URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2010, 10:01

Mega-fabrica de apă

Mega-fabrica de apă CU GĂLEATA-N MÂNĂ. Din 2013, după finalizarea proiectului demarat de Compania de Apă, orădenii din cartierul Podgoria nu vor mai fi nevoiţi să umble după apă la Criş, cu găleata. "În circa doi ani 99% dintre orădeni vor avea apă în locuinţe", promite primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o vreme în care toate companiile private şi regiile de stat fac disponibilizări şi îşi restrâng activitatea, Compania de Apă Oradea angajează personal. Şi se extinde în judeţ!

În cel mult trei ani, compania va funcţiona ca operator al serviciilor de apă şi canalizare nu doar în reşedinţa de judeţ, ci în toată Zona Metropolitană, ajungând inclusiv la Tinca şi Beiuş!

În unire stă puterea

06 Bolojan_3.jpgBazele proiectului au fost puse în 2006, dar rezultatele concrete se văd abia acum. Primarul Ilie Bolojan (foto) a fost săptămâna trecută la Bucureşti pentru a perfecta ultimele detalii şi, dacă totul merge bine, în primăvară vor începe să vină primii bani. "Este vorba de investiţii totale de 83,2 milioane de euro, fără TVA, care se vor face în infrastructura de apă din judeţul Bihor în următorii trei ani", explică Bolojan.

Pentru a atrage una dintre cele mai mari finanţări europene ale judeţului, localităţile Oradea, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Biharia, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu, toate din Zona Metropolitană Oradea, au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio. Ulterior au aderat la program şi oraşele Beiuş şi Tinca. Asocierea a fost obligatorie, pentru că Uniunea Europeană finanţează doar operatorii regionali, nu şi regiile mici.

Din cele peste 84 milioane de euro, 82% provin din fonduri structurale, iar diferenţa se acoperă din bugetul Ministerului Mediului şi al membrilor Aparegio, adică de la consiliile locale şi Consiliul Judeţean. Mecanismul funcţionează pe bază de reciprocitate. Asociaţii pun la dispoziţia Companiei de Apă Oradea (CAO) toate reţelele, iar societatea se obligă să le modernizeze şi să le extindă. Câştigă toată lumea: operatorul se dezvoltă, iar localităţile îşi fac lucrări pentru care nu ar fi avut bani niciodată...

E de muncă!

06 Gavra.jpgOvidiu Gavra (foto), directorul CAO, spune că primele săpături vor începe în vară şi vor fi mană cerească pentru constructori. "Undeva în aprilie vom scoate la licitaţie primele 10 sau 12 pachete de lucrări, în valoare de 2-4 milioane de euro fiecare, astfel încât să aibă de lucru cât mai multe companii din judeţ. Nu vrem să ne trezim că le câştigă pe toate o singură firmă mare. Aşa, scurtăm şi timpul de execuţie, pentru că se va lucra simultan în mai multe zone", zice directorul.

Mecanismul de finanţare e chiar simplu, în comparaţie cu proverbiala birocraţie europeană. Pentru începerea lucrărilor Comisia Europeană va vira în contul CAO 30% din valoarea totală a investiţiei, după care compania va lucra pe banii proprii, dar va "deconta" la Bruxelles lucrările recepţionate.

Teoretic, contribuţia proprie nu e o problemă. Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oradea s-au obligat să suporte partea CAO, aşa că singura grijă a companiei va fi gestionarea lucrărilor, care se anunţă dificile.

Oradea se va transforma în şantier, pentru că 45 milioane de euro din totalul de peste 84 de milioane se vor investi în extinderea reţelelor din cartierele Podgoria, Episcopia, Ioşia şi din alte zone încă nebranşate la reţeaua oraşului. "Ca să nu ne trezim că un constructor acoperă conducta de canalizare iar altul sapă la loc ca să tragă apa, vom împărţi lucrările pe străzi şi vom pune în acelaşi pachet de lucrări atât reţelele de apă, cât şi cele de canalizare", promite Gavra.

CAO se extinde

Concomitent, reţelele de apă şi canalizare vor fi extinse spre localităţile limitrofe. "În cel mult trei ani locuitorii Zonei Metropolitane vor avea apă de la Oradea, nu vor mai umbla cu găleata pe străzi şi nu vor mai deversa apele uzate în şanţuri", spune directorul CAO. Spre exemplu, compania va întinde 5,3 kilometri de conducte până la Sântandrei, iar de acolo spre Palota, Girişul de Criş şi Tărian.

Pentru localităţile mai îndepărtate, CAO a gândit un sistem de alimentare autonom. "La Beiuş vom exploata o sursă nouă de apă prin captarea izvorului Feredeu, situat la 12 kilometri de oraş, pentru că apa de acum nu e foarte bună, iar la Tinca ne vom concentra pe exploatarea resursei existente", zice directorul. În ambele oraşe reţelele de apă şi canalizare vor fi modernizate şi extinse, iar în Tinca se va construi o staţie de epurare nouă.

Săptămâna trecută, CAO a şi preluat regia de apă din Tinca cu angajaţi cu tot. La fel, se fac formalităţile pentru preluarea celei din Beiuş. Ambele regii locale vor funcţiona ca puncte de lucru al CAO, care vor ţine legătura cu centrala prin internet. Şi totuşi, operatorii locali vor avea autonomie atât în ce priveşte intervenţiile la avarii, cât şi la reinvestirea profitului realizat.

"Ne-a scăpat de o bătaie de cap"

06 Popus.jpgDupă cum era de aşteptat, primarii bihoreni abia aşteaptă extinderea CAO în judeţ. "Pe noi ne-a scăpat de o bătaie de cap, pentru că aveam foarte multe pierderi pe reţea şi s-au adunat datorii", recunoaşte primarul de Sânmartin, Lucian Popuş (foto). Regia locală a trecut în subordinea CAO începând cu 1 ianuarie, după ce Primăria a plătit Companiei datorii mai vechi de 80 milioane lei. Deşi a vândut ştrandul Venus ca să facă rost de bani, fosta regie tot a rămas cu o restanţă de 20 milioane de lei, pe care o va achita în rate. Dar măcar localnicii au apă...

La fel, Teodor Coste, primarul de Tinca, abia aşteaptă finalizarea formalităţilor de predare a micuţei regii de acolo. "Pentru noi e foarte mare avantaj. Practic plătim doar 2% dintr-o investiţie de 5,5 milioane de euro şi vom avea canalizare în tot oraşul, pe când acum abia acoperim 20% din suprafaţă. Vom moderniza reţelele şi vom construi o staţie de epurare", zice entuziast edilul.

Iar extinderea CAO nu se va opri la Tinca şi Beiuş. Compania mizează pe o dezvoltare treptată până la limita judeţului. Pentru că numai aşa va putea atrage bani mai mulţi şi va putea investi mai mult în infrastructură. Până va curge apă la robinet şi în ultimul cătun...


JUMĂTATE DE JUDEŢ

237.298 de bihoreni vor avea apă şi canalizare după finalizarea proiectului finanţat din fonduri structurale


CU BUDA-N CURTE
Confortul costă!

Paradoxal, deşi se străduieşte să extindă reţelele de apă şi canalizare în tot judeţul, CAO n-a reuşit deocamdată să convingă nici măcar orădenii să renunţe la buda din curte. "Nu avem o evidenţă foarte clară, dar sunt sute de familii în Calea Clujului, în Ioşia şi în alte cartiere de case care, deşi le-am adus reţelele de canalizare pe stradă, nu vor să se racordeze la ele", susţine Ovidiu Gavra.

Directorul se aşteaptă ca, în primă fază, să întâmpine aceeaşi opoziţie şi din partea locuitorilor de la sate, sub pretextul că instalaţiile sanitare şi serviciile prestate de companie sunt prea scumpe. Şi nu este departe de adevăr. Odată cu trecerea regiei din Tinca în subordinea CAO, preţul metrului cub de apă s-a dublat peste noapte. Dacă înainte tincanii plăteau puţin peste un leu pentru metrul cub de apă, tarif subvenţionat din alte activităţi ale fostei regii, începând din luna februarie preţul a fost majorat la 2,4 lei plus TVA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cum asa?
Pai atunci ce se tot da cu Bolojan si CAO care inseamna ca sunt spectatori ai lucrurilor facute de altii cu mult inainte?1?
Postat 12 Februarie 2010, 08:23 de ana
apa
Multumim controversatilor Filip, Tarta, Sala, Ciursas si Tomulescu, pentru ca au facut posibil acest proiect.
Postat 12 Februarie 2010, 08:21 de regio
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON