URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2010, 08:25

Mega-investiţie în reamenajarea Crişului Repede

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cel mult două luni vor demara lucrările de reamenajare a malului Crişului Repede pentru zona centrală cuprinsă între podul Dacia şi Podul Intelectualilor. "Vom investi peste 10 milioane de lei în amenajarea malului şi reabilitarea prizei de apă din cartierul Rogerius. Este cea mai mare investiţie făcută din punct de vedere al apelor în municipiul Oradea", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Pasztor Sandor, directorului Administraţiei Bazinale Ape Crişuri Bihor.

Cele două lucrări vor fi finanţate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi vor demara în cel mult două luni. "Avem toate avizele şi actele necesare. Priza de apă nu a mai fost reabilitată din anii '60, iar malul Crişului Repede trebuia reamenajat", a declarat directorul.

Pasztor Sandor a mai spus că reabilitarea malului râului a fost câştigată prin licitaţie de firma Repcon deja de câţiva ani, dar lucrările au fost suspendate datorită opoziţiei organizaţiilor ecologiste bihorene care au fost împotriva îndiguirii cu beton a malului Crişului Repede. "Malul va rămâne în continuare o zonă verde. Am găsit o soluţie optimă. Vom construi o grindă de beton de-a lungul malului astfel încât să nu mai vină pământul în râu. Grinda va fi acoperită cu o structură de lemn ca să nu aibă un aspect urât", a spus directorul. În plus investiţia se va derula fără să fie tăiat vreun copac, iar lucrările vor fi executate din albia râului unde, în aval de pod, va fi amenajată o platformă pentru utilaje.

Se sparg betoanele

La fel, anul viitor vor fi demarate lucrările de amenajare a malului Crişului Repede pe porţiunea cuprinsă între pasarela hobanată, supranumită şi Podul Intelectualilor şi podul pietonal de la fostul Centru de Calcul. "Vom desface absolut toate betoanele care acoperă acum malul peste drum de clădirea Primăriei şi vom amenaja aici taluz înierbat astfel încât toată zona să fie verde", a spus Pasztor. Directorul susţie că zona betonată de pe malul râului va fi redusă la minim. "Am redus nivelul de beton până la limita de rezistenţă a proiectantului, până a început să strige că dacă reducem mai mult, nu semnează proiectul", a declarat directorul.

Terase pe Criş

Pasztor Sandor a mai spus că odată cu amenajarea malului râului vor fi consolidate zidurile de sprijin care, în vecinătatea Primărei, au început să se surpe şi vor fi amenajate terase pe Crişul Repede. "Împreună cu municipalitatea vom alege trei amplasamente, care vor fi scoase la licitaţie pentru amenajarea, pe structură de lemn, de cafenele sau altfel de localuri de alimentaţie publică, pe albia râului", a spus Pasztor.

Cele trei amplasamente vor fi situate între podul Dacia şi pasarela pietonală de lângă fostul Centru de Calcul, zone care îşi vor recăpăta aspectul verde. Pentru a facilita accesul orădenilor la terasele de pe Crişul Repede, Administraţia Bazinală Ape Crişuri Bihor va reamenaja treptele care coboară malul râului către cursul apei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Experienta
Daca amenajarea va fi facuta cu aceeasi firma care a distrus in mod barbar petecul de iarba din zona de picnic ma indoiesc ca rezultatul va fi unul pozitiv. Ce naiba, nu va linistiti odata cu zona aia - chiar faptul ca malurile sunt de pamant ii da farmec. Ecologisti - Pe ei!
Postat 12 Iunie 2010, 10:21 de ady
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON