsandri

20:50- 21:30     Giant Gentleman- spectacol stradal -Piata Ferdinand

21:00- 22:00      Concert Carla's Dreams Piata Unirii

22:00                 Spectacol artificii- Piata Unirii

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON